Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Olimpijske igre u Tokiju su završene osmog avgusta, a za nama su dve burne i emotivne nedelje.

PROČITAJTE JOŠ:

Sport uvek sa sobom nosi mnogo emocija, tuge, osmeha, suza, radosti, iznenađenja, uspeha i neuspeha… Teško je ostati ravnodušan, a sve te emocije i reakcije su pojačane kada se nastupa pod zastavom svoje zemlje. To svima daje dodatni motiv da se pokažu i da učine to da njihova zemlja i narod budu ponosni.

Takmičenja na Olimpijskim igrama su završena intoniranjem srpske himne, a tu čast su nam priredili vaterpolisti. Oni su nakon pobede u finalu protiv Grčke bili veoma emotivni, pogotovo zato što se čak sedam igrača oprašta od reprezentacije. Srpski vaterpolisti su titulu proslavili i uz pesmu Milice Todorović „Ti moje zlato“.

I stvarno i jesu zlatni momci i dugo će ostati upamćeni kao najtrofejnija generacija srpskog sporta.

Dve medalje smo osvojili u tekvondou, a ponosnima su nas učinile Tijana Bogdanović i Milica Mandić. Tijana je nakon velike borbe i kroz repasaž stigla do bronze, dok su Milici ovo bile poslednje Olimpijske igre, a okitila se zlatom. Po Miličinim suzama se moglo zaključiti koliko njoj to znači.

Odbojkašice Srbije su bile bronzane, a teško su podnele poraz od Amerikanki u polufinalu. Ipak, oporavile su se i meč za bronzu dočekale spremne. U suzama je na kraju bila i Tijana Bogdanović, apsolutni lider srpske reprezentacije, koja je u meču za treće mesto upisala čak 33 poena.

Jovana Preković nije mogla da veruje da je uspela da osvoji istorijsku zlatnu medalju za Srbiju u karateu. Ona je odlukom sudija u finalu slavila, a par momenata je bila zbunjena i verovatno ni sama nije mogla da veruje šta je uradila.

FOTO: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID
FOTO: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Milenko Sebić je na dodelu medalja poneo i sliku preminule Bobane Momčilović Veličković, a u intervjuima pri pomenu nje su mu bile suze u očima. Time je Sebić dirnuo celu naciju i pokazao da nije zaboravio dugogodišnju koleginicu.

Bobana Momcilovic Velickovic i Milenko Sebic
Bobana Momčilović Veličković i Milenko Sebić Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ/EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Medalje su nam doneli još basketaši, rvač Zurab Datunašvili i Damir Mikec, za ukupni bilans od devet medalja.

Jedan od neočekivanih poraza Srba, bio je onaj Đokovićev u polufinalu singla protiv Aleksandra Zvereva. Nemac je kasnije u finalu trijumfovao bez problema protiv Rusa Karena Kačanova, a obe pobede je proslavio veoma iskreno.

U ženskoj konkurenciji u tenisu, veliki poduhvat napravila je Belinda Benčić, koja je Švajcarskoj donela dva zlata, i u singlu i u dublu. Ženski tenis nam eretko donosi velika iznenađenja, a nije nas razočarao ni ovoga puta. Ovakav uspeh verovatno ni sama nije očekivala, a slike njenih reakcija govore više od hiljadu reči.

Atletičari Italije su privukli mnogo pažnje na ovim Igrama. Prvo je Marsel Džejkobs trijumfovao u trci na 100 metara, a zatim je italijanska štafeta napravila čudo slavivši u trci 4×100 metara. Oni su to proslavili uz zagrljaje, osmehe i suze.

Italija je u atletici uzela ukupno pet zlata na ovim Igrama, a jedno od njih bilo je i delo Đanmarka Tamberija. Međutim, on je svoje odličje podelio sa Mutaz Eša Baršimom. Nakon iscrpljujućeg dvočasovnog takmičenja, rivali nisu mogli biti odvojeni, jer su obojica skočila 2,37 metara. Skakačima je ponuđeno da učestvuju u dodatnom skoku, ali su se dogovorili da podele medalju, a usledilo je zajedničko slavlje.

Atletika nam je kao prava kraljica sportova, donela još jednu priču od koje zastaje dah. Čelična volja i želja Holanđanke Sifan Hasan se retko viđa. Mnogi trkači nakon pada izgube šansu za pobedu, pa često odmah i odustanu, ali to Sifan nije uradila. Ona se tokom polufinalne trke na 1.500 metara saplela i pala, ali se brzo pridigla i pretekla konkurentkinje, iako je poprilično zaostajala. Kasnije je u finalu bila treća, a zlato je osvojila u trkama na 5.000 i 10.000 metara. Sve to je proslavila obavijena zastavom Holandije.

FOTO: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL
FOTO: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Karsten Varholm je sa vremenom 45,94 oborio svetski rekord u trci na 400 metara sa preponama. Rekord je bio star 29 godina, a Norvežanin je ovaj uspeh proslavio krikom i cepanjem majice.

Tunižanski plivač Ahmed Hafnaui je u finalu na 400 metara slobodnim stilom slavio sa vremenom 3:43.36. Ovom uspehom dodajte i to da Ahmed ima samo 18 godina, a posle finala izjavio je da mu je čudo bilo što se uopšte našao u finalu. Shvativši da je pobedio, Tunižanin se našao u čudu, a veliku radost iskazao je kroz svoje reakcije.

Jedna od najposebnijih reakcija viđena je nakon pobede Arijarne Titmus u finalu trke na 400 metara slobodnim stilom. Ta pobeda je imala poseban značaj, pošto je na drugom mestu završila legendarna Kejti Ledecki. Energija koju je prilikom proslave zlatne medalje pokazao trener australijanske plivačice, Din Boksal, dugo će ostati upamćena.

Jednu od najdirljivijih scena sa ovih Igara, priredilo nam je takođe takmičenje u plivanju. U finalu trke na 200 metara za žene prsnim stilom, pobedu je odnela plivačica Južne Afrike Tatjana Šonmejker. Drugo i treće mesto pripalo je Amerikankama, a u finalu se našla i Kejlin Korbet, još jedna takmičarka iz Južne Afrike. Tatjana je nakon što je shvatila da je pobedila bila u suzama, a usledilo je zajedničko slavlje sa sunarodnicom i Amerikankama. Sve četiri su se našle u zagrljaju i joč jednom potvrdile koliko sport zbližava ljude.

FOTO: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG
FOTO: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Kada smo već kod vodenih sportova, na ovim Olimpijskim igrama našlo se i surfovanje. Pobedu je odneo Italijan Italo Fereira, koji je to proslavio baš onako kako mu i priliči, sa vodom na sve strane, suze u očima, kiša sa neba i talasi oko njega.

Ragbi je doneo emotivne proslave i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Zlato u ženskoj kategoriji otišlo je u Novi Zeland. One su u finalu pobedile reprezentaciju Francuske.

FOTO: EPA-EFE/KIYOSHI OTA
FOTO: EPA-EFE/KIYOSHI OTA

Muška ragbi reprezentacije Fidžija je odnela zlato, ali je na Igre donela potresnu priču. Reprezentatvci Fidžija su zbog mera koje je donela njihova vlada bili u karantinu od aprila ove godine. Igrači nisu viđali svoje porodice, a trenirali su u prilično nehumanim uslovima.

Jedan od njih je čak pokušao i da pobegne kako bi video svoje najbliže. Put Tokija su krenuli teretnim avionom vozeći se u skladištu pored paleta sa smrznutim ribama. Predstavnici države koja nema ni milion stanovnika savladali su u finalu suseda Novi Zeland sa 27:12 i uzeli olimpijsko zlato. Pobedu su proslavili plačući zagrljeni i pevajući himnu.

Dizačica tegova sa Filipina, Hidlin Dijaz donela je istorijsku prvu zlatnu medalju za Filipine. Ona je u kategoriji do 55 kilograma podigla neverovatnih 224 kilograma, a suze su bile nezaustavljive.

FOTO: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN
FOTO: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Pored Filipina, od malih zemalja radovale su se i Burkina Faso, San Marino i Turkmenista. Polina Gurijeva je donela bronzu Turkmenistanu u dizanju tegova, Alesandra Perili je usrećila San Marino u streljaštvu, a Fabris Zango je doneo bronzu Burkini Faso u atletici.

Brazil je kao najveći favorit osvojio fudbal u muškoj konkurenciji i time je odbranio zlato iz Rija 2016. godine. Međutim, iznenađenje se desilo kod žena. Kanađanke su u finalu nakon penala pobedile Šveđanke, a erupcija emocija je ubrzo usledila.

Pored svih ovih događaja bilo je još dosta uzbuđenja. Trinaestogodišnja Momiji Nisija je napravila ogroman uspeh i uzela zlato u skejtbordingu, doktorka matematike i holandska bicklistkinja, Ana Kisenhofer, osvojila je zlatnu medalju u biciklizmu, iako se njime ne bavi baš profesionalno, a osvajači medalja se nisu štedeli prilikom proslava svojih i nacionalnih uspeha i medalja.

Amerika je završila sa njaviše medalja, Kina je druga, Rusija treća, a Srbija 29. Ove Olimpjske igre su se čekale malo duže, ali samim tim ushićenje je bilo veće, a Igre nas nisu razočarale.

Nažalost, prisustvo navijača, nije bilo moguće, ali baš zato se sa još većim nestrpljenjem čeka Pariz 2024. i nove Olimpijske igre.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar