Foto: youtube.com

Titula Novaka Đokovića na Olimpijskim igrama bila bi idealan oporavak od rana iz 2016. godine, zbog peha u Riju.

Novak je na Vimbldonu citirao Majkla Džordana, rekavši kako se najbolji postaje tako što ređaš poraze i padove iz kojih izlaziš samo jači.

„To je konstanta borba u sportu da ostaneš u trenutku. Nekada emocije i iskustvo prevladaju, imaš i momenat anticipacije budućnosti, šta ako se desi ovo ili ono… To je stalni rad i proces da sve sjediniš u momenat koji je aktuelan, da budeš u njemu. Kada si u trenutnom momentu, tu je samo naredni poen. Onda si u mogućnosti da pokažeš najbolje. Ako si stalno u procepu prošlosti i budućnosti, teško je držati nivo tenisa. Dešava se to i meni, imao sam i ja teške momente karijere, gubio sam finala Grend slema, to je kao ono što je rekao Džordan, padao sam, padao, padao, i zato sam uspeo. To je proces učenja, što više radiš, stvaraš iskustvo, onda se osećaš komfornije na terenu i sa samim sobom“, rekao je Novak, a izjava sigurno obuhvata i bolni poraz od Huana Martina del Potra u Riju.

Bilo je gorkih suza, a taj poraz bio je začetak bolne priče sa povredom, zbog koje je Novak 2017. godinu završio na 12. mestu ATP liste.

U trenutku poraza od Del Potra, Novak je bio 12-struki osvajač Grend slema, favorit, ali je od argentinskog prijatelja izgubio sa 7:6, 7:6.

Igrao je protiv prijatelja i mala je uteha bilo samo što je sa druge strane mreže upravo Delpo, koji je čak delovao i tužno jer je morao da izbaci Đokovića.

Novak je bratski i uz osmeh čestitao na mreži, ali su potom suze krenule same i ovaj poraz sigurno je najbolniji do dana današnjeg.

Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

U jednom lajvu prošle godine, tokom pandemije koronavirusa, rekao je Endiju Mariju da ga ovaj poraz progoni.

„Poraz na Olimpijskim igrama od Del Potra i od Rafe u Pekingu najteže su mi pali. Izgubio sam od njega u i promašio sam smeč u trećem setu, koji je bio veliki problem tokom moje karijere. Došao sam do bronze u Pekingu. Rio je bio nešto drugo osećao sam se odlično. Osećao sam se dobro, rano sam ispao sa Vimbldona, pa sam i imao vremena da se dobro spremim. Sećam se da je Del Potro igrao sa tobom u finalu. Trenirao sam sa dubl igračima iz Srbije i osetio sam bol u zglobu, ali nisam mario. Bol je rastao, koristio sam injekcije i sada ne želim izgovore, ali nisam se osećao najbolje. Žalim za tim Olimpijskim igrama“, rekao je tada Novak.

Na US Openu dve godine kasnije, uloge su se promenile. Novak je pobedio Delpa u finalu i to mu je bila 14. Grend slem titula.

Nole je slavio, kroz glavu mu je prošlo sve što je pregrmeo 2017. i u dobrom delu 2018. godine, ali je onda video Delpa kako plače.

Argentinac je još više kuburio sa povredama od Đokovića, a momenat koji je usledio, pokazao je da je njihov odnos nešto više od teniskog prijateljstva, nema šablonskog džentlmenstva čisto radi protokola.

Prišao je Del Potru i utešio ga, posle čega su usledile i ovacije publike.

Novaka je poraz iz Rija ojačao, zapravo, jači je nego ikad u karijeri, što potvrđuju partije protiv 10 godina mlađih tenisera. Deluje da ga ništa ne može zaustaviti na putu do zlata, koje bi potpuno zaokružilo bajkovitu priču o povratku posle turobne 2017. godine.

BONUS VIDEO – VAR tehnologija startovala u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar