Damir Mikec na dodeli medalja u Tokiju
Damir Mikec, Foto: Olimpijski komitet Srbije

Srpski strelac Damir Mikec osvojio je srebrnu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama u Tokiju, prvu za našu zemlju.

Kako je drugi dan Igara krenuo, nije slutilo na dobro, ali je stvari popravio Damir prvom svojom olimpijskom medaljom do koje je stigao sa 237,9 krugova u finalu.

PROČITAJTE JOŠ:

Previše dobar bio je Džavad Forougi, Iranac koji je ispisao istoriju postavivši olimpijski rekord sa 244,8 krugova, ali nema Mikec za čime da žali. Naprotiv, ovo je samo kruna dosadašnje karijere koja je bila vrlo bogata.

Tridesetsedmogodišnji strelac koji se takmiči pod našim grbom, rođen je u Splitu 31. marta 1984. godine.

U Tokiju nastupa za Srbiju četvrti put na Olimpijskim igrama, jer je prvi put došao na najveću sportsku smotru još kao mladi 24-godišnjak.

Još u Pekingu je ušao u finale u disciplini na 50 metara pištoljem i završio je sedmi. Na deset metara vazdušnim pištoljem nije uspeo da se domogne finala.

Ovog puta u Tokiju bio je osmi u kvalifikacijama za finale, mada je prvu i drugu seriju pucao odlično i sabrao hice u centru i neposredno oko njega.

Pre 13 godina stvari nisu bile ovakve kao sada, pa je bio 13. mada mu je finale promaklo za bod. Londonske Olimpijske igre su mu bile druge na kojima je nastupao za Srbiju i završavao je 17. odnosno 16. u spomenute dve discipline.

Na takmičenjima mimo Igara, bilo je više uspeha u tom periodu. Tako je na Svetskom kupu u Minhenu uzeo srebro 2009, na 50 metara pištoljem.

Od tada kreće žetva medalja koja do sada broji na desetine odličja. Dva zlata na Evropskim igrama, dva na Evrpskim prvenstvima, četiri na Svetskim kupovima, dva u Nju Delhiju i Bolonji.

Uz to je imao još pregršt srebrnih i bronzanih medalja, ali je svima njima dodao i srebro sa Svetskog prvenstva iz Čangvona na 50 metara pištoljem 2018, a zatim i ovu u Tokiju.

Dugo bi vremena prošlo da se opiše sve što je Mikec osvojio do sada, ali je lepo znati da su mnoge od tih medalja došle u poslednjih pet godina.

Sprema se za velika takmičenja u klubu „Policajac“ i naš je najstariji i najiskusniji takmičar u Japanu, ali je zanimljivo da njegov sportski put nije počeo pucanjem.

Počeo je sa karateom gde je uspeo da se domogne braon pojasa, posle nekoliko godina treninga. Na streljaštvo ga je usmerio brat Goran.

Paralelno sa usponom u streljaštvu i dolaskom prvih rezultata poput bronze na Mediteranskim igrama u Almeriji 2005, Mikec je upoznao i svoju životnu saputnicu.

Reč je o „koleginici“ iz El Salvadora. Melisa Ivet Perez Karbaljo koja je svom prezimenu dodala i Mikec. Ona se udala za Damira 2010. godine, pet godina posle upoznavanja u Atlanti.

Njih dvoje su komunicirali putem mejla, uspeli da održe kontakt i na kraju se ona preselila u Srbiju. Do tada su se viđali samo po takmičenjima i stvari su se promenile 2009.

Damir je rešio da ode u El Salvador da bi upoznao porodicu svoje današnje supruge i potom su upriličili dve svadbe.

Kako je njihova veza napredovala, isto se dešavalo i sa Damirovom karijerom koja je sada u Tokiju dobila jedan novi vrhunac i motiv za dalje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar