Foto: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Jovana Preković obezbedila je sedmu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama, i to drugu zlatnu, a radi se o devojci koja je odavno veliki šampion karatea.

Jovana Preković je rođena u Aranđelovcu 20. januara 1996. godine, gde je uspešno završila osnovnu školu ,,Svetolik Ranković”, a potom i gimnaziju ,,Miloš Savković”, odličnim uspehom.

PROČITAJTE JOŠ

Trenutno je student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Fakulteta za sport UNION – Nikola Tesla u Beogradu, a karateom je počela da se bavi 2001. godine u karate klubu ,,Knjaz” iz Aranđelovca čiji je i danas član.

„Da je pravi biser srpskog i svetskog karatea počela je da pokazuje već u prvim godinama svoje sportske karijere, te je, pored velikog broja osvojenih domaćih i međunarodnih karate turnira, bila i državni prvak u svim uzrasnim kategorijama. Nakon što je 2013. godine na Balkanskom prvenstvu i na Svetskom prvenstvu za mlađe kategorije osvojila dve bronzane medalje, na Balkanskom prvenstvu 2014. godine osvaja zlatnu medalju i postaje balkanski šampion u ženskoj konkurenciji u kategoriji do 55 kilograma. Nakon osvajanja trećeg mesta i bronzane medalje na Evropskom prvenstvu 2016. godine, 2017. godine postaje Evropski šampion osvojivši zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj, u kategoriji do 61 kilograma“, navodi se u njenoj biografiji na sajtu Ministarstva odbrane, a Jovana je član sportske jedinice Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane i Vojske Srbije od 2019. godine.

Pored osvajanja velikog broja medalja na Svetskim premijer ligama i turnirima Serije A (Tokio 2017. i 2019. godine, Holandija i Francuska 2017. godine, Šangaj i Montreal 2019. godine), na Svetskom prvenstvu u Španiji osvojila je zlatnu medalju u kategoriji i postala šampion u ženskoj konkurenciji u kategoriji do 61 kilograma.

Zahvaljujući svojim rezultatima, osvojenim medaljama i bodovima u olimpjskom ciklusu, Jovana Preković je već u martu 2020. godine ostvarila normu za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju.

U maju ove godine, postala je evropska šampionka, u tokio je otputovala 30. jula. Imala je dovoljno vremena da se spremi, uz Roksandu Atanasov, koja je trenira.

„Srećna sam što sam obezbedila kartu za Olimpijske igre. Na čak 26 takmičenja smo učestvovali i skupljali bodove za Igre. Želela sam da iskoristim priliku i da se kvalifikujem. Osećala sam veliki pritisak, s obzirom na to da ne znamo kada će karate opet biti deo Olimpijskih igara“, izjavila je Jovana pred let, a dominantno je otvorila turnir.

Foto: Tanjug/AP Photo/Vincent Thian

U karateu, u kategoriji kumite -61kg, Jovana je pobedila prve tri rivalke u grupi i došla do polufinala, potom i do zlata bez poraza!

Sa 3:1 je pala Marokanka Btisam Sadini, onda je Peruanka Grande Risko poražena sa 1:0, najteže je bilo protiv Ukrajinke Anite Serogine.

Ona je preokrenula protiv Jovane sa 4:3, ali je tri poena uzela Jovana u ključnom momentu za konačnih 6:4.

Sa tri pobede u grupi, obezbedila je polufinale i pre završnog grupnog okršaja sa Đijanom Lofti iz Egipta, koju je takođe savladala.

Usledile su dve borbe za istoriju, najpre je u polufinalu savladala Čoban, da bi u finalu donela Srbiji drugo zlato u Tokiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram