Basketaši Srbije spremni su za start Olimpijskih igara, a trenerski tandem Marko Ždero - Danilo Lukić najavio je za Nova.rs turnir.

PROČITAJTE JOŠ

Basketaši su u Petrovaradinu imali bazu za rad, otišli su nedelju dana ranije u Karatsu, gde su brusili formu za start turnira.

Domaćini su ih dočekali veličanstveno, zastave i ćirilične poruke su bile svuda, čak je i hrana pravljena u skladu sa srpskom kuhinjom, pa su svi preduslovi napravljeni da sjajna generacija basketaša krene u pohod na zlato.

Još 2012. godine, Srbija je osvojila prvo svetsko zlato na prvom ikad održanom 3×3 Svetskom prvenstvu, a tada su u sastavu bili Dušan Domović Bulut, Marko Savić, Marko Ždero i Milan Bošković.

Bulut je deo aktuelnog kadra, Savić je rezerva, Ždero trener, posle duge i bogate igračke karijere.

Na početku basketaške ere, nije bilo stručnih štabova i trenera, ali je vremenom napredak sporta doneo i stručni rad, u kom u Srbiji prednjače Ždero i Lukić.

„I ranije je bilo trenera, ali je sada sport doživeo veliku ekspanziju na svim poljima, pa i na stručnom. Nije više dovoljan samo jedan trener, određeni timovi imaju tim baziran na skautingu, i to je sad na visokom nivou. Ali ova garnitura igrača, ova generacija, imala je svoj način funkcionisanja, a to je da su oni najzaslužniji, da su oni sve izgradili. Oni su kreirali igru, bavili se svim stvarima sportskim, ali i onima van terena, stvarali su sebi uslove za rad. Zato je ovaj ceo uspeh za njih veći“, rekao je za Nova.rs Lukić, aludirajući na trnovite početke basketaša, koji su bez sponzora uspevali da se organizuju i putuju na masterse i čelendžere.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Lukić otkriva i kako je bilo skratiti spisak, jer Srbija ima praktično dva jaka tima za Igre.

„Bilo je neverovatno teško i neverovatno lako. Neverovatno teško jer ne možeš reći nekome da ne zaslužuje mesto, jer to nije tačno, ta reč nije prava. Sa druge strane, koga god izabereš, nije velika greška. Bilo koja četiri momka da su izabrana, oni imaju šansu za medalju. Njih je u suštini šest, ali samo ukoliko se desi neka povreda, dolazi do promena u sastavu“, kaže Lukić, pošto će igrati Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandr Ratkov i Mihailo Vasić, dok su Marko Savić i Stefan Kojić rezerve.

Marko Ždero godinama je igrao sa velikim brojem aktuelnih reprezentativaca, zna ih u „dušu“, pa je bilo šale po pitanju autoriteta i nove trenerske uloge.

„Trudim se da im ne držim previše slovo, pa mi se uloga izuzetno sviđa, imam sreću da sam igrao sa najboljim igračima na svetu i da sam sada tu iz druge perspektive. Sviđa mi se kako smo sve odradili, ovo je prvi put otkako postoji basket, da smo imali osam igrača koji su se ravnopravno borili za mesto na Olimpijskim igrama. Mislim da je to put kako sve treba da izgleda u budućnosti.“

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Svi su prošli kroz rigorozne mere, ali su spremni za turnir.

2Korona testovi su tu do iznemoglosti, balon je, zatvoreno je sve. Ali hajde, bilo je već turnira kroz koje su igrači prošli sa istim merama, nije nikakva nepoznanica. Kako svima, tako i nama. Izašlo se malo iz nekog ritma na kojima se igralo ranije na mastersima kroz dva dana, prvog imaš dva basketa, pa drugog igraš tri basketa u nokaut fazi. Ovde je drugačije, igra svako sa svakim, traje sve pet dana kroz dva basketa. Biće zahtevno, naporno, ali nije drama ako se nešto izgubi i to će biti proces, tri dana imaš za uigravanje i to će značiti, da se adaptiraš na uslove. Ali hajde, novi koncept, ja sam zainteresovan da vidim kako to izgleda.“

Na turniru nema Amerikanaca, koji su podbacili u kvalifikacijama, pa su drugi rivali opasnost.

„Trebalo je da imamo kamp sa Amerikancima u pripremama za Olimpijske igre, mi smo već bili u prvoj fazi priprema. Taj momenat je značio da vidimo kako stojimo, a Ameri, na moje iznenađenje, nisu došli u najboljoj formi da igraju kvalifikacije, nisu se plasirali. Iz Graca su otišle dalje Letonija i Poljska, zatim Holandija. U suštini, nisu zaslužili da idu, s obzirom na to što sam video. Ekipa Rige predstavlja Letoniju, znamo ih dobro, u dobrom su naletu i najozbiljniji su konkurent za medalju. Imali smo fazu priprema sa sparing utakmicama i turnirima, izvrteli smo sve igrače da vidimo šta bi se najbolje uklopilo, na kraju, odluka je ta da ovih šest igrača putuje u Japan, a imali smo prostor za rad i pred ulazak u selo“, zaključio je Ždero.

BONUS VIDEO – Trening basketaša pred Igre

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar