Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Roberson

Aleksandar Ratkov, zvanično 2. najbolji basketaš sveta, ima motiv više da osvoji zlato u Tokiju.

PROČITAJTE JOŠ

U društvu Dušana Domovića Buluta, Dejana Majstorovića i Mihaila Vasića, Ratkov je kreirao put Srbije do polufinala Olimpijskih igara.

Basketaši su „počistili“ Belgiju, Poljsku, Kinu, Japan, Letoniju. Holandiju i Rusiju, pa su sa maksimalnim učinkom otišli u polufinale i borbu za medalje, izbegavši četvtrtfinale, u koje idu timovi od 3. do 6. mesta.

Ratkov je spreman za krunu karijere, a ima motiv više jer je krajem juna postao tata. Luka, novi član porodice Ratkov, ima priliku da se vrlo brzo okiti odličjem.

„Sinčić i supruga su najveća motivacija, podrška i snaga na ovom olimpijskom putu, mogu slobodno da kažem da igram za njih. Sinčić je još mali, nije mi bilo lako da se odvojim od njih. Ali hvala Bogu, supruga je tu i sve podnosi i izdržava. Nadam se da se uskoro vidimo sa prvim mestom, jedva čekam da ih vidim“, kaže Ratkov za Nova.rs.

Kakvi su utisci sa Igara, iz sela i srpskog kampa?

„Stvarno sam oduševljem atmosferom na Igrama, oduvek me je zanimalo kako sve izgleda, a sada sam dobio šansu da sve osetim iz prve ruke, fascinantno je biti u selu sa svim tim poznatim sportistima koje sam juče mogao samo na TV-u da vidim. Stvarno je velika čast biti ovde i predstavljati Srbiju na Igrama. Što se tiče samog sela, sve je jako blizu i dobro organizovano, i za trening i za oporavak, sve što nam je potrebno, imamo na raspolaganju da budemo spremni i da se oporavimo za dalje takmičenje“, kaže Ratkov.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Roberson

S kim se najviše druže basketaši u selu?

„Generalno se družimo svako veče, držimo se zajedno, ali kako je odmaklo takmičenje, ipak se trudiš da se odmoriš za naredni dan. Ali generalno, družimo se dosta, sa košarkašicama, teniserima, doktorskim timom… Svi smo zajedno i svi se bodrimo.“

Koji meč je bio najteži?

„Najteži meč je bio protiv Poljaka, nekako jer je bio drugi dan i nismo našli igru, još smo se uigravali, oni su pogodili neke šuteve koji su doneli neizvesnost. Fizički, to je bio najteži meč. Protiv Holandije smo mi sami učinili meč neizvesnim, napravili smo neke greške koje su skupo koštale, odgovarali su na to dvojkama. Mogli smo to malo pametnije da odigramo, ali mislim da smo generalno dosta dobro odigrali. Protiv Letonaca smo odigrali dobro i nismo im dozvolili ofanzivne skokove, šuteve za dva. Iznenađujuće smo ih lako dobili šutevima spolja, odigrali smo u njihovom stilu, stvarno je bilo dobro.“

Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Roberson

Da li ste osetili da ste fizički spremniji od rivala, dobili ste mnoge napete završnice?

„Raduje što dižemo formu i izgledamo sve bolje, ne mogu da kažem da smo fizički dominantni, svi su spremni. Neki su imali pehove, bilo je onih koji su imali po jedan meč u danu, s te strane, mislim da smo imali dosta sreće, jer poslednjeg dana u grupi imamo samo jedan meč. Na početku nam raspored nije delovao dobro, ispostavilo se da jeste bilo sve kako treba. Jutarnji termini su nam prijali, imali smo dosta vremena za odmor. Ali što se fizikalija  tiče, ne bih se složio da smo tu bili dominantniji. Ali kada je iskustvo u pitanju, imamo ga, toliko godina smo svi u vrhu 3×3, to samo treba da opravdamo na terenu.“

Basketaši protiv Rusije igraju u 10.30 prvi polufinalni meč, u drugom se Belgija i Letonija sastaju u 11.40.

Meč za treće mesto je u 14.15, finale u 15.25 po našem vremenu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare