Janik Siner i Karlos Alkaraz
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Tenis je jedan od sportova gde se mlade zvezde pojavljuju niotkuda i brzo se penju do vrha sveta. Ipak, mnogi primete bisere tek u trenutku najvećeg proboja - upravo tu sudbinu sada prolaze Jakub Menšik iz Češke i Žoao Fonseka iz Brazila.

Dugo se postavljalo pitanje da li će se pojaviti neko ko bi mogao u sledećoj deceniji da se suprostavi Janiku Sineru i Karlosu Alkarazu u trenucima kada su ovi mladići eksplodirali. I nije se čekalo dugo, tek dve ili tri godine, ali se sada čini da su upravo oni inspiracija za mlađe. Zaista neobična situacija.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, krenimo redom. Najveće čudo je napravio Žoao Fonseka koji je drugi najmlađi četvrtfinalista turnira iz serije 500 u istoriji (doduše, to se prati od 2009. godine), a stigao je do Top 8 u rodnom Rio de Žaneiru pobedom nad Kristijanom Garinom sa 6:4, 6:4.

Brazilski tinejdžer je rođen 21. avgusta 2006. godine i sada sa nepunih 18 godina uspeva da ispisuje zlatne stranice brazilskog sporta. U Brazilu se već sada nadaju da će u ovom bivšem najboljem junioru planete videti naslednika Guge Kuertena koji je bio planetarno popularan i koji je osvojio tri Rolan Garosa.

Prošle godine je ovaj mladić podigao titulu na juniorskom US Openu, a pre toga je na sva tri preostala grend slem turnira stigao najmanje do četvrtfinala. Debitovao je na ATP nivou prošle godine takođe u Rio de Žaneiru, što i ne čudi jer je rođen i odrastao na 10 minuta od samog kompleksa na kom se igra prestižni turnir.

Do sada Brazilac nije direktno govorio o Novaku Đokoviću, ali je odlučio da mu se pokloni na nešto drugačiji način. Upravo on je bio sparing partner Karlosa Alkaraza pred polufinale Završnog mastersa u Torinu i tako „imitirao“ srpskog tenisera. Jedna od sličnosti je razoran forhend koji je Srbin mnogo unapredio u odnosu na raniju fazu karijere. To znači da su u Alkarazovom timu videli sličnost između Fonseke i Đokovića, što je dovoljno veliko laskanje mladog Brazilcu.

„Bilo je to neverovatno iskustvo, mogućnost da delim teren i da pomognem najboljima na svetu je fantastično. Nadam se da ću za tri ili četiri godine i ja biti ovde, to bi bilo ostvarenje sna. Radiću veoma naporno da u tome uspem“, poručio je Fonseka u Torinu.

Odrastao je gledajući Rafaela Nadala kom se divio.

„Živim san i nisam svestan šta sam uradio još uvek. Ali želim da nastavim da sanjam. Srećan sam mojim putem do sada, ali želim više. Srećan sam načinom na koji sam igrao i kako sam porastao prošle godine, ne samo tehnički, već psihički i fizički. Ne mogu da zahvalim timu, porodici i prijateljima dovoljno. Znam da je Kristijan iskusan momak, znam da zna kako da podnese pritisak i danas je bilo veoma intenzivno od samog početka. Ali sam se brzo adaptirao, ostao fokusiran i sa pomoći publike sam uspeo da slavim“, poručio je Fonseka.

Fonseku (trenutno 655. tenisera sveta) u sledećem kolu čeka Marijano Navone, 113. na ATP listi, i ovo bi mogla da bude dobra prilika da dođe i do prvog polufinala na ATP nivou. Za sada mu je projektovan skok od 313 pozicija na ATP listi, a taj skok bi mogao da bude utoliko veći ukoliko upiše još jednu pobedu i da stigne čak do 184. mesta na ATP listi.

View this post on Instagram

A post shared by Rio Open (@rioopenoficial)

Nešto stariji od Brazilca je mladi Čeh koji blista na turniru u Dohi (serija 250). Menšik je rođen 1. septembra 2005. godine i trenutno je najmlađi igrač u Top 200 na svetu, srušio je do sada u Dohi Alehandra Davidovič-Fokinu sa 7:6(3), 6:4, zatim Endija Marija sa 7:6(6), 6:7(3), 7:6(4), a zatim i prvog nosioca turnira Andreja Rubljova kog je srušio sa 6:4, 7:6(6). Sada će biti pred novim izazovom Gaelom Monfisom, a francuski veteran mu zasigurno ništa neće pokloniti.

Menšik je skrenuo pažnju na sebe još početkom 2022. godine kada su ga bukvalno izvezli u kolicima van „Rod Lejver arene“ nakon što je odigrao najduže juniorsko finale protiv Bruna Kuzuhare.

Pokazao je u tom momentu zbog čega ga u Češkoj vide kao naslednika Tomaša Berdiha i kao momka koji bi mogao da podigne sve četiri grend slem titule (uostalom, to je i sam najavio kao san).

Menšik ima izuzetno snažan servis, a brzo je njegova igra zapala za oko i Novaku Đokoviću. Srbin ga je pozvao da rade zajedno, pa su trenirali u Crnoj Gori gde mu je Novak „prodao“ i nekoliko fora. Baš kao i na Teniskom centru Novak, dok je on postojao.

„Moja teniska inspiracija je Novak Đoković. Bez njega ja ne bih bio ovde, zbog njega sam počeo da igram tenis, on je moja najveći idol“, pričao je Menšik.

Ima jasnu želju.

„To bi bilo protiv Novaka Đokovića na Australijan openu, sigurno“, bio je odgovor Menšika na pitanje koji bi mu bio idealan meč.

Ne krije da je i dalje u kontaktu sa Đokovićem za kog tvrdi da je najveći teniser ikada.

„On je najbolji igrač u istoriji. Kada sam počeo da treniram tenis, na televiziji sam gledao veliku četvorku: Endija, Rafu, Rodžera i Noleta. Novak je bio moj omiljeni igrač i ja sam zbog Novaka počeo da se bavim tenisom. Zato je moj idol.“

Na potpitanje da li je i dalje u kontaktu sa Đokovićem, Menšik je rekao:

„Naravno! Pre dve godine sam imao priliku da igram sa njim u Crnoj Gori i Beogradu. Posle toga smo ostali u kontaktu, viđamo se na istim turnirima, videli smo se na Dejvis kupu. Razgovaramo o tome šta ima novo kao prijatelji. Mislim da je dobra stvar da imamo odličan odnos.“

Menšik je trenutno 116. teniser sveta i od ponedeljka mu je projektovano 95. mesto. Ukoliko pobedi Monfisa, pa i u eventualnom finalu njegov skok bi mogao da bude i znatno, znatno veći. Menšik je ove godine na Australijan openu prošao sva tri kola kvalifikacija, onda srušio Denisa Šapovalova, da bi u drugom kolu stao protiv Huberta Hurkača u sjajnom meču od pet setova. Jednostavno ostao je bez snage da izgura taj meč do kraja.

BONUS VIDEO Epsko polufinale Janika Sinera i Novaka Đokovića na Australijan openu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar