Foto: EPA-EFE/EDUARDO LIMA

Rumunska teniserka Simona Halep suspendovana je uslovno zbog pozitivnog doping testa.

Njen pozitivan nalaz otkriven je na US Openu, Simona kaže da joj je supstanca zvana „Roksadustat“ nađena u ekstremno niskim količinama i kaže da će se boriti za istinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Navodi i da njena borba za istinu tek počinje, a još početkom oktobra je rekla da završava sezonu.

Sada svakako neće imati šansu da se takmiči zbog suspenzije i kaže da svesno nikada nije unela u sebe nijednu zabranjenu supstancu sa liste koju je izdala Svetska antidoping agencija (WADA).

Roksadustat je lek koji se koristi za lečenje anemije i kod oštećenja bubrega, odnosno u slučajevima kada zbog izostanka hormona eritropoetina, koštana srž slabo proizvodi crvena krvna zrnca.

Roksadustat podstiče lučnje spomenutog hormona, pa samim tim i produkciju hemoglobina i eritrocita u krvi.

Spomenuti lek se uzima oralnom upotrebom, što znači da bi Simona Halep morala da ga unese direktno, kroz hranu ili u piću.

Roksadustat je prvo međunarodno odobren u Kini 2018. godine, za lakše lečenje pacijenata koji su već na dijalizi.

Japan ga je odobrio 2019. godine, a Evropska unija avgusta 2021. godine za lečenje CKD-a, odnosno hronične bolesti bubrega.

Ovaj lek ima i svoje kontraindikacije, poput povišenog krvnog pritiska u plućima, a povećava i VEGF, signalni protein koji može da aktivira rast tumora, izaziva metaboličku acidozu i hiperkalemiju.

Rumunka je u karijeri od turnirskih nagrada zaradila preko 40 miliona dolara i po tom parametru je treća teniserka svih vremena.

Osvojila je 24 turnira, ima titule sa Vimbldona i Rolan Garosa, igrala je finale Australijan Opena i polufinale US Opena.

Pre pet godina je dostigla najviši renking kada je bila prva teniserka planete, a trenutno je deveta na WTA listi.

BONUS VIDEO: Novakov reket poleteo ka publici, posvađao se sa sudijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare