Foto: Printscreen Instagram / alexdolgopolov

Mogao je još uvek da igra tenis, ali je prilično rano odustao i okrenuo se drugim stvarima.

Nekadašnji ukrajinski teniser Aleksandar Dolgopolov vratio se u rodnu zemlju i objasnio kako je i zbog čega zadužio pušku i uniformu.

PROČITAJTE JOŠ:

Dolgopolov je nekada bio velika nada ukrajinskog tenisa, stigao je do 13. mesta na ATP listi 2012, a poslednji meč je 33-godišnjak odigrao protiv Novaka Đokovića na mastersu u Rimu 2018.

Popularni Dolgo je pred početak rata i ruske invazije na Ukrajinu prebacio svoju porodicu van svoje zemlje.

„Zdravo svima, da ne bih odgovarao na mnoga pitanja, reći ću sve odjednom. Rat me je zatekao u Turskoj. Stigao sam tamo dan pre nego je sve počelo i poveo sam i majku i sestru. Zašto? Zato što sam, posle mnogo informacija iz najboljih obaveštajnih agencija na svetu i mnogo neverice kod kuće, razumeo da postoji šansa da rat zahvati i Kijev i celu zemlju“, napisao je Dolgopolov na društvenim mrežama.

Zato je, kako kaže, zapitao sebe šta će se dešavati kroz nekoliko dana ili nedelja.

Rusija je Ukrajinu napala 24. februara, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Dolgo kaže da nije hteo sve vreme da potroši na spasavanje sopstvene porodice, a namera mu je bila da pomogne u skupljanju novca za vojsku, kao i da svet sazna istinu o tome ko je agresor.

„Kad je prošlo neko vreme već sam počeo da vežbam gađaje i imao sam mnogo sreće što me je nekadašnji profesionalni vojnik spremao pet do sedam dana Ti vojnici su spremni da pomognu kada su čuli za naš cilj i veliko hvala turskim prijateljima. Nisam posle nedelju dana postao Rambo, ali se lako snalazim s oružjem i mogu da pogodim u glavu tri od pet puta sa 25 metara u mirnom okruženju treninga“, priča Dolgopolov.

Istovremeno kako se spremao za rat, organizovao je i sopstveni povratak nazad u Ukrajinu.

„Uzeo sam neke neprobojne pancire za sebe i vojsku, odleteo u Zagreb gde sam kupio još neke stvari koje su mi bile potrebne, poput termalnog durbina i još nekih sitnica, pa sam vozio kroz Evropu, ušao u Ukrajinu iz Poljske i na kraju stigao u Kijev. Ovo je moj dom i branićemo ga. Sa svim ljudima koji su ostali. Veliko hvala i poštovanje za poznate koji su na terenu. Ponosan sam koliko je zemlja ujedinjena, pod pritiskom ludog diktatora. Istina je iza nas i naše zemlje. Ostaću u Kijevu do pobede i posle toga. Slava Ukrajini“, napisao je Dolgopolov.

BONUS VIDEO: Ključni poen na meču Đokovića i Veselog

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare