Novak Đoković
Foto: Oscar J Barroso / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Ne pitam se zašto je Federer nedodirljiv, a Đoković omražen"

Bivši italijanski teniser Gvido Monako pričao je o Novaku Đokoviću, odnosno GOAT debati, koja je već dugo aktuelna u teniskom svetu.

Monako je inače sada stručni konsultant na sportskoj televiziji, a deluje da više nema dileme o tome ko je najbolji svih vremena.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, već godinama unazad je dobro poznato da Novak nije popularan i omiljen kao Nadal i Federer.

„Ne pitam se zašto je u nekom trenutku Federer postao nešto religiozno, gotovo nedodirljivo, niti zašto Đoković može biti omražen. Žalim se na tu mržnju prema Đokoviću. Ima tu stvar u sebi da uvek mora da se dokazuje više od ostalih, jer je on stigao kasnije, a drugi su već bili idoli. Ima drugačiju istoriju, dolazi iz drugog dela sveta. Uvek morate da se stavite u kožu drugih ljudi. On ima sposobnost da pronađe motivaciju i, iako je prestigao svoje rivale, želi da napravi još ‘prostora’ između sebe i njih, kako bi ubedio i najveće navijače Federera i Nadala da je on najjači. Neki to nikada neće priznati i neće moći da se svi usaglase, ali po mom mišljenju nema sumnje da je na sportskom nivou Đoković najveći svih vremena“, rekao je Monako.

Novak je već dugo dominantan, blizu je probijanja granice od 400 nedelja na vrhu sveta, a ove sezone ima više od 90% pobeda, igrao je sva četiri finala grend slema (u tri slavio) i stigao do 40. masters titule.

„Ako počnemo od marta 2020, na početku kovida, zbog raznih događaja igrao je vrlo malo u ovim sezonama. Izdanje Vimbldona nije odigrano i morao je propustiti Australijan open i US Open. U poslednje četiri godine odigrao je nekoliko turnira i imao je impresivan procenat pobeda. Nekako je možda i malo sačuvao svoje telo i možda će mu to produžiti karijeru, ali i pojačati glad. Lako je reći da sportski rezultati nisu sve. Naravno, tu je i elegancija, ponašanje, primer koji možete dati, koliko dobročinstva činite, kakvu sliku dajete o sportisti, koliko ste uradili za tenis i još mnogo toga, ali sportske titule su one za koje se ti fenomeni kolju. Ovim rezultatima se mora dati odgovarajuća težina. Ako tako potraje 2-3 godine, on rizikuje ne samo da sustigne, već čak i prestigne Federera i Nadala“, zaključio je Monako.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar