Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

WTA je objavila da će u nastavku sezone, po uzoru na ATP, sprovesti privremeni sistem bodovanja i rangiranja najboljih svetskih teniserki u singlu i dublu.

Kao što je poznato teniserkama je računato 16 najboljih rezultata u singlu i 11 u dublu za WTA listu, ali kako je pandemija koronavirusa uzela maha i sezona prekinuta još u martu, nešto je moralo da se preduzme.

PROČITAJTE JOŠ:

Poznato je da je WTA lista „zamrznuta“ odlukom WTA 16. marta i od tada je razmatrano na koji način će se bodovati takmičenja u nastavku sezone početkom avgusta.

Teniserke će krenuti sa takmičenjem od 3. avgusta i turnirom u Palermu, a iz sedišta WTA poručuju da su odlučili da slede sistem „Najbolji rezultat iz 2019. i 2020. godine“, po uzoru na ATP, gde igrači mogu da biraju bolji rezultat sa jednog turnira.

Na ovaj način, vodi se računa o svim problemima sa kojima su igračice suočene, počevši od organičenja putovanja, pa do izbora da li će igrati, jer mnoge devojke su i dalje skeptične po pitanju toga da li da igranjem rizikuju svoje zdravlje.

Po novom sistemu, ponovo će se u obzir uzimati 16 najboljih rezultata u singlu i 11 u dublu, ali bazirano na poenima osvojenim u periodu od marta 2019. do kraja decembra 2020.

Dakle, igračice će, kao i kolege teniseri, imati pravi izbora boljeg rezultata sa turnira, s tim što jedan turnir ne može dva puta da se računa u tih 16 ili 11 obaveznih, zavisno da li se radi o singlu ili dublu.

Poeni osvojeni 2020. će biti brisani u 2021. kada određeni turnir bude došao na red da se odigra ili najkasnije posle 52 nedelje, šta ranije sledi od ta dva.

Redosled na novoj listi koja će biti ustanovljena po ovom sistemu računaće se za plasman osam najboljih igračica na završno WTA tur finale u Šenženu.

Doduše, u saopštenju se ne pominje to da je Kina donela odluku o tome da otkaže sva takmičenja internacionalnog karaktera do kraja godine, što znači da po odluci Ministarstva Kine najverovatnije ne bi bilo nijednog teniskog takmičenja na tlu te zemlje do kraja 2020.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar