Foto: Jutjub/NOVA S

U današnjem izdanju emisije "Među nama", na televiziji "Nova S", gost je bio Nebojša Višković, komentator "Sport kluba", a tema je bila - sport posle korone.

Sport, jednostavno, više neće biti kakav je bio i tu nema nikakve dileme.

„Neke stvari su definitivno promenjene, možda čak reći i tektonski poremećaji, pogotovo u finansijskom smislu. Ako pogledamo fudbal kao globalno najveći sport, procenjuje se da će prilikom narednog prelaznog roka vrednost fudbalera na globalnom nivou biti između milijardu i milijardu i po evra manja nego što je sada. Biće manja vrednost TV prenosa, manje interesovanje sponzora, manje plate, to je sve domino efekat. To možda i nije loše, jer se onda vraćamo nekim realnijim, bazičnim stvarima“, počeo je Nebojša Višković priču u emisiji “Među nama”.

PROČITAJTE JOŠ

Objasnio je i zašto je novac glavni pokretač nastavka sezone, pogotovo u fudbalu.

„Premijer liga ako se ne nastavi, gubi oko milijardu i 300.000 evra prema procenama. Španska liga je na gubitku oko milijardu, Bundesliga nešto manje. Zato jeste novac osnovni razlog. U fudbalu ima toliko kontradiktornih i vesti, i saveta, i smernica, čovek više ne zna šta da misli. Haos je“.

Sport je stao gotovo u celom svetu (osim u Belorusiji i Nikaragvi)… Ipak, određeni veliki fudbalski klubovi vratili su se obavezama.

„Bajern trenira već 15-20 dana, dobili su dozvolu nemačke vlade. Španija je dala dozvolu klubovima da počnu sa treninzima. Igrači će dolaziti u smenama, u grupama od po nekoliko igrača, sa jednim trenerom, bez kontakta i duela, što je samo po sebi nonsens, jer ne možeš da ispoštuješ onda ono što trening zahteva“.

Svestan je i Višković da će se tenis poslednji vratiti zbog komplesnosti organizacije turnira.

„Čovečanstvo celo sada uči, prvi put smo sa ovakvim navikama i na ovom tehnološkom nivou u ovakvoj situaciji. Sve što radimo i donosimo odluke, i dobre i loše, biće smernice i za budućnost. Evroliga predlaže da se svi timovi u jednom trenutku skupe u jednom gradu, u jednoj dvorani, i da odigraju sve preostale utakmice. U tenisu će biti jako teško i komplikovano, jer je specifičan sport. Organizacija jednog grend slema podrazumeva dolazak između 3.000 i 4.000 učesnika, dolaze iz 100 zemalja i onda je to nemoguće organizovati. Organizacija jednog teniskog turnira biće verovatno poslednje što će se vratiti sportu. Čuveni Tur d Frans još nije otkazan, jer u biciklizmu mogu da budu razmaknuti i publika može da bude razdvojena“.

Kako se igra u Nikaragvi i kako su mere distance ispoštovane na boks događaju u dvorani, kada veruje će se sport vratiti u neke normalne okvire, odnosno kako Višković vidi treninge u srpskom sportu pogledajte u celom gostovanju u emisiji “Među nama”:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare