Mark Filipsus
Foto: EPA/MARK R. CRISTINO

Mark Filipsus je jedan od tenisera kojih se sa nostalgijom sećaju svi navijači. Australijski teniser je 2015. godine završio 21-godišnju karijeru, a njegova sudbina je mnoge ostavila u čudu.

PROČITAJTE JOŠ

Filipsus je najboljeg plasiran bio tokom 1999. godine kada je bio osmi na planeti. U karijeri je osvojio 11 ATP titula, i igrao finala US Opena (1998. godine) i Vimbldona (2003. godine), a ostaće upamćeno i da je bio jedan od ključnih faktora dve titule Australije u Dejvis kupu (1999. i 2003. godine).

Iako je u karijeri zaradio 6.987.402 dolara na kraju je ostao bez ičega, pa molio za hranu.

„Porodica mi je sve, prioritet i moj svet. Sanjao sam da postanem profesionalni teniser i porodica je sve dala za to. Moj otac je radio u banci i dao je otkaz kako bi mi pomogao da ispunim snove. Dobra stvar je što sam se mogao brinuti o njima, bez da se vraćaju poslu. Ipak, došao sam u tešku situaciju kada su povrede sve stopirale“, rekao je Filipusis.

Objasnio je i kako je ostao bez novca.

„Sanjao sam da postanem profesionalni teniser i moja porodica je sve stavila na kocku. Moj otac je imao dobar posao u banci, ali je dao otkaz kako bi meni pomogao da ispunim svoje snove. Dobra vest je da sam uspeo i da otac i majka više nisu morali da rade. Ali, došao sam kasnije u tešku situaciju.“

Pojasnio je i kako je imao problema da se prehrani nakon bankrota.

„Kada ste profesionalan sportista, poslednja stvar o čemu mislite su tmurni dani. Kažu da se treba čuvati za takve dane. Nisam mogao sebi ništa priuštiti i molio sam prijatelje da mi daju novac za hranu. Sedam dana smo jeli testeninu od kupusa, koju je moja majka zvala hranom za siromašne. To je bio kupus i malo testenine sa začinima. Najgore mi je bilo da gledam kako porodica pati zbog mojih grešaka“, dodao je australijski teniser.

Živeo je raskalašno, a zbog toga je sebe često nazivao idiotom. Kada se sada osvrne na sve smešno mu je šta je, zapravo, radio.

„Menjao sam automobile iz dosade ili kada bih pogledao film. To je smešno, kupio bih „Porše“ jer sam ga video na filmu. Dao sam 100.000 dolara za „Dodž vajper“ jer nisam želeo da idem taksijem kući, a onda sam ga prodao drugi dan“, rekao je nekadašnji as za „Kanal 7“.

BONUS VIDEO Suze Novaka Đokovića pred kraj finala US Opena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare