Foto: Starsport

Poznati španski teniser Fernando Verdasko tvrdi da današnja generacija tenisera nije talentovana kao kada je on bio na vrhuncu.

Verdasko danas ima 39 godina, 118. je teniser na ATP listi i poražen je na startu turnira u Dalasu. Tokom karijere je osvojio sedam titula, a bio je i sedmi teniser planete aprila 2009. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Pre 14 godina kada je bio u naponu snage, dominirali su neki drugi momci. Rodžer Federer i Rafael Nadal su stavili „šapu“ na svaki veći pehar u to vreme, a već im se priključio i Novak Đoković.

Verdasko zbog toga nije mogao da učini mnogo protiv trojice najboljih koji su igrali tenis u istoriji tog sporta.

„Današnji tenis je mnogo drugačiji. U vreme kad sam ja došao do sedmog mesta na ATP listi, četvorica najboljih igrača su osvajala praktično svaki turnir na kom su igrali. Bilo je gotovo nemoguće za ostale da podignu titulu grend slema. Samo Marin Čilić, Sten Vavrinka i Huan Martin del Potro su uspeli u tom periodu. Za 20 godina i na 80 slemova, desilo se samo tri, ili četiri puta“, objasnio je Verdasko za Ubitenis.

Aludirao je i na uspehe Endija Marija koji je pre povreda takođe igrao na vrhunskom nivou, paralelno sa Đokovićem, Nadalom i Federerom.

Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / Panoramic / Profimedia

„Sada svakako ima više prostora za više igrača, pa je na neki način danas sve poštenije. Ako me kao igrača pitate da li bih radije zauzimao sedmo mesto na svetu 2009. ili danas, rekao bih danas. Rodžer se tek penzionisao, Mari više nije na istom nivou kao pre deset godina, a Rafa nažalost mora da živi sa mnogo povreda“, kaže Verdasko.

Đoković je osvojio Australijan open ove godine, pobedom nad jednim od mlađih pretendenata, Stefanosom Cicipasom za najveće trofeje. Grka je drugi put pobedio u isto toliko odigranih finala sa njim.

Nadal je zbog povrede i bolova u kuku prinuđen da pauzira nekoliko nedelja, Federer je poslednji turnir odigrao na Lejver kupu, pa je od „velike trojke“ ostao samo Novak, što zaista otvara prostor, nešto više na mastersima, da i ostali igrači poput Karlosa Alkaraza uspeju da se domognu trofeja.

Inače, pored trojice pobrojanih igrača, GS trofeje su podizali i Danil Medvedev, Dominik Tim i Alkaraz, mada uglavnom u momentima kada je Đoković ili bio diskvalifikovan, ili nije mogao da učestvuje. Ili kada su Nadal i Federer pauzirali zbog godina i povreda.

BONUS VIDEO: Novak Đoković, slikanje sa peharom izjava za medije i druženje sa navijačima dan posle velike pobede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar