Novak Đoković Australian Open 2021. Novak Djoković
Novak Đoković Australian Open 2021. Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Novak Đoković na udaru je svetske, a naročito australijske javnosti, kao da je jedini igrač koji planira da dođe na Australijan open.

PROČITAJTE JOŠ

Razumljivo je da je Novak centralna tema kao najbolji igrač sveta i devetostruki osvajač Australijan opena, koji planira da postavi novi rekord u Melburnu. Došao bi Novak peharom do velikog jubileja i 21. Grend slem titule, čime bi prestigao Rafaela Nadala i Rodžera Federera, turnir će se igrati tek od 17. do 30. januara 2022. godine, a već sada se priča o njemu uveliko zbog vakcinacije.

Australijski mediji i državnici „etiketiraju“ Novaka navodeći kako neće moći da uđe u zemlju bez vakcine, ispod radara je prošla i frapannta informacija da je zapravo samo 35 posto tenisera vakcinisano, u ženskoj konkurenciji je neznatno bolja situacija – 40 posto.

Australijski mediji su to potvrdili, na osnovu podataka koje su dobili od ATP i WTA, krovnih teniskih organizacija u muškoj i ženskoj konkurenciji. Samim tim, praktično dve trećine sportista neće ispunjavati uslove za dolazak u Australiju, ali je narativ i dalje takav da je u centru pažnje Đoković.

Foto:REUTERS/Jaimi Joy

Tako je bilo i kada se javnosti obratio Danijel Endrjuz, premijer australijske države Viktorija, u kojoj će se Australijan open igrati. Rekao je da „nikakvi rekordi i titule“ neće doneti zeleno svetlo Novaku.

„Mislim da nevakcinisani igrači neće dobiti vizu za ulazak u ovu zemlju, a i da dobiju verovatno bi morali da budu stavljeni u karantin nekoliko nedelja. Virusu nije važno kako ste rangirani u tenisu niti koliko ste grend slemova osvojili. Potpuno je nebitno, morate biti vakcinisani da biste zaštitili sebe i druge“, rekao je Endrjuz.

Premijer Viktorije je istakao da će se pravilo obavezne vakcinacije odnositi i na sve one sportiste koji nisu iz Australije.

„Profesionalni sport je deo pravila koji se odnosi na sve koji žele ovde da rade i moraju svi da budu vakcinisani dvostrukom dozom. Tako da ne verujem da će nevakcinisani teniser moći da dobije vizu u ovoj zemlji, a ako je i dobiju, morali da budu nekoliko nedelja u karantinu. Ne mislim da će osoba za koju ste me pitali (mislio je na Novaka Đokovića prim. aut.) ili bilo koji drugi teniser, da sve ne personalizujemo, ili golfer ili vozač formule 1, moći da dobije vizu. Ako grešim, siguran sam da bi im federalna vlada stavila to do znanja“, dodao je Endruz.

Sam Novak zauzeo je stav da ne otkriva da li se vakcinisao ili nije, i nije jedini. Primera radi, Stefanos Cicipas je povukao identičan potez.

Novak Đoković i Stefanos Cicipas
Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

„Žao mi je, ali neću iznositi ništa od stvari iz mog zdravstvenog kartona – bio je jasan Cicipas i to je potez kog se drže mnogi drugi teniseri.

Ipak, Novak je kao „broj 1“ jedini na tapetu i nastavio se talas pritisaka u Australiji, koji je zapravo počeo već u januaru ove godine. Tada je Novak uputio niz molbi kako bi se olakšao karantin teniserima koji su morali u izolaciji da se spremaju za turnir. Zbog loših uslova je došlo do velikog broja povreda tokom samog turnira, Novak je bio žrtva toga i zbog pucanja trbušnog mišića.

Zbog svega što se dogodilo i što se događa, u Australiji rizikuju da mu ovaj put pukne „film“ i sam odustane od učešća u Melburnu.

BONUS VIDEO Novak Đoković izjava posle finala US Opena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare