Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Marjan Vajda, trener Novaka Đokovića, veoma je zadovoljan učinkom najboljeg tenisera sveta u 2020. godini.

Slovački stručnjak, koji je saradnju sa brojem jedan započeo još u proleće 2006. godine, izjavio je da je veoma ponosan na svog učenika, a posebno na činjenicu da je ovako tešku sezonu završio kao broj jedan.

PROČITAJTE JOŠ:

U razgovoru za portal „Sport.aktuality.sk“, Vajda je rekao da je Novak ostvario cilj koji je sebi postavio početkom sezone.

PROČITAJTE JOŠ: „Uz Novaka sam, ali je on često ekstreman u stavovima“

„Novak je uradio nešto neverovatno, biti prvi na kraju godine šesti put je fantastično dostignuće. Ispunio je cilj koji je sebi zadao još na početku sezone. Želimo sad da stignemo Rodžera Federera i Rafaela Nadala, koji imaju po 20 trofeja ili da ih prestignemo kasnije“, izjavio je Vajda.

Počelo je sve osvajanjem trofeja na ATP kupu, Australijan openu i Dubaiju, bio je neporažen do prekida sezone u martu.

„Cenim sve što je postigao u rezultatskom smislu, čak i posle restarta sezone. Bio sam malo zabrinut kako će fizički odgovoriti posle tolike pauze, pogotovo što je još imao i koronavirus. Kada sam došao u trening kamp u Marbelju na leto, bio je već u dobroj formi. Radio je na sebi, pune dve nedelje smo trenirali i potom otišli u Ameriku dobro pripremljeni. Osvojio je Sinsinati i da nije bilo tog nesrećnog događaja na US Openu, možda bi uzeo titulu“, kaže Vajda.

Na Rolan Garosu nije uspeo da sruši Rafaela Nadala. Igrao je finale, ali je pružio slab otpor španskom teniseru.

„Igrao je dobro do finala i izgledalo je da bi mogao da bude favorit za trofej. U Parizu su bili specifični uslovi, loptice su odskakale slabije i svi su mislili da to ne odgovara Nadalu, iako je najbolji na šljaci. Naravno da sam verovao u Novaka, bilo je važno da dođe do finala. To što nije osvojio pehar, mislim da uzrok treba tražiti i u tome što je neke ranije mečeve produžio nepotrebno. Posebno taj sa Cicipasom. Moguće je i da mentalno nije bio pripremljen u finalu, da nije imao dovoljno energije, dok je Rafa igrao fantastično. Ni sam ne znam kako se tako okrenulo sve na njegovu stranu. Nije pravio greške, a i Novak je priznao da je Nadal bio bolji“, dodao je slovački stručnjak.

On je uveren da će se narednog leta održati i olimpijski turnir.

„Verujem da će biti Igara. Japanci će učiniti sve da tako bude. Za Novaka, olimpijski turnir je top prioritet, to je na nivou grend slema, on želi da osvoji zlato“, jasan je Marjan.

Novakov trener pričao je i o početku priprema, tenisu u Australiji, ali i šta nam donosi nova sezona.

„Teško je bilo šta reći za Australiju jer ne možemo da napravimo plan priprema. Verovatno ćemo kao po tradiciji početi 10. decembra. Ništa ne potcenjujemo. Prošla sezone je bila neobična bez navijača, nije bilo emocija, odgovora na divne poene i izazove. Kad se setite finala Novaka i Federera na Vimbldonu, ljudi su to gledali kao film. Ne mogu da zamislim još jednu sezonu bez navijača“, zaključio je Vajda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar