Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Novak Đoković je u trećem kolu US Opena! Najbolji teniser sveta je posle velike borbe uspeo da pobedi Britanca Kajla Edmunda, 6:7 (5), 6:3, 6:4, 6:2.

Trebalo je Novaku 193 minuta igre da zabeleži šestu pobedu u sedmom duelu sa Britancem i 25. u nizu u ovoj godini.

PROČITAJTE JOŠ:

Uspeo je da dođe do nje, možda nije bilo tako lako kao u prethodnom duelu sa Džumhurom, ali za to je krivac Edmund koji je dobar deo meča u prvim i drugom setu odlično parirao najboljem na svetu.

Trebalo je Đokoviću dosta vremena da slomi otpor Edmunda u gemovima kada je on servirao, a kako je meč odmicao, Kajl je gubio onu početnu snagu i oštrinu i bilo je jasno ko će ići dalje.

U prvom setu nije bilo brejka, mada je moglo da ga bude. Novak nije iskoristio tri brejk šanse u trećem gemu, Edmund jednu u narednom, a kako su nastavili dobro da serviraju, igranje taj-brejka je bio logičan sled događaja na terenu.

Dobio je Novak do ovog taj-brejka svih deset u ovoj godini, sada mu je nedostajalo koncentracije u finišu, na 5:5 Edmund je dobio dva poena i poveo u meču.

Nije to poremetilo trostrukog šampiona US Opena, naprotiv. Podigao je prenos u veću brzinu, zaigrao snažnije i bolje, a Edmund je polako posustajao.

Konačno je u četvrtom gemu drugog seta uspeo da oduzme servis Edmundu, potom potvrdi brejk lako i povede sa 4:1.

Foto: Tanjug/AP/Seth Wenig

Tu prednost nije ispustio, sigurno je servirao do kraja i posle 110 minuta igre izjednačio je u setovima.

U trećem setu, uspeo je Novak u trećem gemu da „brejkne“ protivnika, potom je to učinio još jednom u petom gemu za prednost od 4:1, ali Britanac je pokazao da je žilav.

Vratio je brejk za 4:2, potom je Novak napravio novi za 5:2, ali je Edmund opet uzvratio isto za 5:3.

Dobio je Britanac i naredni gem, ali ne i sledeći u kojem je Novak odservirao 12. i 13. as servis i tako je poveo sa 2:1.

U četvrtom setu, Novak je odmah napravio brejk, potom poveo sa 2:0 i već tada je bilo jasno da je na dobrom putu da pobedi.

Napravio je ponovo brejk u petom gemu ta 4:1, potom je sve to bila stvar rutine za takvog šampiona. Lako do 5:1 i potom je Britanac smanjio na 5:2, ali tu je bio kraj, Novak je odservirao sigurno za pobedu.

U narednom kolu čeka ga Nemac Jan-Lenard Štruf protiv koga vodi sa 4:0 u pobedama.

Igrali su prošle nedelje u četvrtfinalu Sinsinatija i Novak je lako slavio sa 6:3, 6:1.

Biće im to treći duel na grend slemovima, sastajali su se na Rolan Garosu i Australijan Openu, a evo sada će igrati i u Njujorku.

Sve detalje meča Đokovića i Edmunda mogli ste da pratite uz naš blog uživo.

TOK MEČA, ČETVRTI SET

6:2 – KRAJ MEČA! Novak je u trećem kolu!

Kraj. Tri sata i 13 minuta igre i pobeda srpskog tenisera. Zasluženo. Sada igra protiv Jana-Lenarda Štrufa.

5:2 – Britanac dobio gem za 5:2

Uspeo je Kajl da se odbrani u ovom gemu, smanjio je na 5:2, ali sada Đoković servira za 25. pobedu od početka sezone i plasman u treće kolo US Opena.

5:1 – Odlično! Novak pred pobedom

Siguran servis gem, ono što mu je trebalo, kao da se i Edmund predao. Imamo 5:1 u ovom setu, Britanac servira da ostane u meču…

4:1 – NOVI BREJK! Novak žuri da pobedi

Sve pogađa Đoković, oduvao je prosto udarcem Edmunda za 30:0. Uspeo je da na 30:30, dođe do dva naredna poena, novog brejka… I Cicipas je sa svojim ocem sve to lepo posmatrao sa tribina. Bravo Nole!

Foto: Printscreen/Eurosport

3:1 – Neverovatan poen Novaka za 3:1

Uspeo je Novak 43. direktnim poenom da dođe do prvog poena, potom predivan potez na mreži za 30:0. Dobro je Kajl uzvratio naredni servis, smanjio na 30:15, a na 40:15 nestvaran poen – stigao je jednu nemoguću loptu, naterao Edmunda na smeč, ovaj je lopticu poslao u aut! Savršeno za 3:1.

2:1 – Kajl nekako prekinuo niz gemova za Novaka

Novi uzbudljiv gem, nekoliko izjednačenja i prednosti za Edmunda. Mučio ga je Novak, ali je Kajl nekako izdržao i smanjio na 2:1.

2:0 – Ide Novak, ide!

Sve je sad kako treba, brejk je potvrđen, miriše na novu pobedu, zar ne?

1:0 – BREJK! Novak poveo u četvrtom setu

Dug, naporan gem. Nije iskoristio Novak dve brejk lopte na 15:40. Usledilo je nekoliko izjednačenja i prednosti za Edmunda, potom je sjanom bekhend paralelom stigao do nove brejk prilike i u narwednom poenu Edmund je pogrešio, brejk na startu četvrtog seta!

„Idemooo, breee!“, prodrao se Srđan u studiju, ali i Novak na terenu. Lakše se diše!

TREĆI SET:

6:4 – SET ZA ĐOKOVIĆA!

Tako je Novače! Lak poen na startu, pa 12. i 13. as i za kraj, odličan udarac, Novak je poveo sa 2:1 u setovima.

5:4 – Edmund dobio novi gem

Britanac je uradio što je do njega, dobio drugi gem za redom, ali sada Novak opet ima priliku da servira za osvajanje trećeg seta.

5:3 – RIBREJK! Edmund se ne predaje

Suočio se Novak sa novim problemima, na 30:30 je napravio duplu servis grešku. Onda loš bekhend, Nemac smanjuje na 5:3. Ribrejk!

5:2 – BREJK! Novak servira za 2:1 

Novi šampionski gem Novaka. Brzo se sabrao, na 30:30 odigrao dva sjajna poena i sada uz novi, treći brejk u setu, stiže do toga da servira za vođstvo od 2:1 u meču. Sve to pažljivo prati i Novakov fizio Ulises Badio.

Foto: Printscreen/Eurosport

4:2 – Popustio je malo Novak, brejk za Edmunda!

Popustio je Novak malo, 0:40, potom je stigao do 30:40, ali Edmund je napravio brejk, prvi u meču. Novak ipak ima jedan brejk više.

4:1 – NOVI BREJK!

Ma, tako se igra! Brejk bez izgubljenog poena. Britanac je u teškoj poziciji sada, Novak je u svom pobedničkom modu, sve je bliži da povede sa 2:1 u setovima.

3:1 – Potvrđen brejk!

Tako se dobija gem posle brejka! Bez izgubljenog poena, šampionski.

2:1 – BREJK! Novak poveo u trećem setu

Mučio je Novak rivala, na 40:30 dobio jedan duži poen nateravši Edmunda na grešku. Uspeo je Novak da dođe i do brejk lopte, ali usledio je mali aut za izjednačenje. Nije ni Edmund iskoristio gem loptu, poslao je bekhend u aut, potom odlična dva poena Novaka i greške Britanca  – BREJK!

„Tako je Nole!“, uzviknuo je i Srđan Đoković u studiju Eurosporta.

1:1 – Siguran gem Srbina

Odlilčan gem za Novaka, lako stiže do izjednačenja, 1:1.

0:1 – Edmund poveo na startu trećeg seta

Odlično je počeo Novak, dobio prva dva poena u setu, onda je Edmund pogodio liniju z 15:30. Agresivna igra Britanca donela mu je novi poen, potom je pogodio peti as. Servis viner doneo mu je gem.

DRUGI SET:

6:3 – SET ZA NOVAKA! 

Problem sa servisom u ovom gemu i Edmund je stigao do 0:30. Duga razmena, dobio je Novak za 15:30. Dobio je potom poen na mreži, pa nekontrolisan forhend Edmunda – set lopta! As za kraj seta, deveti u meču – 1:1 u setovima.

5:3 – Britanac za sada odoleo

Novak je sve bolji, Britanac kao da polako pada. Na 15:30 Novak nije pogodio paralelu (30:30). Servis vinerom je Kajl dobio poen za 40:30, potom i novi za 5:3.

5:2 – Novak čuva prednost

Uspeo je Novak da dobije sedmi gem ovog seta, sada je pritisak na Edmundu koji mora da dobije gem ako ne želi da bude 1:1 u setovima.

4:2 – Edmund prekinuo niz

Uspeo je Britanac relativno lako da osvoji ovaj gem, smanjio je na 4:2.

4:1 – Potvrda brejka, sjajni servisi

Novi as za 30:0, potom novi servis viner za 40:0. I novi as po T liniji, 188 km/h. Divan gem za potvrdu brejka, 4:1.

3:1 – BREJK! Konačno!

Odlično je krenuo Novak u ovom gemu, došao do 0:30, a potom je izgubio poen, ali je u narednom stigao do dve brejk lopte. Dupla servis greška Edmunda i evo ga prvi brejk u meču!

2:1 – Dobar gem

Važno je za Novaka da sada dobro servira i ne daje priliku Edmundu. Izgubio je samo poen u gemu.

1:1 – Edmund izjednačio

Ne dozvoljava Britanac da ga Novak ugrozi. Dobija gemove na svoj servis, jako je čvrsti i teško ga je probiti.

1:0 – Dva asa u početnom gemu drugog seta

Na 15:15 Novak je pogodio as za 30:15, potom greška Srbina iz bekhenda, 12. u meču. Dobar servis doneo mu je prednost, a četvrtim asom u meču zapečatio je početni gem.

PRVI SET:

TAJ-BREJK:

Kajl Edmund je posle 70 minuta igre poveo u meču. Odlično ja parirao Novaku i bez obzira što je osvojo dva poena manje, uzeo je one najvažnije i vodi u meču.

5:7 – As Edmunda, set za Britanca

5:6 – Forhend Novaka u autu, set lopta za Edmunda

5:5 – Bekhend volej Novaka

4:5 – Dobar servis Edmunda

4:4 – Greška Đokovića na drop-šotu

4:3 – Divan forhend volej Novaka

3:3 – Duga razmena u poenu, greška Britanca iz bekhenda!

2:3 – Loše skraćena lopta Edmunda, lak poen na mreži za Novaka

1:3 – Jak servis Edmunda, potom strahovit forhend

1:2 – Sjajan servis Novaka u telo

0:2 – Sjajan forhend viner Britanca

0:1 – Greška Novaka iz bekhenda

6:6 – Treći gem bez izgubljenog poena

Treći uzastopni Novakov gem bez izgubljenog poena kad servira. Sjajno. Imamo taj-brejk prvog seta. Ima 10-0 ove godine u „lutriji“.

5:6 – Novak stigao do 15:30, ne dalje

Imao je Novak 15:30, potom je na 30:30 loše odigrao ritern. Britanac je dobio i naredni poen i stigao do 6:5, čime je obezbedio najmanje igranje taj-brejka.

Foto: Printscreen/Eurosport

5:5 – Nema panike, opet gem sa nulom

Šta reći? Šampion kakav je Novak ne podleže pritisku „moranja“. Novi gem koji je dobio bez izgubljenog poena i sada je 5:5.

4:5 – Kajl je vrlo čvrst

Dobar servis, to omogućava Edmundu da čvrsto drži svoj servis. Novak sada mora da odservira da ostane u prvom setu.

4:4 – Odlični servisi Đokovića

Sjajan gem srpskog tenisera. Odlično je servirao, dobio gem bez izgubljenog poena i sada je 4:4.

3:4 – Britanac (još) ne popušta

Za sada, Novak posle onog gema kad je imao tri brejk prilike, ne nalazi način da dođe do novih. Uzeo je jedan poen u ovom gemu, ali Edmund je siguran. Dobro parira svetskom broju jedan.

3:3 – Novak u odličnom ritmu

Za sada, sve dobro funkcioniše. Na 40:30 usledila je sjajna dijagonala Novaka za izjednačenje u početnom setu, 3:3. U publici su Janko Tipsarević i Filip Krajinović, daju podršku Novaku.

Foto: Printscreen/Eurosport

2:3 – Edmund odoleo

Razvija se borba u meču, ali i Edmund dobro servira. Došao je Novak do 30:30, ali ne i u novu priliku da ugrozi servis protivnika.

2:2 – I Edmund propustio brejk loptu

Uspeo je Kajl da dođe do 0:30, ali ne vredi mu to mnogo. Drugim asom Novak je izjednačio na 30:30, onda je Edmund stigao skraćenu lopticu i došao do brejk lopte. Usledio je odličan servis na T liniju, za izjednačenje. Potom dva laka poena i imamo 2:2.

1:2 – Dug gem, Novak ne koristi tri brejk šanse

Sjajan insajd-aut forhend po paraleli za Novaka, 30:30. Pogrešio je Kajl iz forhenda, prva brejk lopta za Novaka, ali je Edmund snažno odservirao i neutralisao je. Imao je Britanac prednost, potom kratka dijagonala Novaka za izjednačenje. Onda netipičan poen – poslao je Nole balon protivniku, koji je pogrešio sa osnovne linije.

Nije uspeo da iskoristi Novak ni tu drugu brejk loptu. Posle osam minuta igre, novo izjednačenje. potom treća brejk šansa i…nova greška… Nekako se izvukao Britanac u ovom dugom gemu, dobio je naredna dva poena.

1:1 – Novak uzvratio istom merom, Srđan zadovoljan početkom

Veoma siguran gem na kraju, Novak je izjednačio.

„Perfekcija, uživanje je gledati Novaka. Ne zato što je moj sin… Možda nisam objektivan sto posto, ali..“, kaže Srđan Đoković u studiju Eurosporta.

Foto: Printscreen/Eurosport

0:1 – Edmund dobro otvorio meč

Prvi poen u meču dobio je Đoković, potom je pogrešio u razmeni udaraca. Dobio je Britanac početni gem, sada je na servisu Novak.

20.16 Meč je počeo!

Krenuo je meč na servisu je Kajl Edmund.

20.13 Novak i Kajl su na terenu

Igrači se zagrevaju, meč počinje uskoro…

20.08. Šta kaže Beker?

„Neverovatan ima rekord ove godine. Savršen je. Osvojio je ATP kup, Melburn, Dubai.. Luda forma. Čini se da mu ovaj aktuelni kontekst ne smeta. U prva dva meča Sinsinatija je delovao pomalo zarđalo, ali je posle bilo neverovatno. U prvomm kolu je pokazao koliko je mentalno i fizički jak.

„Kad ga kritikuju, on odskoči. Ima mentalitet uličnog borca. Ima toliko iskustvo, to ga sve drži motivisanim za tenis“, kaže Beker za Eurosport.

19.54 Mnogo se priča o PTPA asocijaciji

Nije u Njujorku tema samo igra broja jedan kojoj se nema šta zameriti, već pre svega asocijacija igrača koju je pokrenuo. O tome se stalno priča, neki su za, neki protiv. I posle US Opena, to će biti tema.

19.49 Novak vodi u pobedama 5:1

Nisu se sastajali od Pariza prošle godine, tada je u dvorani „Bersi“ Đoković slavio u dva seta. Vodi sa 5:1 u pobedama.

19.47 Novak i Edmund, sedmi put

Srbin za protivnika ima Britanca Kajla Edmunda, ovo će biti njihov sedmi meč.

DOBRODOŠLI!

Na redu je drugi meč Novaka Đokovića na ovogodišnjem US Openu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare