Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Novak Đoković je svojim natpisom posle pobede nad Aleksandrom Kovačevićem podigao veliku buru.

On je posle prvog kola Rolan Garosa, a u svetlu dešavanja na severu Kosova i Metohije i incidenata u srpskim opštinama, napisao na kameri: „Kosovo je srce Srbije, stop nasilju“.

PROČITAJTE JOŠ:

To je naišlo na različite reakcije i mnoge od njih nisu bile blagonaklone, što je Teniskog saveza tzv. Kosova, Olimpijskog komiteta te nepriznate države, pa i francuske ministarke sporta Ameli Udea-Kastera koja je rekla da je Novakova poruka „militantna“.

Pitanje o toj poruci je postavljeno i ukrajinskoj igračici Elini Svitolini, nakon što su sa Rolan Garosa rekli da kazne za Novaka neće biti.

„Živimo u slobodnom svetu, tako da zašto ne bi Novak izrazio svoje mišljenje na ovu temu. Ako se zalažete za nešto, ako mislite da je to tako, trebalo bi to i da kažete. Ako sedite sa vašim prijateljima, pričate, naravno da ćete izraziti svoje mišljenje, tako da je i Novak izrazio svoje. Zašto to ne bi uradio“, konstatovala je Svitolina i stala na stranu srpskog igrača.

Ukrajinska teniserka je prošla u treće kolo Rolan Garosa pobedom nad Australijankom Storm Hanter u tri seta sa 2:6, 6:3, 6:1.

Foto: Miodrag Dimitrijević/Nova.rs,Antonio Ahel/ATAImages

Ona će u narednoj rundi takmičenja igrati protiv Ruskinje Blinkove. Inače, Elina je zbog ruske agresije na Ukrajinu bila jedna od teniserki koje su zatražile da svi ruski sportisti budu proterani sa takmičenja.

Novak je razlog zbog kog je napisao spomenutu poruku na kameri posle meča obrazložio na konferenciji za medije.

„Nisam političar, ali me boli kao Srbina šta se događa na Kosovu, naši ljudi su proterani iz opština. Ovo je najmanje što sam mogao da uradim. Kao javna ličnost osećam obavezu da iskažem podršku našem narodu i celoj Srbiji. Mislim da mnogi ne znaju šta budućnost donosi za Kosovo, ali bitno je pokazati slogu u ovakvim situacijama“, izjavio je Đoković.

Njegov drugi rival u Parizu je mađarski igrač Marton Fučovič sa kojim igra u sredu uveče.

BONUS VIDEO: Preti li Novaku kazna zbog „Kosovo je srce Srbije“ na kameri?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare