Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Tenis se oduvek smatrao elegantnim, gospodskim sportom, ali čini se da će gospoda iz vrha ATP, WTA i ITF sada morati što pre da skinu rukavice i daju odgovore na goruća pitanja – šta i kako dalje?

Jer koronavirus se ne šali. Nimalo. Situacija sa pandemijom COVID-19 virusa dobija polako razmere apokaliptičnog, u celom, pa i u ovom prelepom sportu.

Teniski događaji se otkazuju. Tribine su prazne. Igrači bez posla. Organizatori i sponzori obezglavljeni i uplašeni. Svi koji su bili u lancu zarade od takmičenja, sada su odjednom na vetrometini.

PROČITAJTE JOŠ

Niko ne daje odgovor, a pitanja se množe, u nedogled. U neku ruku, to je i normalno jer se ovako nešto još nije dogodilo.

Optimista je sve manje, skeptičnih i zloslutnih, sve više. Vimbldon je jedino Drugi svetski rat uspeo da prekine i odloži, sada to može da uradi jedan virus.

Rolan Garos je preživeo razna iskušenja, pa i nemire u Parizu 1968. godine, ali nije bio otkazan. Sad ni priča o krovu nije tako bitna kao pretnja od koronavirusa.

Čini se da jedino oni na US Openu mogu donekle da odahnu, jer je kraj avgusta i početak septembra daleko, ali ko može da predvidi dokle će ovo ludilo da traje? I da se opet neće vratiti preko Atlantika?

Zato je što pre potrebno srediti redove i doneti kakvu takvu strategiju i odgovore na ključna pitanja u slučaju da se pandemija produži. Što se nikako ne sme isključiti.

Prve mere: Stop na šest nedelja

Indijan Vels
Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Otazivanjem Mastersa u Indijan Velsu dobili smo očekivani domino efekat u smislu „rušenja“ predstojećih turnira.

Krenulo se od Kalifornije, preko Majamija, nastaviće se Monte Karlom i Barselonom. To su turniri na kojima je jedan igrač mogao da sa četiri titule sakupi 3.500 poena.

Prilike su u nepovrat izgubljene, a kako su u saopštenjima direktori takmičenja u Indijan Velsu i Majamiju naveli „vidimo se 2021. godine“, da li su to indirektno i naznačili da naknadnog igranja tih takmičenja u ovoj godini neće biti?

To bi moglo da bude racionalno, jer je teško zamisliti kakav haos bi moglo da prouzrokuje prinudno prekrajanje kalendara i uguravanje većih turnira nauštrb manjih do kraja tekuće sezone.

Slično je i sa WTA turom gde je sve odloženo na pet nedelja, pa tako nećemo videti takmičenja dama u Indijan Velsu, Majamiju, Gvadalahari, Čarlstonu i Bogoti, a sva je prilika ni u Štutgartu i Istanbulu koji su tu, na granici, jer počinju 20. aprila.

Nema sumnje da su i čelnici teniskih organizacija bili zatečeni neočekivanim sledom događaja, a koliko je stvar ozbiljna govori ipak činjenica da su, iako često u konfliktnim i nejasnim odnosima, ipak uspeli da se donekle saberu i donesu makar tu odluku o odlaganju sezone za pet do šest nedelja.

Time su sebi dali manevarski prostor za reakciju, jer su se nagomilala pitanja koja jednostavno ne smeju da ostanu bez odgovora.

Kako su naveli da će situaciju pratiti iz nedelje u nedelju, jasno je dakle ostavljen prostor i za (ne daj bože) produžetak „vanrednog stanja u sportu“, u slučaju dalje eskalacije pandemije.

Problem je što je u ovom trenutku sve u jednom lancu u kojem se ne pitaju samo sportski poslenici, već se odlučuje po principu odozgo na dole – od samih vlada država, pa na kraju do sportskih i teniskih organizacija.

Goruća pitanja

Foto: EPA-EFE/FABIO MURRU

Šta je dakle prvi zadatak teniskih organizacija? Koji su to odgovori koje čitava teniska populacija na planeti sa nestrpljenjem očekuje?

Prvo: Da li će i na koji način biti odigrani otkazani turniri do kraja sezone? Po kom planu bi se igralo?

Drugo: Ako nisu više u planu da se odigraju do kraja sezone, kako će se računati ATP i WTA liste? Da li će bodovi sa otkazanih takmičenja biti oduzimani ili zamrznuti?

Treće: Kako će svi učesnici takmičenja, počevši od organizatora do samih aktera na terenu, biti obeštećeni? Jer, ne treba zaboraviti da će mnogi, najviše oni ne tako sjajno rangirani igrači, bez nagrada sa takmičenja biti u težoj poziciji da plaćaju svoje skupocene timove trenera i ostalih članova timova.

Četvrto: Kakve će mere biti preduzete ako se situacija ne promeni ni posle ovih šest nedelja vakuuma?

Pitanja svakako ima još, ali ova su najurgentnija.

Nema sumnje da ATP, ITF i WTA očekuje ogroman posao u narednom periodu, ali ono što im komplikuje situaciju dodatno je – neizvesnost. Najgore je što niko ne može da predvidi dužinu trajanja krize, što otežava donošenje konkretnih mera.

Oni će, svakako morati da požurem jer će oni kojih se to najviše tiče, igrači, želeti što pre da znaju šta će biti sa njima. Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer kao tri vodećih sigurno neće biti zadovoljni da još dugo budu u mraku i bez odgovora.

Sporedna pitanja: Kako se Novaku računaju nedelje na prvom mestu

Novak
Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Velika pitanja povlače i ona manja, pa će jednostavno doći i do dileme recimo oko toga kako računati prvom teniseru sveta, Novaku Đokoviću, nedelje provedene na čelu ATP liste u periodu pauze.

Na teniskim forumima već se razbuktala priča oko toga šta jeste, a šta nije fer u ovom slučaju.

Novak bi, u ovom periodu, mogao dobiti šest nedelja na vrhu bez da nije odigrao nijedan poen, zašta on naravno nije kriv.

Neki smatraju da je to sasvim u redu, jer se učinak jednog igrača zbraja na kraju godine. I Nadalu kao i svim drugim prvim igračima sveta na kraju jedne i početku nove sezone, u nedelje na vrhu računale i one u pauzi između sezone, pa bi tako trebalo i u ovim nedeljama na „prinudnoj pauzi“.

Ipak, šta bi bilo ako bi ovaj Gordijev čvor bio zamršen recimo još dodatnih deset ili 15 nedelja i ako bi u nekom slučaju Novaku to pomoglo da bez igranja turnira obori rekord Rodžera Federera od 310 nedelja na vrhu? Kako bi u teniskom svetu gledali na to?

Zato su hitno potrebne mere i odgovori teniskih organa. Kako bi se sve moguće spekulacije, kalkulacije prekinule i kako bi postojao kakav takav okvir u kojim bi se išlo ubuduće u ovoj i sličnim situacijama.

Jer koronavirus će, neminovno dodati i nove stranice u ionako obimnom pravilniku takmičenja ATP i WTA.

Čelnici su, što bi se rečnikom tenisa reklo – na servisu. Kakav će biti ritern teniskog sveta, zavisiće od kvaliteta servisa. A od svega toga, kakva će na dalje biti sama igra. Gejm. Nadajmo se da će neki sudija u meču između tenisa i koronavirusa na kraju reći „Gejm, set i meč Mister Tenis“. Ne bi valjalo da bude drugačije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram