FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON/EDUARDO LIMA, EPA/Narendra Shrestha, EPA-EFE/Jorge Reyes, EPA-EFE/Carlos Ortega

Od "belog sporta", ostade samo - belo? Ili koje god da je boje doping, zabranjenih supstanci bar ima napretek.

Možda ste primetili da se poslednjih godina sve češće reči doping i tenis prepliću toliko da to počinje ozbiljno da bode oči.

PROČITAJTE JOŠ:

Još više je što se svako od tenisera pravda na gotovo identičan način: „Nisam imao pojma šta uzimam“, uz šta se doda obično i: „Sad počinje najteža borba u mom životu“.

Svi bi da dokažu da su nevini na jedan ili na drugi način i onda se mi kao prosečni ljudi zapitamo: koja je mogućnost da baš niko od njih ne zna ništa?

Uz razlike u nijansama, to su u poslednja dva meseca rekli i Simona Halep i Kamil Majhšak, oboje poznata imena u svetu tenisa.

Jedan slučaj je zabeležen čak i kod 14-godišnjeg tinejdžera na tek drugom seniorskom turniru u septembru ove godine, dok ni Huan Karlos Osorio Ernandez nije ostao imun na doping zbog metasterona, anaboličkog steroida.

Dodajte tome i ime Fernanda Verdaska, kome je nedavno izrečena dvomesečna zabrana, do osmog januara 2023. i stvari postanu zabrinjavajuće.

Verdaskov nalaz urina je bio pozitivan na turniru u Riju, na čelendžeru iz februara, dok je Halepova pala na dopingu i suspendovana je uslovno u oktobru zbog supstance „roksadustat“.

Njen pozitivan nalaz pronađen je na US openu ove godine. Halep je bila prva teniserka sveta 2017, ima 24 titule u karijeri, a pobeđivala je i na grend slemovima, u Londonu i Rolan Garosu. U Australiji je igrala finale, a u Njujorku polufinale.

Majhšak je u dva navrata bio pozitivan, u oktobru i novembru, ali je on 77. igrač planete, pa nije tako „odjeknuo“ kao Rumunka.

Foto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Verdasko je zbog metilfenidata dobrovoljno prihvatio svoju dvomesečnu zabranu, Halep je najavila borbu i pre nekoliko dana se vratila treninzima.

Španac je napravio propust, jer nije obnovio izuzeće za terapeutsku upotrebu, pa je to, makar naizgled, blaži slučaj prekršaja.

Međutim, supstanca koju je koristio Verdasko se koristi da izoštri fokus kod igrača, jer služi za lečenje ADHD-a, odnosno poremećaja pažnje, prvenstveno kod dece.

Pem Šrajver, bivša američka teniserka podigla je buru rekavši kako je „čula da mnogi teniseri koriste lek za ADHD baš zbog koncentracije, što pokreće pitanja integriteta u tenisu“.

„Jesu li lekovi za ADHD meldonijum za mozak? Baš se pitam koliko je aktivnih igrača tražilo izuzeće da bi uzeli lekove za poremećaj pažnje“, pitala je Šrajver.

Ben Rotenberg, teniski novinar je pozivajći se na svoje izvore rekao da je polovina igrača iz Top 100 „na aderalu“, kombinaciji amfetamina i dekstroamfetamina, kao stimulantima nervnog sistema koji povećavaju nivo dopamina i norepinefrina u mozgu.

Dopamin se kao hormon bavi vitalnim funkcijama poput kretanja, memorije, motivacije, a norepinefrin ili noradrenalin je i neurotransmiter i hormon.

Letos je i najbolja dublašica Britanije Tara Mur bila pod lupom javnosti jer je i njen nalaz bio pozitivan na metabolite nandrolona. Majhšak je inače imao u sebi zabranjene anaboličke agense za rast mišića.

Foto: Starsport

Interesantno je da svi ovi slučajevi skupa nisu privukli toliko pažnje kao snimak sa meča Novaka Đokovića i Stefanosa Cicipasa, u kom Ulises Badio, Novakov fizioterapeut dodaje Novaku nekakav napitak.

Na taj slučaj su reagovale i neke legende, a Patrik Mekinro je ukratko objasnio da bi Đoković već uveliko bio pozitivan da radi nešto ilegalno.

Toliko je jednostavno. Ipak, da ni to ne mora da bude uvek 100 posto tačno, pokazuje slučaj Viktora Troickog.

Svojevremeno je Troicki bio suspendovan zbog navodnog dopinga, mada razlog za to deluje bizarno, pošto bivši srpski teniser ima strah od igle.

Viktor Troicki Serbia Open 2021 razočaran neverica
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Ono što je uradio „ilegalno“ jeste traženje odlaganja testa krvi posle poraza od Nieminena u Monte Karlu. Doktorka je uzela uzorak urina, bio je negativan. Prihvatila je da uzorak krvi Troicki da kasnije, pa se to posle brojnih peripetija ispostavilo kao greška.

Greška koju recimo Marija Šarapova nije napravila. Ona je zaista bila pozitivna na spomenuti meldonijum, koji se inače koristi za lečenje bolesti srca a utiče na cirkulaciju.

Priznala je da je bila pozitivna na tu supstancu dok je igrala Australijan open 2016. Takođe je tvrdila kao i Majhšak i Halepova skorije da nije njena krivica.

Uzimala ga je kao prepisan lek zbog sklonosti ka gripu, a posledica je bila isprva dvogodišnja zabrana igranja tenisa, kasnije preinačena u petnaestomesečnu.

Foto: EPA-EFE/SCOTT BARBOUR AUSTRALIA

Iste godine kada je neprilike imao Troicki, na dopingu je bila pozivina i Barbora Stricova. Pala je na sibutramin dok je igrala u Luksemburgu, godinu dana nakon što je ova supstanca svrstana među zabranjene.

Njena kazna je bila blaža nego Marijina i Viktorova, pa je pauzirala oko šest meseci.

Znatno poznatija Martina Hingis je 2007. bila pozitivna na glavni metabolit kokaina, supstancu benzoilekognin.

Hingisovoj je izrečena dvogodišnja kazna, ali je sve vreme poricala da je koristila kokain i navodno je na privatnom testu dobila negativan rezultat.

Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Ni Marina Čilića nisu zaobišle neprilike u vezi sa dopingom, pa mu je 2013. pronađena supstanca niketamid koji utiče na respiratorne funkcije i između ostalog pospešuje unos kiseonika.

Tvrdio je da nije namerno uzeo supstancu, već da ju je bilo u tabletama glukoze iz jedne francuske apoteke.

Isprva je dobio devet meseci zabrane igranja, kasnije je to preinačeno u četiri meseca do oktobra 2013, a nakon svega je uzeo prvu i do sada jedinu titulu sa grend slemova, na US openu 2014.

Rišar Gaske i Andre Agasi su još dva prilično zvučna i poznata imena koja su svojevremeno kaljali doping skandali.

Foto: EPA/YOAN VALAT

Kada je reč o Agasiju, njegov je izbio još 1997. godine, zbog zloupotrebe metamfetamina. Dobio je tromesečnu kaznu, a godinama kasnije, 2009. je u svojoj autobiografiji priznao da je lagao u vezi sa tim doping slučajem.

Priznao je da je postao zavistan od metamfetamina, koji je koristio zbog svog asistenta u trenutku ličnih i profesionalnih problema.

Gaske je bio pozitivan na kokain 2009. Porekao je korišćenje droge, isticao je da je možda bio izložen njoj dok je ljubio devojku u noćnom klubu u Majamiju.

Kontroverza „kokainskog poljupca“ je pokrenula buru, gde su ITF i Svetska antidoping agencija tražile dvogodišnju zabranu, a Gaskeu je izrečena tek šestonedeljna suspenzija.

Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Razlog za to su bili njegovo negiranje celog skandala i male količine kokaina nađene u telu francuskog igrača.

Ni Rafael Nadal nije bio pošteđen optužbi za doping. Razlika je što njemu zvanično u krvi nisu nađene zabranjene supstance.

Optužba iz 2016. se svodila na tvrdnju Roselin Bašelo, nekadašnje francuske ministarke kulture, da je Nadal odradio „tihu šestomesečnu suspenziju“ jer je bio pozitivan četiri godine ranije na Rolan Garosu.

Nadal se tada povukao na šest meseci zbog povrede, što je za frnacusku ministarku bilo „izdržavanje suspenzije“, posle čega je Španac rekao da je nameravao da brani svoj integritet na sudu protiv ministarke.

Tražio je i od ITF-a da objavi javno rezultate testova, a svetska teniska federacija je navela da Nadal nikada nije pao na doping testu.

Čini se da će ovakvih slučajeva u godinama pred nama postajati sve manje, uz kritike da institucije koje se bave prevencijom dopinga postaju sve mekše.

BONUS VIDEO: Umrla jedna od najvećih legendi svetskog tenisa, srpski as nije mogao da sakrije tugu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar