Foto: EPA-EFE/KELLY DEFINA

Najbolji srpski teniser Novak Đoković nije dugo pauzirao u odnosu na poslednji meč u prošloj sezoni.

Samo mesec dana pošto je, 14. novembra, odigrao poslednji meč i pobedio Kaspera Ruda u finalu Završnog mastersa, vraća se na teren.

PROČITAJTE JOŠ:

Razlog deluje naizgled jednostavno – ako se pogleda broj mečeva i turnira koje je odigrao, vidi se manjak u odnosu na protekle sezone.

Novak je odigrao samo 49 mečeva tokom 2022. i izgubio je sedam, osvojivši pet titula i jedan grend slem.

S obzirom na to da na dva nije ni mogao da učestvuje, nije tako loše.

Ako pogledamo da je tokom 2021. osvojio isto pet, u 2020. četiri, a u 2019. opet pet, onda se postavlja pitanje, gde je manjak?

Navijači Srbije Foto:REUTERS/Carl Recine

Razlog je poznat. Početkom godine nakon što je deportovan iz Australije jer nije vakcinisan protiv koronavirusa, rekao je da je spreman da žrtvuje titule zbog svog principa.

I žrtvovao je. Zato sad u kolekciji ima trofej Astane i Te Aviva, u koje teško da bi odlazio da su okolnosti uobičajene.

Oni su popunili takmičarsku rupu koja bi inače bila daleko veća, jer Novak nije mogao na turnire u Sjedinjenim Državama, a znamo da su tamo Majami i Indijan Vels već početkom godine, ali i Sinsinati i US Open. Na severnoameričkom kontinentu je i Rodžers kup.

Naširoko se pisalo o tome koliko je zbog toga izgubio bodova jer je propustio mnogo velikih turnira, pa je pred kraj morao da na manjim turnirima traži bodove za Završni masters gde je svejedno pokazao „ko je tata“, što bi naš narod rekao.

Jelena i Novak Đoković Foto: printscreen Instagram/jelenadjokovicndf

Taj deficit nas dovodi do situacije u kojoj smo sada. Nole je poslednjih godina igrao prosečno između 60 i 70 mečeva. Dok nije napunio 30 godina igrao je i do 90 mečeva.

Sada sa 35 godina ipak mora da bude taktičniji, ali da svejedno igra i ostane zagrejan i konkurentan, pa onda ne treba da čudi što se opredelio za nekoliko turnira do Australijan opena.

Prvi je Svetska teniska liga u Dubaiju. U Dubai odlazi i inače, pa je to uradio i na turnir iz serije 500 u prvom delu godine.

Baš na tom mestu se videlo da je malo „zarđao“ jer je zbog deportacije iz Australije bio van takmičarskog ritma. Pobedio je Musetija i Hačanova, ali je Jirži Veseli bio nesavladiva prepreka u četvrtfinalu.

Foto: Marco Canoniero / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovog puta Novak će se na tvrdoj podlozi naći na egzibicionom turniru od 19. do 24. decembra.

Prvo izdanje turnira, pa nije ranije ni mogao da na njemu učestvuje, biće ujedno i novo iskustvo.

Ukupno 16 igrača će biti podeljeno u četiri grupe i igraće se mečevi singla i miks dubla, po „raund robin“ sistemu na dva dobijena seta i supertajbrejkom do 10.

Dva najbolja tima će igrati u finalu, a Novak će biti u ekipi „Falcons“. Uz njega će biti Grigor Dimitrov, Paula Badosa i Arina Sabalenka.

EPA-EFE/DIEGO FEDELE

Dobra stvar je što smo prošle godine u ovo vreme pričali o tome da li će Srbin uopšte moći da ide u Australiju.

Ovog puta smo pošteđeni tog stresa. Moći će, neće završiti u imigracionom pritvoru zbog besmislice i moći će da se bori za najveći trofej, svoj deseti u Melburnu.

Ranijih godina je Nole umeo da ode u Dohu, gde se sada igra Mundijal u fudbalu, pa da tamo počne sezonu.

Ovog puta to radi u Dubaiju, a posle Svetske teniske lige ide na turnir u Adelejdu. Jasna je namera da se što bolje aklimatizuje za Melburn gde je početkom 2022. uspeo samo da trenira nekoliko puta.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Na oba mesta je podloga tvrda i vremenski uslovi bar približni. Adelejd ga čeka bez obzira na ishod turnira Svetske teniske lige.

Tu već kreće takmičarska priča, pošto je reč o turniru iz serije 250 koji startuje od drugog januara. A kao da je masters, jer se očekuje da dođu neka zaista ozbiljna teniska imena.

Očito Novak nije jedini kom je stalo da se maksimalno dobro spremi za Australijan open, rade to i ostali, svesni ko se vraća u Melburn, ovog puta naoštren.

Uz Đokovića su u Adelejdu 1 najavljeni i Danil Medvedev, Feliks Ože-Alijasim, Andrej Rubljov i Holger Rune, ali i Endi Mari, Janik Siner i ostali.

Karen Hačanov će se vratiti i probati da brani finale, tako da će to verovatno potpuno odgovarati Novaku da vidi „gde je“ posle kraće pauze.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni)

Adelejd je stoga bitniji od Dubaija i Svetske teniske lige, jer će Dubai biti važan koliko i Lejver kup kada je reč o istorijskim almanasima tenisa.

Novak je u Adelejdu bio pre 15 godina, gde je uzeo treću titulu u karijeri kada je u tom australijskom gradu bio turnir za igrače „nove generacije“.

Petnaest godina kasnije je i dalje tu pri vrhu i hoće da se na njega vrati kao „kralj tenisa“ već posle Melburna.

I da već posle 29. januara izjednači rekord Rafaela Nadala sa 22 grend slem titule, a da postavi svoj novi u Australiji, gde bi postao jedini uz Rafu koji je pehar jednog grend slema podizao dvocifren broj puta. Malo li je? Pa onda neka je srećno u Dubaiju i Adelejdu.

BONUS VIDEO: Novak se razjario, pa zbog bizarne greške opsovao protiv Kresija u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar