Foto: EPA-EFE/NICO AGUILERA

Argentinski teniser Dijego Švarcman kaže da je situacija sa koronavirusom ozbiljno uzdrmala svet tenisa i da nikom nije jasno kako će se sve završiti.

Švarcman, koji je na Australijan Openu u osmini finala poražen od šampiona Novaka Đokovića, u razgovoru sa list „La Nasion“ je otkrio kako se teniseri nose sa novonastalom situacijom.

Dijego je tokom turnira u februaru u rodnom Buenos Ajresu zaradio povredu prepona i posle toga nije mogao da igra, ali kada je planirao da se vrati na teren, na Mastersu u Indijan Velsu, sačekalo ga je neprijatno iznenađenje.

„Stvorena je atmosfera straha bez dovoljno razumevanja o tome kako se zaraza širi i kako se sprečava, i otuda smo u ovakvoj situaciji, sve je komplikovano. Najvažnije je zdravlje svih učesnika. Delikatan je trenutak i na svakom od nas je da pomalo pomogne. Morate da se brinete o sebi u da slušate savete profesionalaca, treba posebno paziti da se virus ne prenese na starije i nemoćne“, rekao je Švarcman.

Ni njemu se, kao ni mnogim drugim, nije svidelo način na koji su obavešteni o otkazivanju turnira.

„Nije mi se to dopalo. Stigao sam u Los Anđeles u nedelju i saznao da je sve otkazano i to preko poruke od Fakunda Lugonesa i Federika Korije. Mislio sam da se šale sa mnom! Onda sam video mejl na engleskom, nije bio preveden na nekoliko jezika, a naslov mejla je bio nekako blag, tipa obaveštenje iz ATP. Mnogo puta ti mejlovi nemaju neku relevantnu informaciju. Eto, na taj način su nas obavestili da je takav događaj otkazan! To me je razbesnelo, ali sama odluka o suspenziji je najrazumnija. Ima mnogo sportista koji su inficirani i igranje bi uslovilo da se virus širi na ostale“, smatra Švarcman.

On nema jasno mišljenje šta treba da se radi sa bodovanjem na ATP listi.

„Kao što su i turniri otkazani, onda i ranking treba da bude zamrznut sve dok traje pauza. Ni sam nisam siguran šta je najbolje, to je stvarno teška odluka“.

Na kraju, otkrio je i kakao će se ponašati u narednih šest nedelja, koliko će trajati pauza u sezoni.

„Razmišljamo svi u timu šta je najbolje. Pretpostavljam da ćemo se ponašati kao da je u pitanju predsezona i da ću se pripremati tri do četiri nedelje. Moramo da imamo na umu da će ova sezona biti kraća nego što je normalno i moramo da se prilagodimo tome“, zaključio je Švarcman, trenutno 13. teniser sveta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram