Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Američka turneja sledeći izazov za najboljeg igrača svih vremena.

Novak Đoković nije uspeo da po peti put u nizu odvoji Vimbldon i nastavi dominaciju koja je godinama zastrašivala rivale. Najveći talenat koji se pojavio nakon velike trojke bio je ovoga puta nepremostiva prepreka. Karlos Alkaraz je u trileru od pet setova (1:6, 7:6, 6:1, 4:6, 6:4) pobedom sa trona Vimbldona skinuo Novaka Đokovića i sprečio ga da po ko zna koji put ispiše istoriju.

Bio je to svojevrsni revanš za poraz na Rolan Garosu i to na mestu najvećih Novakovih uspeha pored onih u Australiji čime se još jednom Španac etablirao kao teniska sila i pokazao da na svim podlogama može da igra vrhunski tenis najavljujući zastrašujuću dominaciju jednom kada Đoković kaže zbogom tenisu.

PROČITAJTE JOŠ

Osim borbe za titulu, bila je to i borba za prvo mesto na ATP listi, a Španac je odbranio tron i uvećao prednost na nepunih 900 bodova.

Sada sledi pauza za one najbolje igrače koji se polako spremaju za deo sezone tokom kojeg je predviđena američka turneja čija će kulminacija biti na US Openu, poslednjem grend slemu u sezoni.

Ono što je iz perspektive Đokovića dobra stvar je što ne brani nijedan bod iz tog perioda, jer prošle godine nije nastupao na turnirima na teritoriji SAD-a zbog zabrane ulaska nevakcinisanim osobama.

Prema prvim najavama nakon završetka Vimbldona, Đoković će pripremu za US Open obaviti na mastersu u Sinsinatiju.

„Raduje me povratak u Njujork. Kroz karijeru sam najbolje partije beležio na tvrdoj podlozi. Igrao sam finale US Opena kada sam poslednji put bio tamo, izgubio sam od Medvedeva, dobio sam dosta ljubavi od publike. Toga se rado sećam i jedva čekam da se vratim. US Open je glavni cilj osim Dejvis kupa, a igraću Sinsinati kao pripremu za Njujork“.

Foto: EPA/TANNEN MAURY

To znači da Novaka nećemo gledati na mastersu u Kanadi, prvom u nizu većih turnira koji počinje 7.avgusta. Tu će biti šansa za Španca da napravi dodatnu zalihu bodova, pošto je prošle godine ispao u drugom kolu kada ga je eliminisao Tomi Pol.

Novak će tako borbu za tron ATP liste početi na mastersu u Sinsinatiju koji je osvajao dva puta i koji mu je najduže izmicao u karijeri jer ga je osvojio tek 2018. godine.

Tu će Alkaraz braniti nešto više bodova, jer je ispao u četvrtifnalu prethodne godine što je u zbiru nepunih 400 poena koje mora da odbrani pred najveći izazov u karijeri.

Naime, najveća šansa Đokovića za povratak na prvo mesto biće u Njujorku, grend slemu koji mu je jedan od baksuznijih u karijeri.

Iako je dokazani majstor igre na tvrdim podlogama, Njujork je pokorio „samo“ tri puta, a prošle godine nije ni dobio priliku da izađe na teren.

Foto: EPA/TANNEN MAURY

Alkaraz će sa druge strane morati da brani titulu osvojenu pre godinu dan što će mu biti prvi takav izazov u karijeri. Ako se na to doda da će nakon titule na Vimbldonu sve oči biti uprte u njega, biće to ozbiljan izazov za mladog Španca.

Đoković je kroz karijeru pokazao da je najjači kada ga svi otpišu, a posle poraza u u Londonu svi uveliko najavljuju smenu sa trona i obaranje svih njegovih rekorda.

Čovek koji je igrao tri gren slem finala u jednoj godini biće upravo zbog toga opasana.. Nema pritiska jurenja kalendarskog slema i nema pritiska uloge favorita, pa mirno iz drugog plana može da napada pehar koji mu je previše puta izmicao, često i iz bizarnih razloga.

BONUS VIDEO Teško da ćete videti lošije slobodno bacanje od ovog 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar