Češka teniserka Marketa Vodroušova nova je šampionka Vimbldona posle pobede nad Ons Žaber iz Tunisa 6:4 i 6:4.

Vondroušova je došla na Vimbldon kao 42. teniserka sveta i iznenadila je sve prvoklasnom senzacijom protiv tuniske teniserke koja je izgubila svoje treće grend slem finale.

PROČITAJTE JOŠ:

Da iznenađenje bude veće, Marketa je do uspeha stigla kao teniserka koja nije bila na listi nositeljki, a poslednja finalistkinja iz reda nenositeljki je igrala pre više od pola veka. Pored toga, Vondroušova je jedina šampionka u open eri, a da nije bila na spomenutoj listi.

Žaber je imala šanse da se u drugom setu vrati u meč, zaigrala je bolje, napravila brejk, ali joj se ponovio epilog iz prošle godine kada je od nje bolja bila Elena Ribakina.

Pre samog početka meča došlo je do manjeg skandala na Centralnom terenu. Žaber je izašla na zagrevanje u crnoj opremi, u nameri da se pripremi, oseti teren, a onda ode u svlačionicu i presvuče se, ali joj to nije dozvoljeno. Kada je izašla u crnoj kombinaciji na travu Centralnog terena, odmah je izbačena.

To je nije omelo na startu meča da odmah izvrši pritisak na servis rivalke. Nakon pšto je osvojila svoj servis gem, napravila je brejk i lako došla do 3:0. Kada se činilo da će odmah napraviti veliku prednost, napravila je seriju grešaka kojima je vratila Vondroušovu u meč i poklonila joj je svoj servis gem.

Nije ipak Čehinja uspela odmah da pronađe ritam, pošto se mučila na svoj servis pa je Žaber uspela da i drugi put oduzme servis rivalki.

Tada se sve odjednom promenilo. Vondrušova se opustila i prestala da greši i krenula da koristi poklone rivalke i napravila niz od četiri gema sa kojim je došla do preokreta. i vođstva od 1:0 u setovima.

Drugi set je počeo brejkom Vondroušove koja je delovala u tim momentima sigurnije. Žaber se odmah vratila ribrejkom i delovala je stabilnije, ali je ubrzo izgorela u želji.

Izgubila je mnogo energije u tim pokušajima da se vrati u meč posle lošijeg starta i to je na kraju skupo koštalo. Čak i uprkos tome, Ons je duplim brejkom povela sa 3:1, a onda se njena igra u drugom setu raspala.

Pretrpela je dva brejka, a Vondroušova, 24-godišnja Čehinja koja je do sada imala samo jednu titulu u singlu, osvojila je onu najprestižniju u svetu tenisa.

Jako dobro je servirala u momentima kada je imala 5:4 i priliku da uzme trofej, nije iskoristila prvu, ali jeste drugu meč loptu i završila je posao u dva seta kada su već bila viđena sva tri.

Marketa će posle ove titule u Londonu napredovati na WTA listi za čak 32 mesta i postaće deo Top 10 društva, pošto bi od ponedeljka trebalo da bude upravo na desetom mestu svetske rang liste.

Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

Žaber - Vondroušova 4:6, 4:6

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar