Foto: EPA-EFE/NEIL HALL; Logo Nova.rs

Ni obraza, ni stida.

Na društvenim mrežama je počeo da kruži spot kojim se na najprljaviji i podliji način napadaju nezavisni mediji Nova i N1 i targetiraju novinari, a tvorci gebelsovske propagande nisu na miru ostavili ni najboljeg sportistu svih vremena Novaka Đokovića.

Sporni snimak u kojem se na najprljaviji način vodi kampanja protiv medija koji ne misle isto kao vladajući SNS uredno je podelio na svoj nalog i generalni direktor „Laste“ i član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladan Sekulić.

Video-snimak počinje uz slike novinara i voditelja televizija Nova i N1, kao i sa slikama naslovnih strana novina „Nova“, a u kojem se ovi mediji targetiraju.

„Ove tvorevine tamne propagande kao lešinari hrane se našim strahovima i zatvaraju vrata istini i slobodi mišljenja. Dok se njihove laži šire poput otrova naše umove oblikuju i zarobljavaju u okovima iskrivljene percepcije stvarnosti“, čuje se kako govori narator.

Nisu se tu zaustavili tvorci ovog spota pa su u nastavku priče koja traje 47 sekundi Novu i N1 nazivali zlom koje ostavlja pustoš dok su se u pozadini smenjivale slike nasilja, rušenja uništenja kao i slika na kojoj se nalazi oznake televizija Nove i N1 uz insekte štetočine a na kojoj piše „Stop stranoj propagandi“.

Uz to su se i smenjivale slike koje uobičajeno možemo videti u SNS propagandnim spotovima kada pričaju o otvaranju fabrika i puteva, a pred sam kraj, gotovo neopaženo se provukao i lik Novaka Đokovića.

„Ali, postoji put ka oslobođenju, moramo otvoriti oči i prkositi njihovim zamkama. Moramo tražiti istinu izvan njihovih iskrivljenih prikaza, ujedinjeni i svesni se možemo suprotstaviti ovoj ludačkoj hipnozi obojene revolucije i obnoviti duh Srbije. Budimo hrabri, zaštitimo svoje umove, oslobodimo se propagane N1 i Nove“, navodi se na kraju spota.

Upravo u delu u kojem narator dramatično izgovara „obnoviti duh Srbije“, pojavljuje se umanjena sličica Novaka Đokovića, u 41. sekundi spota kako prstom pokazuje „ti si taj“, verovatno kao aluzija da onaj koji gleda ovaj spot treba da se suprotstavi i bori protiv Nove i N1 i obnovi duh Srbije.

Foto: Twitter/Screenshoot

Time je na bestidan način najveći srpski sportista uvučen u tu priču i njegov lik i delo iskorišteni za prljavu propaganu.

Da li je autor ovog spota pitao za dozvolu Novaka Đokovića da njegov uspeh stavi u ulogu napada na medije? Moramo ostaviti tu malu mogućnost da je Đoković zaista pristao da se njegov lik iskoristi za prljave poslove, ali je teško poverovati da bi u tom slučaju njegova pojava prošla tek kao sitna sličica koja se pojavi na jednu sekundu da se iskoristi kao podtekst čitave priče i pokaže da je i najveći sportista Srbije tu da pokaže put borbi protiv slobode medija.

Mnogo je verovatniji scenario da bi Đokovićev lik u tom slučaju bio u prvom planu kao simbol borbe protiv „zla i tame“, a ne perfidno uz tekst „duh Srbije“ provučen kroz spot, majušan, ali dovoljno ubedljiv da se makar i podsvesno uvuče u um posmatrača kroz sublimiranu poruku što su metode i tehnike koje su se koristile za ispiranje mozga i u marketingu su strogo zabranjene.

Novak Đoković je svoju stazu uspeha utabao kombinacijom talenta, neverovatne posvećenosti i rada i discipline i postao je ličnost od svetskog značaja. Pa čak ni tada nije dozvoljavao ni svetskim medijima da ga uvuku u bilo kakve političke i medijske ratove, niti je pokazivao bilo kakvu averziju prema novinarima i medijima u svetu i u Srbiji, iako je često van granica domovine bio čerečen i razapinjan u medijima.

Teško je onda poverovati da je dao dozvolu da se njegov lik na sraman način upotrebi u obračun sa neistomišljenicima i medijima koji za razliku od velike većine imaju hrabrosti da se suoče sa istinom.

Tako smo na delu imali priliku da vidimo još jednom matricu po kojoj SNS pokušava da se razračuna sa bilo kim ko nije sa njima, ne prezajući da stavljaju mete na ljude koji pošteno rade svoj posao i u sve to da uvuku najboljeg tenisera sveta.

I uz sve to u širenju materijala učestvuju visoko pozicionirani funkcioneri SNS-a. Čak i da nije u pitanju tvorevina iz njihove uobičajene propagandne mašinerije, činjenica da materijal dele članovi i funkcioneri stranke dovoljno govori o načinu na koji funkcioniše vladajuća većina i njihovi poslušnici.

Zato se na ovakve stvari mora ukazivati svaki put kako ne bi prošle nezapaženo uz nadu da će jednog dana posotjati institucije koje će se time pozabaviti.

BONUS VIDEO Žene sa Nadalovim maskama provociraju Novaka 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare