Janik Siner
Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Hrvat ima velika očekivanja od Sinera

Nekadašnji hrvatski teniser Ivan Ljubičić smatra da je uspon Janika Sinera tek počeo i da će u narednoj sezoni konkurisati za sam vrh ATP liste, ali i grend slem titule, koje mu fale.

Italijanski teniser je u drugom delu ove godine osvojio svoj prvi masters, igrao je finale Torina sa Novakom Đokovićem, a osvojio je i Dejvis kup.

„Siner nije kao Alkaraz. On nije u skoku sa 40. stigao na prvo mesto na svetu. Janik je to uradio u mnogo sitnih koraka. Janikov napredak, pogotovo u poslednja dva meseca, posledica je impresivnog rada koji nije prekidao. Bilo mu je potrebno da prođe kroz neka iskustva kako bi opuštenije igrao“, rekao je Ljubičić u razgovoru za „Tutosport“.

PROČITAJTE JOŠ:

Janik je u drugom delu sezone za nama pokazao zašto je već sada među najboljima na svetu.

„Krajem prošle sezone sam upozorio da Janik još nije igrao važne partije protiv najboljih tenisera na svetu. Sada više nema šta da nauči u tom pogledu. Osvojio je u Torontu prvi masters 1.000, stigao je u finale u Torinu savladavši najboljeg na svetu, izgubio je taj dvoboj jer je došao na teren umoran od polufinala protiv Medvedeva, pobedio je i Alkaraza kada je bio broj 1. Sve to mu je pomoglo da na Dejvis kup dođe sa svih pet čula. Janik ima perfektan stav i na terenu i van njega, ničega se ne plaši“.

Italijanu fali grend slem titula, a nije igrao ni finale na najvećim turnirima.

„Očekivao sam da može da dobije Završni masters, ali je on osvojio Dejvis kup. Pobedio je sve iz prvih deset, sada moramo da vidim kako će izaći na kraj sa iskušenjima na grend slemovima. On mnogo razmišlja, a to može da bude problem kada dođe dan na najvećim turnirima, ništa ne ide, a pritisak je sve veći. Još uvek mu nedostaje finale na grend slemovima, ali je okružen kvalitetnim stručnjacima. Njegov karakter je veoma snažan. Nikada mu slava ne udara u glavu, nikada nije zadovoljan postignutim“.

Uspeh i slava ne smeju da ga „pokvare“.

„Kada sam postao treći na svetu, pomislio sam da sam dostigao maksimum i tada je počeo moj put nizbrdo“, objasnio je Ljubičić.

Rodžer Federer i Ivan Ljubičić
Rodžer Federer i Ivan Ljubičić; Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Sledeća sezona će biti izuzetno zanimljiva.

„Alkaraz i Rune su već odskočili, verujem da će naredne sezone Artur Fis početi da ih mnogo muči. Šelton je klasičan teniser koji može svakoga da pobedi, ali još nije konsistentan. Siner i svi oni će pobeđivati, ali će posle doći još mlađi“.

Tenis definitivno neće propasti nakon odlaska „velike trojke“.

„Mnogo su napredovali, bile su prave odluke. U narednih 10-15 godina biće problema zbog previše dobrih igrača, pogotovo kada je u pitanju izbor reprezentacije za Dejvis kup. Dobra strana je što će mladi, kao Koboli ili Nardi, moći da se razvijaju bez pritiska, jer će reflektori biti upereni u druge“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar