Foto:EPA-EFE/DAVE HUNT

Jedna od najboljih teniserki u istoriji "belog" sporta najavila kraj veličanstvene karijere

Serena Vilijams izgubila je na Mastersu u Torontu od Belinde Benčić sa 2:0, ali je pre toga objavila da će uskoro završiti profesionalnu karijeru.

PROČITAJTE JOŠ:

Amerikanka je u Torontu u prvom kolu upisala prvu pobedu nakon 430 dana i brojnih povreda i odsustva sa terena, a „žrtva“ je bila Nurija Dijaz (6:3, 6:4). Iako su mnogi slutili da je kraj blizu, Serena je nakon te pobede i jasno potvrdila da će uskoro staviti tačku na blistavi deo života.

„Izgleda da postoji svetlo na kraju tunela. Ne znam, čini mi se da se približavam svetlu. Jedva čekam da dohvatim to svetlo. Ono znači slobodu za mene. Volim da igram, to je neverovatno. Ali, znate, ne mogu ovo zauvek da radim“, izjavila je Serena.

Pre trijumfa u Kanadi Amerikanka je poslednju pobedu upisala na Rolan Garosu prošle godine savladavši sunarodnicu Danijel Kolins.

Da je dosledna u svojoj odluci da završi karijeru, slavna Amerikanka je pokazala i u najavi septembarskog izdanja prestižnog magazina „Vogue“.

„To je najteža stvar koju sam mogla da zamislim. Ne želim da bude kraj, ali sam istovremeno spremna za ono što dolazi“, kaže Serena.

Čuvena teniserka je na društvenim mrežama okačila sliku iz magazina uz opis:

„Vog, naslovnica septembarskog izdanja. Dođe čas u životu kada morate da odlučite da idete u drugom pravcu. To vreme je uvek teško kada nešto volite tako mnogo. Moj Bože, koliko ja volim tenis. Ali sada, odbrojavanje je krenulo. Moram da se fokusiram na to da budem mama, na moje duhovne ciljeve i konačno otkrivanje nečeg drugačijeg, ali da i dalje budem Serena. Uživaću u tome u narednih nekoliko nedelja“, poručila je Vilijams aludirajući na to da će karijeru zvanično okončati na US Openu.

Ni opraštanje od Toronta joj nije lako palo, pa je suzama i govorom izmamila aplauze i podršku navijača.

„Oduvek sam volela da igram ovde. Žao mi je što nisam odigrala bolje, ali Belinda je zaista dobro igrala. Bila su ovo zanimljiva 24 sata, sa puno je emocija. Kao što sam napisala u tekstu, loša sam u oproštajima. Ali, zbogom Toronto“, rekla je Vilijams kroz suze.

Serena i Venus Vilijams
Serena i Venus Vilijams; Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Serena trenutno ima 40 godina, a u karijeri je osvojila 23 grend slem trofeja. Ukupno je osvojila 73 titule, a prvi put je na čelu WTA liste bila 8. jula 2002. godine. Na samom vrhu provela je 319 nedelja (što je primera radi više nego što je Rodžer Federer uspeo u muškoj konkurenciji), 186 nedelja u nizu je bila prva, a sa pravom je mnogi smatraju najvećom teniserkom svih vremena. Tog mišljenja je i legendarni Džon Mekinro.

„Ona je na nivou Majkla Džordana, Lebrona Džejmsa i Toma Brejdija. Ona je jednostavno jedna od najboljih sportista svih vremena, uključujući i muškarce i žene“, kazao je Mekinro.

Serena je pet puta završavala sezonu kao najbolja teniserka sveta, a jedina u ženskoj konkurenciji koja ima više osvojenih grend slemova je Margaret Kort (24).

Amerikanka je odlučila da završi karijeru u Njujorku, mestu gde je po prvi put podigla grend slem trofej davne 1999. godine.

Do tog trofeja uspela je da stigne trnovitim putem, pošto su joj protivnice bile Monika Seleš, Lindzi Devenport, a u finalu i tada najbolja na svetu Martina Higins.

Kasnije je uspela da još pet puta osvoji US Open, po sedam titula ima u Australiji i na Vimbldonu, dok je najmanje puta (3) trijumfovala na Rolan Garosu.

Poslednji grend slem osvojila je 2017. godine u Australiji, a gorak ukus u ustima ostaje samo što se od Vimbldona ove godine oprostila porazom već u prvom kolu od Harmoni Tan.

Serena ima i zlato sa Olimpijskih igara 2012. godine, koja joj je inače jedna od najboljih sezona u životu. Tada je uspela da za 12 meseci ostvari 58 pobeda, osvoji zlato u Londonu i upiše još sedam novih titula na WTA turu. Te godine je postala prva teniserka u istoriji koja je osvojila sva četiri grend slema u singl i dubl konkurenciji, kao i Olimpijske igre u obe konkurencije.

Nekada prva teniserka sveta je dominirala i u dublu u kojem ima 16 slemova, od čega je 14 osvojeno u ženskoj konkurenciji, a dva u miks dublu.

Što se tiče ženskog dubla sve je osvojila sa sestrom Venus, sa kojom je neporažena u mečevima za titulu na grend slemovima.

Na sve to dodala je i pet titula na Završnom turniru u konkurenciji žena. U karijeri je pobedila čak u 84,8% odigranih mečeva u pojedinačnoj konkurenciji (855 trijumfa i 143 poraza).

Na terenu je bila pravi borac, bila je strastvena i snažna sa karakterističnom mimikom posle loših udaraca. Nesumnjivo je inspirisala mnoge buduće generacije, pre svega teniserki, a onda i tenisera, a mnogi za nju misle da je mogla da se nosi i sa muškarcima.

„Njena zaostavština je mnogo već od njenih rezultata. Ja sam počela da igram tenis zbog nje. Sigurna sam i da je mnogo drugih devojaka inspirisala. Bukvalno je stvorila nove šampionke“, rekla je Naomi Osaka.

Patrik Muratoglu, Serenin doskorašnji trener, imao je priliku da iskusi kako je to raditi sa „najvećom“ teniserkom svih vremena, a nedavno je izjavio da ne sumnja da bi ona mogla da igra uprkos tome što je ušla u petu deceniju života.

„Ona još može da se takmiči na vrhunskom nivou, ali pitanje je koliko to želi. Od kada se porodila, situacija se značajno promenila. Pre svega, ona je sada majka i ta uloga je za nju na prvom mestu. Porodica joj je najvažnija. A ako želite da uradite velike stvari u jednoj oblasti, ona ne sme da vam bude na drugom mestu“, zaključio je Muratoglu.

Istina je da Vilijams želi da se više posveti ulozi majke, o čemu je više puta pričala. To je verovatno i jedan od glavnih razloga zašto je odlučila da preseče i kaže zbogom tenisu, ali ne treba zaboraviti da se i van terena borila za prava žena i protiv rasizma.

Tokom profesionalne karijere od tenisa je zaradila malo manje od 100.000.000 dolara.

Sada je nama, ljubiteljima tenisa, ostalo da pružimo Sereni podršku i na US Openu, te da joj onda svi zajedno kažemo zbogom i hvala, jer stvarno je uspela da promeni tenis i svojim delima ispiše istoriju.

BONUS VIDEO Novak u društvu kraljevske porodice

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar