Peng Shuai Foto:MB Media Solutions / Alamy / Alamy / Profimedia

Međunarodna teniska federacija (ITF) saopštila je da će ove godine organizovati turnire u Kini, ali nije spomenula rešenje slučaja Kineskinje Peng Šuaj.

Peng je u novembru 2021. godine nestala iz javnosti nakon što je putem društvenih mreža optužila nekadašnjeg zamenika premijera Kine Džana Gaolija za seksualno zlostavljanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Njene objave na društvenim mrežama su nedugo po objavljivanju obrisane, teniserka je nestala iz javnosti, a 21. novembra se prvi put pojavila u Pekingu, na jednom turniru za mlade.

Izvršni direktor WTA Stiv Sajmon tada je saopštio da će organizacija suspendovati sve svoje turnire u Kini, uključujući i završni turnir u sezoni, zbog zabrinutosti za Peng, što je WTA koštalo milione dolara.

On je u više navrata tražio istragu u vezi sa navodima Peng i tražio je da se sastane s njom, ali nije poznato da li je neki uslov ispunjen.

Pobednica Vimbldona i Rolan Garosa u dublu iz 2013. i 2014. godine je tokom Zimskih igara u Pekingu 2022. godine razgovarala sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom, a spekuliše se da nije slobodno mogla da govori i javnost je i posle toga bila zabrinuta za njenu bezbednost.

Novi detalji nestanka teniserke Peng Šuaj
Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

ITF organizuje turnire koji su ispod elitnog nivoa u svetskom kalendaru takmičenja. Navedeno je da će se prvi turnir u Kini održati od 5. do 11. juna u Ludžou. Poslednja cela sezona u Kini održana je 2019. godine, uoči pandemije koronavirusa.

„ITF predviđa nastavak aktivnosti u Kini za svaki ITF turnir kasnije tokom godine“, navodi se u saopštenju. WTA, udruženje koja vodi najveće ženske turnire, nije objavilo da li će se takmičenja vratiti u Kinu.

Kasnije ove godine planirani su ATP turniri u Kini, gde su 2022. otkazana sva takmičenja zbog restrikcija u vezi sa koronavirusom.

Turnir u Rimu poboljšao je svoj status u ATP i WTA i umesto osam dana trajaće 12, uz učešće od po 96 igrača u žrebu u muškoj i ženskoj konkurenciji, za razliku od prethodnog formata sa po 56 igrača.

„Uz stalne napore WTA da ostvari jednak nagradni fond na svim turnirima, uzbuđeni smo zbog posvećenosti koju je napravio turnir u Rimu da to bude na snazi do 2025. godine. Nadamo se da ćemo takvu posvećenost videti na više WTA turnira“, navodi se u saopštenju WTA.

BONUS VIDEO: Đokoviću miksuju napitak, reditelj prenosa pomno pratio svaki pokret

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar