Foto: youtube.com

Olga Danilović oduševila je srpsku javnost plasmanom na Australijan open. Na globalnom nivou, heroj nedelje je Frančeska Džons.

Ona je uspela da postane prva teniserka koja je uspela da dođe do Grend slem turnira sa ovom vrstom problema – rođena je sa kongenitalnom anomalijom, zbog koje ima samo četiri prsta na obe ruke, tri prsta na jednoj i četiri na drugoj nozi.

Mnogi bi odustali od sporta, ne i Frančeska, 20-godišnja teniserka koja je pregrmela 10 operacija i kojoj je najbolji renking 241. mesto WTA liste.

U karijeri je od voljenog sporta zaradila oko 100.000 dolara, ima pet ITF titula, a pažnju svetske javnosti privukla je sada, uvertirom za Australijan open, koji je obezbedila kvalifikacijama.

Inače, ona je jednu ITF titulu osvojila pobedivši našu Bojanu Marinković u finalu, 2018. na Tampere openu u Finskoj, poslednja titula joj je iz juna 2019. na turniru u Minsku.

„Stojim pri onome što sam već rekla, a to je da svoj nedostatak gledam pozitivno i trudim se da to bude moja prednost na neki način. Nikad nisam bila obeshrabrena zbog anomalije, morala sam da radim daleko više na fizikalijama zbog toga. Lično, moj izazov je bio da dovedem sebe u takvu formu da smanjim rizik od povreda na minimum. Moj balans je kroz stopala i pete daleko drugačiji“, rekla je ona.

Sati i sati su provedeni u teretani…

„Imam mali stisak i lagan reket, ne razmišljam da to menjam jer je do sada funkcionisalo. Mislim da sam u teretani provela mnogo više vremena kako bih stvorila snagu koja će podržati moje mišiće i koja će nadomestiti nedostatke“, dodala je ona.

Sa psihološkog aspekta, nije bilo lako spremiti se za kvalifikacije za Australijan open.

„Nekoliko dana pre mog prvog meča, pričala sam sa trenerom i rekla sam mu da su mi se prsti smrzli dok sam bila u Velikoj Britaniji i da nisam mogla da igram forhend kako treba. To je moj najbolji udarac, tako da sam imala blaži napad panike, ako ćemo da budemo iskreni. Prsti su bi zbog toga bili rasečeni i nisam mogla da koristim svoje najjače oružje. Stvarno sam dosta radila tokom pauze. Perfekcionista sam i dosta se brinem o svakom detalju, tako da uvek razmišljam zašto nisam dobro udarila forhend ili odservirala kako treba“, rekla je ova hrabra devojka, kojoj je baza u Barseloni, ali trenira i u Rouhemptonu uz pomoć Britanskog teniskog saveza.

Kada je imala samo osam godina, lekari su joj rekli da može da zaboravi na tenis. Sada mogu na TV-u uz prenos Australijan opena da vide kako su se grdno prevarili u proceni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar