Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Teniski tereni na Kalemegdanu, idealan subotnji, sunčan majski dan. Nije u pitanju Rolan Garos, ali kao da jeste. Posle dva meseca pauze, bez ijednog odigranog meča, za tenisere ovo je kao grend slem.

U organizaciji Sport Kluba i kladionice Soccer organizovan je jednodnevni egzibicioni humanitarni turnir „SK Soccer kup“ čiji je prihod išao u dobrotvorne svrhe.

Pobedniku turnira pripada nagrada milion dinara koje će on, po svom izboru, proslediti gde misli da je to trenutno najpotrebnije.

PROČITAJTE JOŠ:

Možda zvuči preterano, ali kada nemate nijedan meč u bukvalno dva i po meseca, svaka prilika da prebacite lopticu sa kolegom koji ima isti problem, znači mnogo.

Teniseri su navikli na taj ringišpil turnira i mečeva, da se putuje iz grada u grad, iz zemlje u zemlju, sa kontinenta na kontinent. Svega toma nema zbog koronavirusa i valja se naviknuti na novu realnost.

Na prelepim teniskim terenima na Kalemegdanu, u ambijentu koji je zaista fantastičan, imali smo utisak da se tenis vratio svojim korenima. Igra koja se nekada igrala na dvorovima, na terenima između zidina prelepih zamkova u Francuskoj i Engleskoj, sada je dobila svoj beogradski, kalemegdanski pečat. Nema šta, pun pogodak.

Spektakl je počeo u 11 časova, po prelepom sunčanom vremenu i nekih pedesetak posetilaca, koji su i sami bili iznenađeni kada su videli da se dole na terenima, nešto sprema.

I kada su oni, koji su se tu zatekli zbog šetnje i rekreacije, shvatili da će tenis igrati Dejvis kup reprezentativci Srbije, nije bilo druge nego da ostanu i pogledaju meč.

Naravno, bilo je tu i onih koji su dobro znali šta se sprema, a u svakom slučaju, dobra zabava nije izostala.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na teren su nešto posle 11 časova prvi izašli 107. teniser sveta, Dejvis kup reprezentativac Bosne i Hercegovine, Damir Džumhur i mladi srpski teniser, 19-godišnji Marko Miladinović. Za to vreme, na drugom terenu, zagrevali su se Filip Krajinović i Laslo Đere.

Miladinović, koji je 446. na svetskoj listi, imao je prvu priliku da igra sa igračem kakav je Džumhur i očigledno je bilo i treme.

„Igram tako lepo, a tako glupo pravim greške tri poena zaredom“, ljutio se na sebe mladi teniser pre nego što je Džumhur stekao nedostižnu prednost u drugom setu od 3:0.

Na kraju Damir je posle nešto više od 35 minuta igre, slavio sa 4:2, 4:0. Igralo se po ovim „skraćenim“ pravilima, sa kojima se eksperimentisalo prošle sezone na finalnom Nekst Gen turniru u Milanu.

„Lepo je ponovo izaći na teren da se odigra, da kažem tako, oficijelan meč. Drago mi je što sam imao tu priliku da budem pozvan da igram ovaj turnir u humanitarne svrhe. Zaista je jako lep ambijent, tereni su prelepi, vreme nas je poslužilo tako da sve funkcioniše kako smo očekivali“, izjavio je za Nova.rs Damir Džumhur.

Sve vreme, meč je sa komentatorske pozicije pratio još jedan srpski teniser, Dušan Lajović koji kaže da još nije spreman da zaigra, ali da se nada da će uskoro biti u prilici.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Posle njih, na teren su izašli Filip Krajinović i Laslo Đere, a posle zanimljive borbe u tri seta slavio je Krajinović i to sa 4:3, 0:4, 4:1.

Nekoliko poena koje su odigrali Filip i Laslo, izazvalo je burne aplauze prisutne publike, ali na kraju, više snage i nerava imao je Krajinović.

U jednom momentu, tokom gema kada je bilo izjednačenje, sudija iz stolice je rekla – „odlučujući poen“.

„Kako ide, je li mogu da biram stranu gde ću servirati?“, nasmejao se Filip, koji je kasnije priznao da nisu baš čitali ova nova, nepisana pravila.

„Videlo se da baš nismo dugo igrali, ali sve u svemu možemo biti zadovoljni, pošto je ovo bio prvi meč koji smo odigrali posle duže pauze“, rekao nam je Krajinović posle meča.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

I to nije bilo sve, jer je kasnije po plaanu bilo da se igra i finale, Krajinović protiv Džumhura, ali pre toga, usledilo je prijatno iznenađenje za sve – fudbaleri sa teniskim reketom u rukama!

S jedne strane Nenad Jestrović, bivši igrač OFK Beograda, Crvene zvezde i Anderlehta, a sa druge Savo Milošević, trener Partizana.

Savo je, valjda zbog treninga sa crno-belima, malo kasnio na zakazani početak meča, pa mu je Jestrović u šali dobacio:

„Savo, ne vredi, ovo je moja pobeda, 6:0, 6:0, nisi došao na početak meča“, našalio se Nenad, dok je Milošević trčao ka svlačionici da se presvuče i uzme reket.

Pobednik danas bio je – tenis. Sport uopšte, na takmičenju koje daje nadu da će se stvari, nadamo se što pre, vratiti u normalu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar