Novak Đoković Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Dugo nismo imali situaciju u kojoj nema ubedljivih favorita za osvajanje grend slema kao pred ovogodišnji Rolan Garos.

Miodrag Dimitrijević Foto: Nova,rs

Obično su tu bila dva ili tri imena poslednjih godina, ali ovog puta je sve drugačije nakon niza situacija koje su se poklopile odjednom. Pa zbog toga, krenimo redom, po mišljenju bukmejkera Karlos Alkaraz je i dalje prvi favorit da osvoji titulu na Rolan Garosu. Ipak, niko do kraja ne zna u kakvom je stanju njegova desna nadlaktica zbog koje je čak preskočio Rim.

PROČITAJTE JOŠ

Alkaraz ne deluje onako silovito i samopouzdano, pa o tome najbolje govori činjenica da je od Vimbldona prošle godine osvojio tek jednu titulu – Indijan Vels. Ipak, njegova igra je savršena za šljaku, a samo je bitno da li će biti dovoljno zdrav da ode do kraja i izdrži verovatno 18+ sati koliko će potencijalno biti potrebno da bi prvi put trijumfovao u Parizu.

Favorit broj dva je možda čovek oko koga postoji najveći upitnik. Novak Đoković već šest meseci nije izvukao maksimum iz sebe i odigrao meč kakav svi navijači znaju da može. Po prvi put dolazi na Rolan Garos bez titule u sezoni, ukoliko u Ženevi ne bude uspeo da podigne trofej.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

I ta iznenadna odluka sada ostavlja pitanje da li je to ideja za najbolje moguće pripreme, panična odluka zbog nedostatka mečeva ili nešto sasvim treće.

„Osećam da u ovom trenutku za mene ne postoji bolja priprema od igranja mečeva. Potrebno mi je više mečeva, jedan, dva, tri ili nadam se četiri. To je dobro za mene i pravi način da pronađem formu za Rolan Garos“, poručio je Novak.

Đoković je planirao da bude na vrhuncu od Rolan Garosa do kraja Olimpijskih igara, a ništa ne bi tako zapušilo usta kritičarima kao eventualna odbrana titule.

Janik Siner je navodno razmišljao da propusti grend slem u Parizu zbog povrede kuka koja je pretila da postane hronična ukoliko se upala ne sanira. I dok je on otišao u ilegalu, usred Rima se pojavila informacija da je Daren Kejhil krenuo put Pariza. Dakle, već tada je doneta odluka da se takmiči, a uz njega stoji i pitanje koliko je unapredio igru na šljaci da se suprostavi najvećima uz to koliko je zdrav.

Tu je i slučaj Danila Medvedeva koji jeste prošle godine bio šampion Rima, ali ga niko ne vidi kao ozbiljnog konkurenta za titulu na šljaci. Ipak, u situaciji kada je prvih 10 igrača na svetu nestvarno izjednačeno, ostaje pitanje ko će iskoristiti priliku da podigne „Kup musketara“.

Sadašnji vladar Rima dolazi prepun samopouzdanja i sa željom da uzme titulu na čijem putu ga je 2022. godine sudbina jezivo sprečila. Aleksander Zverev se povredio u polufinalu protiv Rafaela Nadala, a sada deluje da bi upravo on mogao da postane novi grend slem šampion, u slučaju da vodeća trojka dovoljno ne podigne sopstveni nivo igre. Pokazao je tokom godina da može da igra sa svima, a sada je sa 22 osvojene titule u karijeri četvrti od svih aktivnih igrača.

Aleksandar Zverev, Rolan Garos, tenis, povreda
Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Na toj listi je ispred njega upravo Nadal koji je 14 puta osvojio Rolan Garos i koji će zauvek biti pretnja. Ipak, da li može toliko da podigne nivo igre da može da sruši Top 10 igrače? Da li može da izdrži izuzetno naporan format na tri dobijena seta? Sve su ovo pitanja na koja ćemo odgovor saznati samo i jedino na terenu.

Šta tek reći o Stefanosu Cicipasu koji je pre tri godine pokazao da može da igra maestralno na Rolan Garosu, pa ga je samo jedan set delio od osvajanja titule. Taj jedan set mu Đoković nije dozvolio, pa je posle preokreta od 0-2 stigao do trofeja.

I ne bi trebalo tu zaboraviti mogućnost da Andrej Rubljov konačno probije prokletstvo četvrtfinala (0-10) u ovoj fazi, jer je kao dvostruki masters šampion iskazao kandidaturu za najviša dela. Tu je Kasper Rud koji je nekako uvek skrajnut i zaboravljen iako ima najviše pobeda na ATP nivou ove godine, a uostalom već dve godine zaredom je finalista turnira u Parizu.

Novak Đoković i Kasper Rud Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Rud je izbor mnogih kada govore o tome ko bi mogao da predstavlja najveće iznenađenje, ali se tu neretko pojavljuje čak i Grigor Dimitrov, za koga mnogi očekuju tu poslednju, labudovu pesmu.

Sve ovo navodi na zaključak da će ovaj Rolan Garos biti upamćen ili po iznenađenju ili po priči o tome kako se jedan od vodećih igrača izdigao iz svih problema i podigao „Kup musketara“.

BONUS VIDEO Novak Đoković: Ove godine mi je drugačiji osećaj, videćemo na Rolan Garosu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar