Rodžer Federer, Rafael Nadal
Rodžer Federer, Rafael Nadal; Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Prošlo je 19 godina od kada je Rodžer Federer udario temelj za dve velike stvari u karijeri - početak velikog prijateljstva i gubitak najmanje 10 titula.

Te 2004. godine se desilo nešto što je promenilo karijeru Federera – pojavio se na najvećoj sceni Rafael Nadal i stao je njemu prekoputa mreže.

U tom momentu Švajcarac nije video špansko čudo kao nekog ko će mu postati jedan od najvećih rivala u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ

Tako je na meču Federera i Huana Ignasija Čela u boksu Švajcarca sedeo i mladić koji je uvek nosio majice bez rukava i dugu kosu. Sedeo je prekrštenih nogu i pažljivo gledao sve što se dešava na terenu.

U tom trenutku je Federer već mesec dana najbolji teniser sveta nakon što je osvojio drugu grend slem titulu na Australijan openu te godine. Sudbina je htela da se napravi savršeni krug jednog rivalstva. Federer i Nadal su prvi međusobni meč odigrali u dublu kao rivali, a onda se Švajcarac oprostio upravo dubl mečom sa Rafom na Lejver kupu 2022. godine. Savršen krug kako je to video i Bastijen Fašen, novinar koji je podelio ovu priču.

Federer je tada igrao u paru sa Ivesom Alegrom, dok je uz Nadala bio Tomi Robredo. Genije uvek prepozna genija, pa je Federer odmah shvatio koliko je zapravo talentovan Nadal (iako je izgubio u trećoj rundi u singlu).

Federer je četvrtfinale singla dobio sa 6:2, 6:1, ali je nadam uspeo da dokuči njegovu tajnu. Shvatio je da bekhend i dalje škripi i da ne može da odgovori na najvišem nivou. Šta je uradio Španac? Verovatno je već u trećoj rundi Majamija naterao Rodžera da odigra najveći broj bekhenda u jednom meču. Slabost je toliko eksploatisao da je uspeo da slavi sa 6:3, 6:3.

Samo 10 dana kasnije je Federer prvi put osetio gorko kajanje zbog toga što je pružio ruku Nadalu.

Španac je slavio u šest od prvih sedam duela. Nadal je slavio u Majamiju 2004. godine, na Rolan Garosu 2005. godine (prvo grend slem finale koje su odigrali), u Dubaiju, Monte Karlu, Rimu i Rolan Garosu 2006. godine. Za to vreme je Federer slavio samo u Majamiju 2005. godine.

Sve je ovo bila uvertira za po mnogima najbolji meč u istoriji tenisa. Finale Vimbldona 2008. godine u kojoj je Španac prekinuo dominaciju Federera koji je osvojio turnir pet puta zaredom (nije uspeo da sruši rekord Bjorna Borga). Nadal je vodio sa 2:0 u setovima, Federer se vratio sa dva osvojena seta u taj-brejku, a onda je u petom setu bilo 9:7. Spektakl o kom je snimljen i dokumentarni film i o kome je Nadal detaljno pričao u autobiografiji.

Nadal je slavio i u finalu Australijan opena 2009. godine čime je upotpunio kolekciju trofeja, ali ga je 2014. godine poslednji put pobedio van šljake.

Federer je tako sam sebe odao, ali i naterao da postane još bolji teniser. Za tri godine je popravio bekhend do te mere da niko nije mogao da ga pobedi gađajući tu nekada živu ranu. Nadal je ovim naterao Federera da postane još bolji igrač što su obojica neretko pominjali.

Iako je ova priča donedavno bila nepoznata zaista pokazuje kako sudbina uspeva da se poigra sa sportom.

BONUS VIDEO Najbolji poeni epskog rivalstva Đoković – Federer

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar