Foto: EPA/CHRISTOPHE KARABA

Nekada prvi teniser sveta, Amerikanac Endi Rodik uspeo je da u eri kada mnogi ostaju bez posla dobije isti i to u roku od samo 24 sata.

Rodik, koji je po osvajanju jedne grend slem titule u karijeri, na US Openu 2003. godine, postao broj jedan, imao je televizijski debi na „Tennis Channel“.

Zanimljiva stvar u vezi svega toga je bila da je Rodik istog dana kada je izrazio želju, dobio posao stručnog komentatora.

Prvo je, dok se očigledno dosađivao kao i mnogi drugi širom sveta, u izolaciji, objavio poruku na Tviteru:

„Teniski Kanal, možete li da me zaposlite u bilo kom kapacitetu koji vi izaberete u narednih mesec dana? Radiću od kuće. Linzdi Devenport, Pol Anakon, možete li da mi pomognete? Ozbiljan sam, zaposlite me!“, napisao je Endi.

Nije dugo prošlo kako je dobio odgovor.

„Hej, Endi, bili bismo zaista oduševljeni kada bi imao audiciju. Pozovi nas između 12-15 po Istočnom vremenu“, poručili su mu urednici programa.

Obećano – ispunjeno, Endi je istog dana imao uključenje i svi su pažljivo pratili šta će, jedan od novinarima najinteresantnijih tenisera na konferencijama za medije, imati šta da kaže.

U programu su učestvovali i poznati stručnjak Pol Anakon i bivša broj jedan, Lindzi Devenport.

„Dobro sam, ovo su čudna vremena. Ni kod mene nije drugačije nego u ostatku zemlje. Zaključani smo i ako nešto u tome ima dobro, onda je to da imamo više vremena za razgovor o tenisu. Srećan sam što sam sa svima vama“, rekao je Rodik.

Endija su naravno pitali šta misli i o toj raspravi ko je najbolji svih vremena (GOAT), Novak Đoković, Rodžer Federer ili Rafael Nadal. Amerikanac je dao zanimljiv odgovor.

Foto: EPA/JULIAN ABRAM WAINWRIGHT

„Kada pričamo o Sereni Vilijams i ženskoj strani, tu je sve prilično jasno. Čini se da postoji ta potreba da se priča o GOAT na muškoj strani. Iskreno, mislim da je to u ovom trenutku pomalo dosadno. To vam nekako dođe kao da treba da dodelite Oskare pre završetka gledanja filmova! Starno nema mnogo smisla.“

„Ako kažete da je to jedan od njih trojice, ostali će osećati kao da ih ne poštujete. Mislim da je prerano za proglašavanje. Tako da mogu samo da nagađam, ili ako sam medicinsko čudo, pa nekako mogu da predviđam kako će prolaziti sa povredama. Mislim da smo srećni što i dalje možemo da gledamo Novaka, Rodžerai i Rafu, nadam se i Endija Marija. Znam da svi vole da se priča o tome, ali je preuranjeno, svaka dalja priča bila bi obično gubljenje vremena“.

Kada su ga pitali kako je moguće porediti šampione iz različitih era, Endi je odgovorio:

„Mislim da ste u pravu da je to teško porediti. Meni prvo na pamet padne momak poput Andrea Agasija. On je bio istorija, morao je da nađe put kroz tu eru gde su Ivan Lendl i Džim Kurijer forsirali priču o fizičkoj spremi. Imao je probleme kroz karijeru, ali i mnogo uspeha dugi niz godina. Sada je to postala norma. Pričamo o trojici tenisera i ostajemo bez prideva i superlativa da  opišemo i objasnimo koliko je nestvaran nivo na kojem oni igraju tako dugo.“

„Pit Sampras je bio jedan od najboljih igrača svih vremena, i Pol sviđa mi se kako je radio sa tobom. Sećam se kako si sedeo u njegovom i Rodžerovom boksu, a mene si eskivirao sve vreme. I kad pogledate Pita, on je osvajao slem godišnje, ili dva kada je imao super godinu, ali bi ponekad i gubio, treće, četvrto kolo. Ovi momci su stalno u polufinalu! To je ludilo!“

Foto: EPA/ANDY RAIN

Rodik se povukao posle US Opena 2012. godine. Tada je Novak imao pet grend slem titula. Devenportova ga je pitala da li je tada imao predstavu da će Đoković doći do 17. grend slem titule ili možda i do 20 ako bude bio zdrav.

„Bilo kom kad kažete da će doći sa 5 na 20 deluje kao nestvarno. Imam utisak da ovim momci ponekad igraju x-boks zbog toga što čine na terenu. Ispričaću vam jednu priču koja se tiče Olimpijskih igara. Te 2012. sam sa Novakom na Igrama igrao u drugom kolu, bio sam nosilac i u dobroj formi, jer sam osvojio nekoliko turnira. Imao sam osećaj da je Vimbldon mesto na kom uvek nešto mogu da uradim. Bio sam dobar cele nedelje na treningu i Novak je neko protiv koga imam pristojan skor.“

„I šta je bilo? Izlupao me je kao bubnjeve! Osećao sam se kao dete na terenu. Izašao sam posramljen, servis mi je bio prosečan i to je bilo samo nekoliko nedelja pre US Opena. Tada sam prvi put pomislio, ova igra ide u drugom smeru od onog na koji sam navikao. Ovi momci igraju kao da su sa druge planete. Kako je Novak tada igrao bilo je da nepoverujete“, zaključio je Amerikanac.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram