Rafael Nadal
Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Bolji start od njega imao je samo Novak Đoković, ali kada se pogleda malo detaljnije sve izgleda drugačije

Rafael Nadal ima najbolji početak sezone u karijeri. Vezao je čak 18 pobeda zaredom od početka 2022. godine i deluje da niko ne može da ga zaustavi.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednji u nizu stradao je Rajli Opelka sa 7:6(3), 7:6(5), te je tako Španac izborio plasman u četvrtfinale Indijan Velsa. Bolji početak sezone od Nadala imao je samo Novak Đoković u dva navrata (2011. godine) stigao do 41-0, dok je 2020. godine stigao do 26-0. Te godine je Novak poručio da bi voleo da završi čitavu sezonu bez poraza i nije bio daleko od toga.

Sledeći protivnik će Nadalu biti Nik Kirjos, koji je posle pet godina došao do četvrtfinala nekog mastersa (Sinsinati 2017. godine) nakon što se sa takmičenja zbog povrede povukao Janik Siner.

I koliko god rezultat Nadala delovao spektakularno, pogotovo što već ima 36 godina, ostaje nešto drugačiji utisak kada se pogleda rang protivnika.

Naime, savladao je samo jednog protivnika koji se nalazi u Top 5, oba puta Danila Medvedeva, najpre u finalu Australijan openu posle ludog preokreta (2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5), a onda i u polufinalu Akapulka.

Medvedev izgleda kao da ima psihološku blokadu da „zatvori“ meč protiv Nadala jer ga je savladao samo jedan put u šest mečeva, iako su uvek igrali na betonu. Medvedev koji je od početka godine i po prvi put stigao do prvog mesta ATP liste, ipak  nije mogao da preskoči prepreku Nadala.

Nadal je ponovo prikazao svoj pobednički duh i mantru „Može neko da bude bolji, ali ja ne smem da odustanem“. Upravo ta činjenica da se ne predaje dok postoji i najmanja šansa je za mnoge dovoljno da ga smatraju najvećim borcem ikada u sportu.

Španac nije odustajao, a protiv mnogih igrača se i te kako mučio. Najnoviji primer je Sebastijan Korda, trenutno 38. na svetu, koji je u trećem setu imao 5:2 (dva brejka prednosti), a onda je Španac preokrenuo i slavio sa 7:6(3).

Ipak, zanimljivo da je u 18 pobeda osim dva trijumfa još samo jedan protiv igrača iz Top 10. Savladao je Matea Beretinija sa 6:3, 2:6, 6:3, 6:3 u polufinalu Australijan opena i tako upisao treću pobedu nad nekim igračem u Top 10.

Na turniru u Melburnu pre Australijan opena nije imao većeg rivala, dok je velikih problema na Australijan openu imao protiv Manarina (epski taj-brejk od 16:14), zatim se namučio protiv Denisa Šapovalova.

Kanađanin, trenutno 13. na svetu, ima recept za Nadala, najviše zbog toga što Španac ne može da koristi svoje najveće oružje forhend dijagonala na bekhend protivnika. Upravo zbog toga je meč trajao četiri sata i 8 minuta, a Nadal je slavio sa 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3.

Sve ovo ni najmanje ne umanjuje veliki rezultat Španca, ali baca jedno drugačije svetlo. Uostalom od početka godine je bio lišen nekoliko velikih rivala. Uz Rodžera Federera koji je poslednje dve godine manje ili više hronično povređen, Novak Đoković nije mogao da nastupa zbog vakcine, a van terena je i Dominik Tim koji je uvek znao da pomrsi račune rivalima.

BONUS VIDEO Nadal – Medvedev, najbolji momenti finala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar