Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Španski teniser Rafael Nadal proglašen je najboljim sportistom za 2021. godinu u izboru Laureus akademije, dok je Naomi Osaka sportistkinja godine.

Nadal je prošle godine osvojio svoj 13. Rolan Garos, ukupno 20. grend slem titulu, čime se izjednačio sa Rodžerom Federerom kao rekorder po broju najvećih turnira u svojoj kolekciji.

PROČITAJTE JOŠ:

Osaka je prošle godine osvojila US Open. Najbolji tim godine je Bajern Minhen koji je 2020. pobedio u Ligi šampiona, dok je nagradu za životno delo u sportu ovog puta pripalo Bili Džin King.

Prvu nagradu za sportistu advokata uzeo je Luis Hamilton zbog aktivizma povodom ubistva Džordža Flojda.

„Nadam se da ste svi dobro u teškom periodu s kojim se suočavamo. Ali u isto vreme, hoću da najpre kažem koliko mi znači osvajanje ovog neveorvatnog priznanja. Hvala iz dubine srca Laureus akademiji“.

„Imao sam teške takmace i čestitam im, verovatno su zaslužili trofej isto kao i ja. Za mene lično, to osvajanje Rolan Garosa i stizanje Federerovog rekorda bilo je nezaboravan momenat. Poravnao sam se sa velikim rivalom ali istovremeno i velikim prijateljem“, rekao je Nadal.

Njega je kao pobednika proglasio Jusein Bolt, a ovo je Špancu drugi put da osvaja Laureus priznanje za najboljeg sportistu planete.

Prošli put je to uradio 2011, a još po jednom je bio „povratnik godine“ (2014), dok je 2006. napravio „proboj godine“.

Najbolji proboj sada je ostvario Patrik Mahoms iz NFL-a, povratak godine pripao je Maksu Parotu, nagrada za sportistu koji inspiriše pripala je Mohamedu Salahu, dok je Kris Nikić bio zaslužan za sportski momenat godine.

Da podsetimo, Nadal je osvojio priznanje za najboljeg sportistu planete, iako nije uspeo da se domogne ni prvog mesta na svetu u tenisu.

To mesto i dalje drži Novak Đoković, koji je lani osvojio 18. grend slem pehar na Australijan openu u Melburnu i koji je oborio Federerov rekord po broju nedelja na vrhu ATP liste početkom marta ove godine.

On je četiri puta postajao najbolji sportista planete, 2012, 2015, 2016. i 2019. godine. Prošle godine su najboljima proglašeni Lionel Mesi i Luis Hamilton.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare