Novak Đoković na Australijan openu
Novak Đoković na Australijan openu; Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Srpski teniser Novak Đoković zvanično se vratio u Australiju nakon skoro godinu dana, pošto je januaru 2022. deportovan zbog toga što nije hteo da se vakciniše protiv koronavirusa.

Novak je i tada sleteo u Australiju, ali je sa aerodroma poslat u pritvor, a nakon 11 dana drame i neizvesnosti deportovan je iz zemlje, te je dobio zabranu ulaska od tri godine.

Promena vladajuće strukture u Australiji, te olakšavanje mera protiv koronavirusa doprinele su tome da Novaku zabrana bude ukinuta, te je sada dobio mogućnost da bez ikakvih poteškoća otputuje u zemlju, koju prvenstveno pamti po dobrom.

Jeste da će deportacija i svi problemi oko vakcine i dokumenata zauvek ostati upamćeni, ali Australija ima posebno mesto u Novakovom srcu, što je potvrdio i ovim dolaskom.

PROČITAJTE JOŠ:

Sada je u „zemlju kengura“ Novak doputovao letom iz Dubaija, gde je proveo nekoliko prethodnih dana, igrao na egzibiciji, a stigao je i da napuni baterije za pohod na nove trofeje i pisanje istorije.

Srpski teniser će od 1. januara igrati na turniru u Adelejdu, a od 16. će nastupiti na Australijan openu nakon što je prošle sezone sprečen u toj nameri i to u poslednjem trenutku.

Cela saga u januaru 2022. ostavila je dubok trag na Novaku, koji se mesecima mučio sa emotivnim pritiskom, koji je uticao i na njegove igre sve do Mastersa u Rimu, gde je podigao titulu. I sam Đoković je više puta pričao o tome kako je najpre potcenio sva ta dešavanja u Australiji, ali da je ubrzo shvatio da ga sve to „boli“ i da mu nije nimalo lako zbog toga.

Novak Đoković i Goran Ivanišević
Novak Đoković i Goran Ivanišević; Foto: EPA-EFE/KELLY DEFINA / POOL

Meseci su bili potrebni da Novak sve preboli, da se situacija stiša, ali sada je došlo vreme za pobednički povratak i nove izazove u dalekoj zemlji. Glavni cilj svakako je titula na Australijan openu, koja bi bila jubilarna deseta na tom grend slemu, odnosno 22. u karijeri, čime bi se izjednačio sa Rafaelom Nadalom.

Za razliku od prethodnih godina, Novak će sezonu početi i pre grend slema, pošto se prijavio za turnir iz serije 250 u Adelejdu, gde je i sleteo.

Jasno je da je Novak izabrao da igra u Adelejdu kako bi se što bolje pripremio za grend slem, kako bi skinuo pritisak sa sebe, osetio duh navijača i atmosfere i fizički bio na visokom nivou.

Iako je turnir iz serije 250, Srbin će na njemu imati konkurenciju kao da je u najmanju ruku u pitanju masters. Pored Đokovića za titulu će se boriti Feliks Ože-Alijasim, Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Holger Rune, Janik Siner, Denis Šapovalov, Karen Hačanov, Roberto Bautista Agut…

PROČITAJTE JOŠ:

Put do titule biće izuzetno težak, a turnir u Adelejdu održava se od 1. do 8. januara. Od ostalih srpskih tenisera u Adelejdu će igrati i Miomir Kecmanović, dok je od zanimljivih učesnika tu i Endi Mari.

Ono što je zanimljivo je da je Novak odlučio da u Adelejdu igra i dubl i to sa velikim prijateljem i saradnikom Vasekom Pospišilom. Njih dvojica sarađuju u PTPA organizaciji, a sada će pokušati da iznenade u Adelejdu i pomrse račune nekim poznatijim dubl partnerima.

Nakon toga sledi ono glavno – Australijan open i prilika da se Novak možda čak i vrati na prvo mesto na svetu. Naravno, za to će morati da se poklope još neki rezultati, ali ne treba sumnjati da je Đoković spreman za izazove koje slede.

Njegove pripreme traju već nedeljama, u kojima je bilo vremena i za odmor, ali i za smislen i naporan rad. Najpre su u pitanju bile pripreme u Beogradu, pa u Marbelji i za kraj u Dubaiju, gde je klima slična kao u Austaliji, što je veoma važno.

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Pored toga velika prednost za Novaka može biti i ta što će verovatno sa njim u Australiju doputovati i najbliža porodica, pošto će tamo biti mesec dana. Poznato je koliko Novaku znači kada su mu supruga i deca na tribinama, kakav je bio slučaj i na Završnom mastersu u Torinu, gde je podigao pehar.

Novak bez sumnje i dalje voli Australiju, tamo se oseća komforno kada igra, ali početak ove sezone će ipak biti poseban. Početak Australijan opena rezervisan je za 16. januar, dok će finale biti na programu 29. i svi Srbi se nadaju da će u njemu igrati Novak.

EPA-EFE/DIEGO FEDELE

Đoković će na Australijan openu biti peti nosilac, iza Karlosa Alkaraza, Rafaela Nadala, Kaspera Ruda i Stefanosa Cicipasa. Iza Đokovića u prvih deset su još Felis Ože-Aljasim, Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Tejlor Fric i Hubert Hurkač.

„Pričao sam sa njim tokom godina, veliki je šampion. Igra najbolji tenis i biće favorit. Popularan je u Australiji, pošto u ovoj zemlji ima veliku bazu navijača“, rekao je Kreg Tajli, direktor Australijan opena o Novaku.

Što se srpskih tenisera tiče, zasad su tu još Miomir Kecmanović kao 29. nosilac, te Filip Krajinović, Laslo Đere i Dušan Lajović.

BONUS VIDEO Novak pobedio Medvedeva u Torinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar