Foto: STANKOVIĆ/XAOCPHOTO / Sipa Press / Profimedia

Put mnogih teniserki do vrha bio je trnovit zbog maltretiranja u porodici. Ko zna koliko ima slučajeva za koje ne znamo, a od poznatih priča, jedna od potresnijih dolazi iz porodice Dokić.

PROČITAJTE JOŠ

Uz Jelenu Dokić, tešku sudbinu imale su Mirjana Lučić-Baroni, Meri Pirs, i Dženifer Kaprijati.

Svaka je na svoj način morala da prevaziđe traume, dugo su krile šta ih muči, ali je u jednom trenutku to postalo nemoguće. Nekima od pomenutih teniserki je to sprečilo razvoj, uticalo na tok karijere, promenilo život u potpunosti.

U slučaju Jelene Dokić, ostaje veliki žal što nije dostigla najveće visine. U avgustu 2002. godine došla je do 4. mesta WTA liste, igrala je četvrtfinala i polufinala Grend slemova, u periodu od 2000. do 2002. godine je najavila pisanje istorije, osvojila je šest WTA titula i 8 ITF trofeja.

Ipak, sve je u jednom trenutku „puklo“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JELENA DOKIC ?????? (@dokic_jelena)

JELENA DOKIĆ SVE PRETOČILA U AUTOBIOGRAFIJU

Odnos između Jelene i Damira bio je centralna tema, ne samo srpskih medija, pre svega zbog ponašanja oca. Prelazio je stalno crtu zdravog odnosa sa ćerkom, vikao je na nju, branio joj da se zabavlja sa Hrvatom Tinom Bikićem (za koga je Jelena sada udata), branio joj da se čuje sa mlađim bratom.

Kako je sve to podnela, dovoljno govori naslov autobiografije, „Nesalomiva”.

„Kada se pojavila informacija da se zabavljam sa Tinom za nekoliko sati me je otac pozvao. Nisam mogla da se javim. U njegovim očima je to bilo nešto najgore što sam mogla da uradim, jer bi on više voleo da sam sa teroristom nego sa Hrvatom. Tada mi je poručio: Ti si ništa drugo nego ku***. Izdala si me. Ti si smrdljiva, užasna ku***. Sa neprijateljem si. Osramotila si me – napisala je Dokićeva u autobiografiji.

Ona je objasnila i kako je svakih nekoliko nedelja slala ocu oko 200.000 dolara u nadi da će je ostaviti na miru, ali joj je on i dalje zagorčavao život i verbalno maltretiranje nije prestalo dok nije otišla od njega sa izabranikom svoga srca i Tin joj je mnogo pomogao da nastavi sa koliko-toliko normalnim životom. Loš odnos sa ocem kulminirao je potpunim prekidom odnosa.

Damir je Jelenu za loše igre kažnjavao, šutiranjem i udaranjem kaišem, a najgore je bilo 2000. posle poraza u Kanadi.

Foto: EPA/PETER KLAUNZER

„Na kraju sam se onesvestila. Krvnički me je pretukao“, ispričala je Jelena.

Kada je 2000. u polufinalu Vimbldona izgubila od Lindzi Devenport, imao je spremnu kaznu za nju.

„To polufinale je trebalo, u tom trenutku, da bude vrhunac moje karijere, ali posle meča je moj otac mislio da sam ga osramotila i nije mi dozvolio da se vratim u hotel. Ostala sam u svlačionici tog popodneva, čak i uveče, pokušavajući da zaspim na jednoj klupici. Sakrila sam se i nadala se da me niko neće pronaći. A onda su me čistačice pronašle oko 11 uveče, pozvali su nadležne i morala sam napustim svlačionicu. Nisam imala novac, kreditnu karticu“, izjavila je jednom prilikom Jelena.

Godinama je bila u depresiji, preselila se u Zagreb u jednom trenutku. Na godišnjicu veze sa Bikićem, objavila je i koliko joj je suprug pomogao.

“Hvala ti što si me izvukao iz mraka kada sam pomislila da više nema izlaza, kada sam htela sve da okončam. Hvala ti što se boriš za mene, što mi čuvaš leđa, hvala ti što si me čuvao i lečio, srećna sam što te imam pored sebe i ne znam šta bih bez tebe”, napisala je Dokićeva.

Foto: EPA/TANNEN MAURY

MIRJANA LUČIĆ BARONI – IVANIŠEVIĆ KAO SPAS

Hrvatica je 2017. bila hit jer je došla do polufinala Australijan opena, put do toga je bio surov.

Iza nje je traumatičan odnos sa ocem Marinkom, zbog kog je u jednom trenutku bila prepuštena sebi i bez dolara.

Još 1998. godine, Lučićeva je bila šampiona Australijan opena u dublu, a onda su usledili porodični problemi. Sa majkom, sestrama i braćom je otišla na Floridu, jer je trpela teror oca.

On je maltretirao nju i majku Anđelku, pretio je čak majci smrću, pa su morale da pobegnu.

U toku noći su u tajnosti napustile porodičnu kuću,a u svemu je pomogao Goran Ivanišević.

„Goran mi je spasao život i na tome sam mu večno zahvalna. Najgore od svega je što ocu uopšte nije bilo žao za sve to što nam je učinio. On je uveren da su njegova dela bila opravdana“, rekla je Mirjana, koja tvrdi kako ju je otac prvi put udario kad je imala samo pet godina.

„Nisam znala šta se događa, bila sam u šoku“, rekla je Mirjana i otkrila kako je otac jednom prilikom gurnuo u kadu i 40 minuta tukao jer je izgubila u polufinalu juniorskog turnira.

MERI PIRS OTIŠLA NA MAURICIJUS

Bila je treća teniserka sveta, osvojila je Australijan open 1995. i Rolan Garos 2000. godine, a reket je bacila u 29. godini.

Bilo joj je dosta svega, nakon povrede kolena katoličku veru je zamenila za protenstantizam, i priključila se duhovnom pokretu na Mauricijusu.

Njenu karijeru i brojne odluke je obeležio problematičan otac. Džim Pirs vodio je njenu karijeru na početku, ali pri tome ju je tukao i maltretirao.

„Ošamario bi me kada bih izgubila meč, a nekada i samo ako sam po njegovom mišljenju loše odradila trening“, rekla je jednom Meri Pirs.

Imala je jednu sličnost sa prethodnim slučajevima, tata je na skandalozan način hteo da „naplati“ svoj rad.

Kada ga je napustila, tražio joj je novac, ona mu platila 500.000 dolara da je ostavi na miru.

Na Mauricijusu je od maja 2019. godine, tamo uči decu tenisu i našla je svoj mir.

Foto: EPA/GERRY PENNY

DŽENIFER KAPRIJATI – NARKOTICI KAO BEG OD OCA

Legendarna Amerikanka je već sa 14 godina i 235 dana bila među top deset teniserki sveta, I dan danas drži rekord kao najmlađa teniserka kojoj je to pošlo za rukom.

Sa samo 16 godina osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Barseloni, a u velikom finalu je pobedila slavnu Štefi Graf.

Fizički je bila nadmoćna, dominantna, ali su onda isplivali problemi. Nakon poraza na startu US opena 1993, napravila je pauzu od čak 14 meseci.

Optužena je da poseduje marihuanu, borila se sa problemima, a otac Stefano je bio jedan od razloga da napusti tenis.

Navodno je rekla ocu „da je ostavi na miru jer joj uništava život“. Stefano je forsirao ćerku i pod tim pritiskom je otišla u zavisnost od opijata.

Pre 10 godina se predozirala i „za dlaku“ izbegla smrt, a kruna karijere su dva Australijan opena, 2001. i 2002. godine, uz Rolan Garos 2001. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar