Foto: EPA-EFE/Laurence Griffiths / POOL

Novak Đoković je izjednačio rekord Rodžera Federera po broju sedmica na prvom mestu ATP liste. Ipak, za krunisanje kao apsolutnog vladara u ovom segmentu, potrebno je da sustigne i rekord koji je još impresivniji u ženskoj konkurenciji.

Novak je 1. marta proslavio 310. nedelju na vrhu ATP liste, a od sledeće sedmice će biti apsolutni rekorder. Sigurno će biti na vrhu i sledeće tri sedmice, te će doći do neverovatne brojke od 314 nedelja.

PROČITAJTE JOŠ

U ovom momentu ima 12.030 bodova, a drugoplasirani Rafael Nadal tek 9.850. Još samo dva igrača na svetu Danil Medvedev (9.125) i Dominik Tim (9.125) imaju više od sedam hiljada poena, a svi igrači imaju gotovo duplo manje bodova od najboljeg na svetu!

Rečju – dominacija.

Ipak, u trenucima kada deo sveta slavi novi teniski rekord i obaranje dostignuća Federera za koje se mislilo da će teško neko nadmašiti, ima i onih koji su pronašli onu „slepu tačku“, tamnu mrlju na blistavom uspehu. Mnogi su sada odlučili da podignu lestvicu Novaku, te je u mnogim tekstovima objavljen i podatak zbog čega Novak nije rekorder po broju nedelja na vrhu. Tačnije, da je rekorder samo u muškoj konkurenciji.

Tri dame su upisale neverovatne brojke. Na trećem mestu se nalazi Serena Vilijams, osvajačica 23 grend slem trofeja, koja ima čak 319 nedelja na vrhu. Ne samo da nije najuspešnija teniserka u ovog segmentu, već nije ni najuspešnija Amerikanka. Ispred nje se nalazi Martina Navratilova sa 332 nedelje, a ubedljivo prvo mesto drži Nemica Štefi Graf – 377.

Nemačka teniserka je osvojila 22 grend slem trofeja, a sa Serenom i deli neverovatan rekord dugovečnosti na vrhu ATP liste. Dve teniserke su uzastopno na vrhu provele po 186 nedelja.

Đoković je tako ispunio jedan veliki cilj i srušio rekord u konkurenciji muškaraca, a ovi komentari mogu da mu budu samo dodatan podsticaj da uveća dodatno uveća broj nedelja na vrhu i tako pretekne i dame.

„Bio sam veoma otvoren do sada, jedan od mojih ciljeva je da dođem do prvog mesta na večnoj listi po nedeljama provedenih na vrhu, sve sam bliži i bliži tome. Očigledno, to je moje životno dostignuće uz grend slem turnire. Uspeo sam da budem veoma konstantan na mastersima i osvojio sam mnogo titula tamo. To su najveći turniri nakon grend slemova“, bio je iskren Đoković nakon trijumfa nad Žeremijem Šardijem u prvom kolu Melburna.

Đoković je najduže na vrhu proveo 122 nedelje, a ovaj niz traje od 3. februara 2020. godine.

Teško je očekivati da će Federer i u 40. godini uspeti ponovo da stigne do vrha ATP liste jer je od 2011. godine samo 25 nedelja proveo na mestu broj jedan. Upravo zbog toga sada čitav svet gleda koliko daleko može Novak, koje sve to rekorde može da obori. I u 34. godini izgleda sjajno, pa ne bi bilo nikakvo iznenađenje da obori i niz starosnih rekorda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar