Foto: AP Photo/Louise Delmotte

Novak Đoković je povukao već dva (manje ili više) iznenađujuća poteza, a čini se da je to samo vrh ledenog brega.

Velika je istina da verovatno niko sem Novaka ne zna šta je sve pripremio za 2024. godinu koja bi mogla da bude i te kako drugačija od svih ostalih. Uostalom, ove sezone je u tri meseca neočekivano rano ispao sa Indijan Velsa, porazom od Luke Nardija u trećem kolu, a onda i odlučio da je vreme da je vreme da Goran Ivanišević krene drugim putem.

PROČITAJTE JOŠ

Dve neočekivane odluke uz jednu manje ili više očekivanu da propusti masters u Majamiju učinile su da niko do kraja ne shvata buru koja se dešava Novaku u glavi. I otkud to da je povukao takve poteze. Čini se da bi koren svega trebalo tražiti još u trenutku kada je odlučio između dve sezone da transformiše tim ljudi oko sebe. „Preživeli“ su samo Miljan Amanović, fizioterapeut, i Marko Paniki, kondicioni trener. Karlos Gomez-Erera je iz sparing partnera promovisan u tim menadžera, Edoardo Artaldi i Elena Kapelaro su dobili zahvalnicu, a Ivanišević je imao tek par meseci duži staž od njih.

Sve je promenjeno jer Novak smatra da mu treba drugačiji tim za ovu fazu karijere. I to je i sam nagovestio još u dalekom Melburnu.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

Sada ta jedna rečenice odzvanja još jače. Možda i jače nego u tom trenutku.

„Neočekivane i iznenađujuće odluke su više očekivane nego pre 20 godina“, rekao je Đoković u jednom trenutku nakon eliminacije sa Australijan opena od Janika Sinera.

Dakle, posle 20 godina karijere došao je trenutak za nove promene, za novu transformaciju sebe i za menjanje stare ljušture novom. Sadržaj ostaje isti, ali se okvir sada menja dramatično zahvaljivanjem Ivaniševiću.

Za sada se čini da će tu ulogu privremeno ili možda čak i za nešto duže vreme popuniti Nenad Zimonjić, bivši broj 1 u dublu, a da li će saradnja biti ograničena samo na Beograd ili će dobiti i roming verziju u mesecima koji dolaze. To će biti poznato već po dolasku u Monte Karlu, gde Đokovića od 7. aprila čeka treći masters u sezoni i prvi na šljaci. Pripreme za ovaj period su već otpočele.

Sezona na šljaci je sada duža nego ikada jer se i Olimpijske igre od 27. jula do 4. avgusta (period u kom se igra olimpijski teniski turnir) igraju na šljaci. Praktično čitavu koncepciju „ruši“ samo Vimbldon koji se nalazi između dva turnira koji se igraju na pariskom kompleksu. Jedan se zove Rolan Garos ili drugi grend slem u sezoni, a drugi olimpijski.

Pojavljuju se već sada spekulacije da bi Novak zbog toga mogao da odluči čak i da „žrtvuje“ Vimbldon. I da je u pitanju bilo koji drugi turnir to bi i te kako imalo logike jer je apsolutni cilj ove sezone osvajanje olimpijskog zlata, ali Vimbldon je nezvanično svetsko prvenstvo u tenisu. Turnir sa najvećem tradicijom.

Vimbldon je, prosto, Vimbldon.

Srpski teniser će tako krenuti putem Rodžera Federera koji je pronašao optimalan način kako da produži svoj vek na ATP turu time što je smanjio broj turnira koje je igrao i tempirao formu za najvažnije turnire.

Da li bi se nakon svega ovoga iznenadili da Novak odigra mesec ili dva bez trenera? Verovatno ne, ali sigurno će to pitanje želeti da reši do Rolan Garosa, a u ovom trenutku ne postoji ni najmanja ideja ko bi mogao da sedne u njegov boks u budućnosti. Ima tu mnogo zanimljivih kandidata, ali pitanje svih pitanje je koji je onaj pravi i šta Novak želi da izvuče iz njega.

Sve ovo govori da je Đoković spremio još mnogo iznenađenja…

BONUS VIDEO Novak Đoković: Još nemam trofej ove sezone…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar