Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Novak Đoković je doneo jednu tešku odluku ove nedelje, a do kraja godine će morati da donese još najmanje tri. Jedna od njih bi mogla da naiđe na oduševljenje svih navijača u Srbiji ili pak razočaranje.

PROČITAJTE JOŠ

Najbolji teniser planete je nakon dugog razmišljanja doneo odluku da ne učestvuje na Indijan Velsu, koji se igra od 4. do 17. oktobra ove godine. Kao grom iz vedra neba sačekala je ova vest najvatrenije pristalice srpskog asa jer je na zvaničnim nalozima turnira danima unazad objavljivano da će Srbin igrati.

Žao mi je što neću videti moje navijače u Indijan Velsu i što neću igrati u pustinji, mom omiljenom mestu. Nadam se da se vidimo sledeće godine“, rekao je Đoković, a preneli su organizatori.

Nije se dugo čekalo da se oglase i organizatori turnira.

„Razočarani smo što Novak neće moći da se takmiči na Indijan Velsu ove jeseni. Nadamo se da ćemo ga videti ponovo u teniskom raju sledeće marta da se takmiči za rekordni šesti trofej u pustinji“, poručio je Tomi Has, direktor turnira.

Tako na ovom turniru neće igrati Rafael Nadal, Rodžer Federer, Dominik Tim i na kraju i najbolji na svetu.

I tako se otvorila prava Pandorina kutija pitanja koje prete da progutaju čitav tenis. Da li će Novak zaista napraviti pauzu do kraja sezone?

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Imao je Srbin izuzetno napornu godinu, ali i jednu od najboljih u istoriji tenisa. Kako drugačiji odrediti sezonu u kojoj je osvojio tri grend slem titula i igrao četiri finala, pobedio je na 27 od 28 grend slem mečeva. I dok je lista uspeha izuzetno velika ostala je jedna neugodna rana. Đoković je na Olimpijskim igrama ostao bez ijedne medalje i to dva puta završivši na tragičnom četvrtom mestu.

Aleksander Zverev ga je savladao u polufinalu, a onda je Pablo Karenjo-Busta odigrao jedan od najboljih mečeva u karijeri i stigao do bronze. Ipak, važnije od svega je bila činjenica da je Novak izgledao veoma, veoma umorno. U jednom trenutku je samo letimičan pogled ukazivao na ogromnu potrošnju, odigrao je šest mečeva u nešto više od 50 sati.

Ipak, žal što nije uspeo da osvoji medalju za svoju zemlju učinila je da preispita odluke i da potencijalno stavi patriotizam ispred racionalnih ili logičnih odluka.

U ovim trenucima se Novak nalazi u Beogradu gde uglavnom odmara nakon izuzetnog emotivnog pražnjenja tokom i nakon poraza u finalu US Opena od Danila Medvedeva. Srbin sada uglavnom brine o stvarima koje nemaju direktne veze sa njegovim primarnim zanimanjem i razmišlja kada će biti pravi trenutak da nastavi da igra.

Mnogi se pitaju da li će igrati u Parizu od 1. novembra (osvojio je ovaj turnir poslednji put 2019. godine) i da li će se takmičiti na Završnom mastersu koji će po prvi put biti odigran u Torinu.

Treće pitanje najviše zanima navijače u Srbiji –  Da li će Novak igrati u Dejvis kupu?

Srbija je dobila „vajld kard“ za ovo takmičenje, a nalazi se grupi F sa Nemačkom i Austrijom, pa će biti izuzetno zahtevno izboriti plasman u Madrid gde se igraju polufinale i kasnije finale.

Naša selekcija će predvođena selektorom Viktorom Troickim igrati u Insbruku, a 26. i 27. novembra će se igrati tri susreta (2 singla i dubl susret) koji će odlučiti ko iz ove grupe prolazi dalje. Ukoliko Srbija trijumfuje ekipno protiv dve selekcije čekiraće kartu za polufinale, a finale je nakon brojnih odlaganja na kraju zakazano tek za 5. decembar.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

I to je izuzetno veliki problem. Prenatrpan kalendar je ove godine ostavio velike posledice na telu Đokovića. Srbin važi za jednog od najspremnijih, ali ne i najspremnijeg igrača na čitavom turu, čak ni on nije mogao da podnese nadljudske napore i veliki broj mečeva.

U slučaju da Srbija i Novak igraju u finalu, najboljem teniseru sveta bi ostalo samo 26 dana priprema za novu sezonu koja počinje najčešće sa prvim danom nove godine.

Novak ima 34 godine i mora da pazi na svaki atom energije, pa bi ovo izlaganje tela dodatnom stresu i opterećenju moglo da mu napravi „medveđu uslugu“.

Nema Đoković nikome šta da dokazuje, ali je i sam svestan koliko bi njegovo igranje za reprezentaciju značilo čitavoj zemlji.

BONUS VIDEO Novakova imperija od Amerike do Srema

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare