Novak Đoković faca
Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

I dok se Novak Đoković nalazi na odmoru i sve manje trenira kako bi napunio baterije, njegovi navijači ne prestaju da se bave kalkulacijama. Šta će se desiti sa rangiranjem Srbina u budućnosti niko ne zna, ali su neke stvari gotovo izvesne.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je igrač sa najviše nedelja provedenih na vrhu ATP liste, daleko je iza sebe ostavio Rodžera Federera koji se zaustavio na 310. Srpski as je do sada izbrojao tačno 340 nedelja na vrhu, a ima garantovanih 340.

Ipak, da nije bilo promene ATP pravila, „zamrzavanja“ liste, promene sistema bodova, Srbin bi imao 22 sedmice više na vrhu.

Kako sada stvari stoje Novak bi mogao da prekine niz koji traje od 3. februara 2020. godine na vrhu ATP liste. Naime, brojna promena pravila i pokušavanje teniske organizacije da se snađe u doba pandemije koronavirusa dovelo je do potpuno sulude situacije.

Jedne od onih koje se dešavaju kada se stvari menjaju gotovo „preko kolena“. U slučaju da Đoković ne odigra nijedan turnir do 1. novembra tada bi mogao da izgubi prvo mesto na svetu.

Naime, da bi se ovaj scenario desio Đoković mora praktično da završi sezonu, te da odustane od učešća na Indijan Velsu. Ovaj otkaz je sve izvesniji, iako su organizatori pre neki dan potvrdili da će Novak igrati u Kaliforniji.

U slučaju da Srbin od 4. do 17. oktobra ne sakupi nijedan bod u Americi, a Danil Medvedev nastavi niz odličan rezultat moglo bi da dođe do detronizacije.

Ipak, šta god da se desi to će trajati samo sedam dana jer će već 8. novembra Novak ponovo biti prvi, bez obzira da li igra ili ne igra na turniru. Kako?

Novak će izgubiti 1.000 bodova zbog osvajanja Pariza 2019. godine, a tek sedam dana kasnije će Rus ostati bez svoje hiljadarke zbog osvojenog turnira prošle godine. U prošlosti su ovakve stvari često u međuvremenu ispravljanje, pa postoji mogućnost da se datum oduzimanja bodova izjednači.

Sve ovo znači još dve stvari. Najpre, Novak će kao prvoplasirani na planeti dočekati Završni turnir u Torinu, za koji se i dalje očekuje da igra, dok mu mesto na prvom mestu ATP liste nije garantovano na kraju godine već sve i dalje zavisi od njegovih igara.

Ostaje pitanje gde će Novak nastupati do kraja godine, a od velikih izazova su tu još masters u Parizu, te Dejvis kup koji krajem novembra igra sa reprezentacijom Srbije u Insbruku protiv Nemačke i Austrije, a u slučaju dobrih rezultata naša selekcija bi mogla da putuje na polufinale u Madrid.

Najbolji teniser sveta je ove sezone slavio na 27 od 28 mečeva na grend slem turnirima, osvojio tri grend slem pehara, te igrao četiri finala. Ovo je jedna od najboljih individualnih sezona u istoriji tenisa, a Novak bi očuvanjem prvog mesta i izborenim prvim mestom u ATP trci napravio istorijski rezultat. Postao bi igrač koji je po prvi put završio godinu na prvom mestu liste (trenutno izjednačen sa Samprasom), te prvi koji je sedam godina završio na prvom mestu ATP liste.

BONUS VIDEO Suze Novaka Đokovića pred kraj finala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare