Rodzer Federer i Rafael Nadal Novak Djokovic
Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI/EPA-EFE/NEIL HALL

Novak Đoković u 2021. godini potvrdio je da želi da pomaže mnogim teniserima, i to na raznovrsne načine.

PROČITAJTE JOŠ

Pokazao je Novak brojnim primerima da ne želi da njegovo nasleđe budu samo lični rezultati, već i znanje koje će preneti na mnoge mlade igrače.

Nedavno je govorio da ima želju da ostane u svetu tenisa i posle aktivnog igranja najverovatnije kao trener, uz opasku da samo znanje ne znači mnogo ako se ljubomorno čuva za sebe – treba ga deliti sa nekim novim šampionima i nadama.

Uz sve što čini u radu krozi organizaciju PTPA, izdvajaju se brojni lični primeri gde je uvek spreman za savete i pomoć.

To se sve više prepoznaje i mnogi mladi teniseri se više ne libe da jasno i glasno kažu ko najviše daje novim generacijama.

Najbolji primer je talentovani Holger Rune, 18-godišnjak iz Danske koji je izneo svoj primer druženja sa Novakom.

„Imao sam 14 godina i u Monaku sam trenirao sa Novakom. On me je tada pitao da li mi se dopada način na koji igram tenis i ja sam rekao da sam zadovoljan. On je rekao da je to dobro i da je važno. U to vreme mi je bilo čudno zašto me je to pitao, ali sam kasnije, posle dosta razmišljanja, shvatio da je to zaista bitno. Ne treba samo taktički da igrate na dobar način, morate i sebe da zadovoljite. Đoković mi je rekao toliko pametnih stvari. Rodžer Federer i Rafael Nadal se često spominju u kontekstu toga da su dobri prema mladim igračima, ali onaj koji najviše daje je Novak. Nisam čuo da Rodžer i Rafa mnogo savetuju klince, možda to rade sa svojim zemljacima. Ali što se mene tiče, stvar je jasna – Novak je najdarežljiviji po pitanju savetovanja“, izjavio je Holger Rune.

Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Novak ne pravi razliku između „top 10“ i anonimusa, što pokazuje i priča Danila Medvedeva.

„Tokom US Opena radio sam dosta sa psihologom. Ona pokušava da mi pomogne. Ipak, Đokovićeve reči posle njegovog poraza na Igrama u Tokiju pomogle su mi više nego sve što sam čuo od psihologa. Novak je rekao da su ga svi ti porazi na Olimpijskim igrama učinili jačim i motivisanijim za sledeće turnire. Sanjao sam da igram dobro u Tokiju, ali nije išlo, izgubio sam u jednom neprijatnom meču. Posle Igara, osećao sam se baš loše nedelju dana. Shvatio sam da ću imati priliku tek za četiri godine, posebno jer će se sledeći put u Parizu igrati na šljaci. Kada sam pročitao Novakove reči, rešio sam da kao o on budem smiren i nastavim dalje“, rekao je Medvedev.

Novak Đoković i Danil Medvedev
Novak Đoković i Danil Medvedev: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Posle finala Australijan opena, u kom je izgubio, Medvedev je otkrio kakva je veličina Novak.

„Da vam ispričam jednu priču od ranije… Kada sam prvi put igrao sa Novakom ja sam bio 500, 600. igrač na svetu, a on je nedavno bio osvojio titulu na Vimbldonu i bio najbolji na svetu. Bio sam stidljiv, a on je postavljao pitanja, a pre toga sam mislio da neće ni pričati sa mnom. On je bio bog sa mnom, on je prišao, popričao sa mnom, to nikada nije promenio… Hvala ti, ogroman si sportista. Čuo sam priče iz medija da je Novak dobar momak, ali je bio i više nego dobar prema meni. Poveo me je privatnim avinom u Srbiju na Dejvis kup, na primer, pomogao mi je mnogo sa samopouzdanjem u karijeri“, rekao je ruski teniser.

I Aleksandar Zverev se ne libi da pokaže privrženost Novaku, potvrda je poslednja izjava.

„U jednom trenutku više ne možete da ignorišete rekorde i statistiku. Novak ima sve rekorde, najviše Grend slemova“, rekao je Zverev.

Foto Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Doduše, svi imaju po 20 slemova, ali su Nadal i Federer daleko od toga da se ozbiljno vrate i konkurišu za 21. titulu, za razliku od Đokovića.

Na to je verovatno i aludirao Zverev, koji je Novaku ukazao veliko poštovanje zbog svega što radi za tenisku zajednicu kroz PTPA.

„On je prvi igrač sveta i zaradio je dovoljno novca, ali mu to nije bitno. On ne mora da brine o tome kako je drugim igračima, ali on to i te kako čini. On brine o stanju u celokupnom sportu i zaista mu se divim što je odvojio svoje vreme da bi razmišljao o takvim stvarima. Iskreno, u svojoj poziciji, on to ne mora da radi. Prosto, može da se opusti i da se odmara. Međutim, on brine o drugim igračima, a ja mislim da je to sjajno“, dodao je nemački teniser.

BONUS VIDEO Kako je Medvedev pobesneo zbog Novakovog navijača

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar