Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Novak Đoković je tokom 2020. morao da se bori sa ozbiljnim etiketama antivaksera, kovidiota godine i drugim neprimerenim komentarima koji su stizali na njegov račun. Otuda i ne čudi što je veliku pažnju izazvala njegova druga izjava o vakcinaciji nakon završenog Australijan opena.

Britanski mediji su Novakovu izjavu izvukli iz konteksta kada je rekao „da ne bi voleo da u telo unosi nešto neprovereno“. Ocenili su da je srpski teniser protiv vakcinacije, pa je trka u vređanju počela. Novak je tada više puta naglasio da se ne bi vakcinisao dok cepivo ne dobije sve potrebne zdravstvene sertifikate, a zalagao se tokom korona virusa na jačanju imunog sistema i na druge načine.

Ipak, ovo je samo bio znak za paljbu engleskih medija koji su grubo vređali našeg asa tokom čitave godine. Viđali smo karikature dvorske lude sa šeširom u obliku koronavirusa, različitih senzacionalistčkih naslova u kojima se ismejava Novakov stav, a prekid „Adria Tour“ doživljen je kao velika pobeda zapadnih medija i početak drugog talasa kritika.

PROČITAJTE JOŠ

Vremenom se situacija primirila, Novak je uspeo da se oslobodi te etikete, a tokom prethodnih meseci je izbegavao da govori o cepivu.

Ipak, nakon nove titule u Australiji, „7News Australia“ ga je upitao da prokomentariše da li će se vakcinisati u slučaju da to postane zakon da bi se učetvovalo na turniru.

„Hajde prvo da vidimo šta će se dešavati. Mnogo je bilo priča, ali se maltene ništa nije definitivno odlučilo u smislu propisa, ili pravila ATP-a ili organizatora grend slem turnira. Tako da ću, prosto, da sačekam i vidim“, istakao je Novak.

„Trenutno se o mnogo toga debatuje, sve je još ‘u vazduhu’ i neću da komentarišem nešto što nije gotovo“.

Još jednom je osporio tvrdnje da je antivakser i ućutkao dežurne kritičare. Uostalom, gotovo nijedan engleski medij nije odlučio da prenese ovu odmerenu izjavu našeg asa.

Prilikom dodele pehara je izviždana čelnica Teniskog saveza Australije Džejn Hrdlički u trenucima kada je pomenula vakcinaciju.

„To definitivno nije bila laka situacija za predsednicu australijskog Saveza. Saosećam se sa njom. Mislim da se dobro nosila s obzirom na okolnosti, definitivno nije bilo lako ostati pribran kao što je ona. Završila je govor na veoma dobar način“, istakao je Đoković.

Objasnio je da potpuno razume reakciju publike, koja i ne čudi jer su Australijanci imali najteže mere borbe protiv koronavirusa na svetu i imali su jedno od najdužih zaključavanja na svetu. Uostalom, tokom samog Australijan opena navijači nisu mogli da prisustvuju mečevima pet dana zbog novog vanrednog zaključavanja.

„Mnogo je pomešanih mišljenja i emocija oko svega što se sada dešava u svetu. Ljudi žele da se vrate normalnim životima, pa je normalno da vidite i čujete frustracije. Ne deluje mi da je kraj pandemije blizu, naročito kada je u pitanju Evropa i povratak tamošnje publike na sportske događaje“, zaključio je najbolji teniser sveta.

Ipak, ovakva pažnja i škakljiva pitanju potvrđuju da je Novak već sada daleko više od tenisera, te da ima važnu društvenu ulogu. Kao poznata ličnost predstavlja uzor, a odgovornost se vidi i po ovakvim važnim pitanjima.

Samo par sati nakon Novakove izjave o vakcinama se pojavila fotografija rumunske teniserke Simone Halep koja se vakcinisala.

Objasnila je zbog čega se odlučila na ovaj potez.

„Želela sam da se vakcinišem. Došla sam otvorenog uma i dobro sam. Vakcinisala sam se ‘Fajzerom’. Dobro sam, nisam imala nikakve nuspojave. To je dobro za sve i zato sam odlučila da se vakcinišem“, rekla je Halepova.

U ovom momentu nijedan turnir ne zahteva vakcinaciju, a organizatori Olimpijskih igara su poručili da sportisti neće morati da budu vakcinisani da bi se takmičili.

Da li će se stvari promeniti? Teško je gledati toliko napred, zato nam ostaje upravo ono što je Novak i poručio „da sačekamo i da vidimo šta će se dešavati“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar