Novak Đoković na US Openu 2023
Foto: Nova.rs

Došao je Novak Đoković sjajno raspoložen u Njujork. Do sada je već stigao da trenira na Tajms Skveru, da redom uzvraća udarce tiganjem (da, dobro ste pročitali), bejzbol palicom, ping pong reketom i na kraju čak i običnom daskom. Obično takvi uvodi predstavljaju najbolju podlogu za sve ono što sledi.

Foot:Nova.rs

Srpski teniser će napasti treću grend slem titulu u sezoni, posle Australijan opena i Rolan Garosa i četvrto finale u godini, ali će na US Openu imati izuzetno komplikovan zadatak.

PROČITAJTE JOŠ

Istina je da mu je žreb bio naklonjen i da su se na njegovoj strani našli igrači koji se mahom nalaze u lošoj formi poput Stefanosa Cicipasa, Holgera Runea i Kaspera Ruda, koji iako jesu vrhunski igrači, ipak poslednjih meseci igraju daleko ispod svih očekivanja.

Tako se žreb „otvorio“ Đokoviću, pa je u prvom kolu dobio igrača za kog većina ljubitelja tenisa u Srbiji nije čula. Oni koji tek povremeno prate mečeve zasigurno ne znaju ko je Aleksandr Miler koji će izaći na crtu Đokoviću u noći između ponedeljka i utorak od 02.30.

Ovaj 26-godišnji momak je trenutno 85. igrač na svetu (najbolji plasman ostvario tokom jula kada je bio 76.), a u karijeri je zaradio tek oko milion dolara. Nije stigao ni do jednog finala ATP turnira bilo koje kategorije. U neku ruku se može smatrati i taličnim igračem jer je upravo njega u tri relativno lako seta na Vimbldonu savladao Karlos Alkaraz i kasnije stigao do titule.

Novak Đoković
Foto: Nova.rs

Sve ovo navodi na jednostavan zaključak, sve zavisi isključivo od Đokovića, pa otuda raduje što se oseća raspoloženo. Uostalom, na kladionicama je kvota na Đokovića 1,01, dakle šanse za iznenađenje gotovo i da ne postoje. Jedino može biti neugodno što će Nosak po prvi put u karijeri igrati protiv ovog rivala čime je nastavio niz koji je prekinuo samo u Sinsinatiju gde je igrao protiv igrača koji su mu poznati od ranije.

Ipak, da bi eliminisao svaku i najmanju mogućnost Novak je insistirao da radi treninge na „Artur Ešu“, stadionu na kom će odigrati svaki meč u Njujorku. Upravo je to iskustvo sa najvećeg teniskog stadiona na svetu izuzetno značajno za srpskog asa.

„Polako se privikavam na uslove u Njujorku, ima dosta stvari koje se razlikuju. Prikupljam energiju koju ovaj grad ima, nadam se da će mi to pomoći u narednom periodu. Što se tiče uslova, loptice su teže. U Sinsinatiju su uslovi bili neverovatno brzi, loptice su letele kao meci. Teško je bilo uspostaviti kontrolu. Ove tereni deluju malo brži nego u Ohaju, mada su loptice sporije“, poručio je Đoković pre početka turnira.

Istakao je da ne želi da priča ni o kom drugom protivniku, osim o onom koji se nalazi ispred njega.
A šta je to rekao o Mileru?

„Tražite od mene da kažem nešto lepo o mom protivniku u prvoj rundi? Zgodan je. Ipak, to nije dovoljno“, rekao je pun samopouzdanja srpski as.

Novak Đoković
Foto: Nova.rs

Novak je do sada osvojio „samo“ tri titule na US Openu, poslednju još 2018. godine, iako je gotovo uvek igrao najmanje četvrtfinale. Uz to je 10 godina zaredom igrao barem polufinale, ali ovi uslovi, ova neverovatna vlažnost vazduha, njemu posebno smetaju uz još nekoliko faktora koji mu prave probleme.

„Ovde sam zapravo izgubio više finala nego što sam ih dobio. Moj rezultat u finalima US opena mislim da je najgori od svih Slemova. U nekima sam bio blizu, ali sam izgubio, neke sam osvojio. Ali generalno mislim da sam ovde imao kontinuitet dobrih rezultata. U većini nastupa sam igrao najmanje četvrtfinala u poslednjih 15 godina. Može biti da je do toga što je kraj sezone. Kraj grend slem sezone. To je poslednji grend slem u godini. Osam teških meseci su iza za sve igrače. Možda je to razlog zašto se ovde iznenađenja češće dešavaju. To mi jedino pada na pamet“, pojasnio je Đoković.

Foto: AP Photo/Aaron Doster

Ipak, sve to ne bi trebalo da bude preveliki problem, barem ne u prvoj rundi. Đoković je došao prepun samopouzdanja u Njujork nakon osvajanja titule u Sinsinatiju na impresivan način. Tada do finala nije izgubio ni set, a onda u finalu posle gotovo četiri sata razoružao Alkaraza.

To je velika injekcija samopouzdanja, pa nema nikakve dileme da će se mnogi već prve večeri US Opena buditi u Srbiji kako bi ispratili pohod na istorijsku 24. grend slem titulu. Nijedan teniser nije nikada osvojio više najvećih titula.

BONUS VIDEO Novak Đoković preko Alkaraza do nove titule u Sinsinatiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar