Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Novak Đoković je izbegao mnoge neugodne rivale na Vimbldonu u ranoj fazi, pa čak je i u polufinalu dobio potencijalno nešto lakši zadatak. Ipak, mogao bi da ima ozbiljan posao već u osmini finala.

Uopšteno gledano, srpski teniser je imao dobar žreb, pre svega zbog rivala u prvoj rundi. Na Centralnom terenu će takmičenje početi u ponedeljak od 14.00 protiv Pedra Kaćina, trenutno 67. igrač sveta. Od tog 3. do 16. jula i potencijalnog finala protiv Karlosa Alkaraza, prvog nosioca turnira, imaće sve, samo ne lak put.

PROČITAJTE JOŠ

Argentinac Kaćin nikada nije bio bolje plasiran od 54. mesta, debitovaće na Vimbldonu, a samo je na US Openu prošle godine uspeo da stigne do treće runde.

Pedro Kaćin
Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Upravo zbog toga Novak ne bi trebalo da ima previše kompleksan zadatak protiv igrača koji ima devet pobeda i 16 poraza ove sezone. Argentinac nije uspeo da savlada nijednog Top 10 igrača u karijeri, a sada će dobro morati da posluša savete Aleksa Koreče.

U drugom kolu će Novak igrati protiv boljeg iz duela Brendona Nakašime i Džordana Tompsona. Zanimljivo da je Nakašima zapravo srpski đak, jer mu je godinama trener bio Dušan Vemić. Otuda i ne čudi što je Novak odradio jedan trening sa Amerikancem pre početka Vimbldona i tako je nastala fotografija na kojoj se Novak izmotavao. Kasnije je „prozivao“ Amerikanca što ga nije ispratio istom merom.

U trećem kolu se potencijalno malo komplikuje situacija u slučaju da do te runde stigne Stan Vavrinka, koji je jedan od najnezgodnijih igrača na grend slemu uvek (skor 20-6 za Srbina), pogotovo zbog toga što je dva puta savladao Đokovića u finalima grend slema. Vavrinka ipak nikada nije stigao dalje od četvrtfinala Vimbldona, a mina bi mogao da bude i Tomas Martin Ečeveri kog je Srbin ove sezone savladao na šljaci Rima.

Poznato je da mu je upravo Novak idol, pa je nakon osvajanja prvog ATP poena objavio sliku na kojoj se vidi kolika je razlika u odnosu na srpskog igrača.

Foto: EPA/JUSTIN LANE

Ipak, na Novakovom putu je jedina konstanta da nema konstante. Niko sa sigurnošću ne zna šta bi moglo da se desi na travi jer su mnogi igrači prerano ispadali prethodnih godina i paradoks je da potencijalno osmina finala bude teža nego polufinale. Mogli bismo da vidimo čitavu seriju iznenađenja i nečiji uspeh karijere. Ipak, ukoliko Novak bude na svom nivou problema ne bi smelo da bude.

U osmini finala bi Novak mogao da igra protiv Huberta Hurkača koji i te kako dobro zna da odigra na travi. Pre dve godine je stigao do polufinala Vimbldona, a zanimljivo da je upravo on savladao Rodžera Federera na njegovom poslednjem profesionalnom meču kada je jedan set osvojio sa 6:0. Hurkač je u karijeri osvojio šest titula i trenutno je 18. igrač planete, pa će biti sve samo ne lak zadatak.

Mogao bi da iznenadi i Lorenco Museti u slučaju da ranije savlada Poljaka, ali je to teško očekivati, jer je prethodne dve godine takmičenje završavao u prvoj rundi turnira.

I onda sledi potencijalno najteža prepreka u četvrtfinalu, jer bi Srbina mogao da sačeka Nik Kirjos, teniser kog je prošle sezone savladao u finalu turnira. Kirjos se i dalje nije potpuno oporavio od povrede, daleko je od prave forme, ali ako uspe da dođe do četvrtfinala bio bi to najteži mogući zadatak. Ipak, pre toga bi Kirjos morao da pobedi i Aleksandera Bublika, šampiona Halea, i Andreja Rubljova, trenutno 7. igrača sveta. Poslednji godina su šampioni Halea ispadali već u prva dva kola, a Rubljov do sad nikada nije uspeo da dođe do četvrtfinala Vimbldona (na svim ostalim grend slemovima je stizao do ove runde).

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Sve ovo znači da bi potencijalno meč turnira mogli da gledamo u četvrtfinalu ukoliko dođe do okršaja Srbina i Australijanca.

Polufinale bi moglo da znači možda i lakši zadatak nego u prethodnoj rundi, što je paradoks svoje vrste. Janik Siner je povređen, nedavno je prekinuo meč zbog povrede, pa je pitanje koliko će biti zdrav na Vimbldonu. Siner je pokazao prošle godine da je mnogo napredovao na travi, jer je uspeo da povede sa 2:0 u setovima protiv Novaka, pre nego što je Đoković preokrenuo i prošao tada u polufinale.

Mogao bi u toj fazi da se nađe i Tejlor Fric, koji je prošle godine neočekivano ispao u četvrtfinalu od povređenog Rafaela Nadala koji pri kraju meča nije mogao normalno ni da servira (povukao se dan posle tog meča). Američki teniser je došao sa mnogo samopouzdanja i želi da napravi veliki rezultat, ali i dalje nije toliko samopouzdan.

I na kraju imamo slučaj Kaspera Ruda, trenutno četvrtog tenisera sveta, koji nikada nije prošao drugu rundu Vimbldona. Zaista deluje nestvarno, ali je to njemu ubedljivo najgori grend slem. Igrao je tri finala na poslednja pet grend slem turnira i pored toga teško je očekivati da se nađe.

BONUS VIDEO Bogdan Bogdanović o Srbiji, Jokiću, medaljama, govorima u svlačionici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar