Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Baš onako kako je Novak Đoković želeo da započne takmičenje na Vimbldonu. Dva dosta laka seta, a onda i jedan gde je ozbiljno morao da se pomuči. Ipak, veći problem mu je predstavljala vlažna trava nego Pedro Kaćin.

Foto: Nova.rs

Šampion Vimbldona je odbranu titule započeo sigurnim trijumfom sa 6:3, 6:3, 7:6(5) za 132 minuta igre. I možda bi posao bi gotov i brže da nije došlo do prekida.

Obično Đoković ne voli da igra protiv nekih tenisera po prvi put, ali kada se sa druge strane mreže nalazi čovek koji debituje na travi teško je očekivati da će doći do senzacije. Sigurno ne protiv čoveka koji je upisao 87. pobedu na Vimbldonu.

PROČITAJTE JOŠ

Iako brojke kažu da je dominirao u svakom segmentu igre (45-28 u vinerima ili 10 manje neiznuđenih grešaka), ipak je najveći utisak ostavila lakoća kojom je rešavao servis gemove.

I ukoliko kažemo da je onaj treći gem, jedini koji je izgubio na sopstveni servis, bio posledica lagane adaptacije na travu Vimbldona odigrao je gotovo savršeni meč za prvu rundu. Nije to bilo lepršavo, nije bilo mnogo poteza za TV špice, ali sasvim dovoljno da publika bude zadovoljna za prvi meč na Centralnom stadionu.

Novak je čak uspeo da kanališe i potencijalno lošu energiju koja je mogla da ga zadesi u toku susreta. Nakon osvojenog prvog seta i rasprave sa sudijom da kiša počinje (možda je odmah tada trebalo prekinuti meč kako ne bi došlo do kvašenja trave), usledila je pauza koja je trajala sat i po. U tom periodu se Đoković prozevao, izlazio je nekoliko puta u inspekciju trave i na kraju odlučio da čak i sam počne peškirom da briše. Kada naviknete da radite sve sami, spremni ste i na to kako bi posao bio gotov.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Čekalo se, čekalo, a to bi poljuljalo mnoge igrače, ali ne i njega. Došao je da odradi posao, otežao mu ga je malo Kaćin sa odličnim servisima na samu liniju, ali je to bilo daleko od prave borbe.

Đoković je uspeo da napravi relativno lako prednost, a onda i da je održi do kraja drugog seta. U trećem je došlo do malo komplikacija, Đoković je propustio i brejk loptu pri 4:3 i 40:30 i tako uveo meč u još jedan taj-brejk.

Ovog puta je napravio dve neiznuđene greške u taj-brejku, ono što nismo videli tokom čitavog Rolan Garosa, ali nema nikakve dileme da će i to doći na svoje. Đoković je bio veoma opušten, pa smo ga tokom meča dva puta videli da se nasmeje.

Novak Đoković Foto:

To se ne dešava često i govori sa kakvim je samopouzdanjem došao Novak. Uostalom, nije se videlo u prenosu kako je pomerio leptira sa terena. Poslednji put kada je leptir sleteo do njega osvojio je Australijan open, a ta slika je nakon osvojene titule postala hit. Ko zna, možda je ovaj leptir predskazanje? Ipak, dalek je taj put i toga je svestan i srpski as, uostalom prošao je samo najlakšu od sedam prepreka, a već iza ugla je Džordan Tompson koji je posle preokreta srušio Brendona Nakašimu.

Ostavio je brke u lavabou ispod ogledala, a onda pokazao kako igra na travi. Ipak, odsustvo njegovih famoznih brkova je zasenilo njegovo umeće na terenu.

Imao je srpski as i dovoljno strpljenja za sve navijače, dugo je ostao na terenu posle meča, delio je autograme, slikao se, pa čak i kada je konačno pošao, stao je, bacio torbu, izvadio je majicu, potpisao je i poklonio jednoj devojci. Ipak, ovo je samo početak, ali ako se po jutru dan poznaje…

Ne zaboravite da je počelo 40. pobedom zaredom na Centralnom terenu, 29. zaredom na Vimbldonu i 22. zaredom na ostalim grend slem turnirima. Prilično impresivna lista.

BONUS VIDEO Novakova prva pobeda na ovogodišnjem Vimbldonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar