Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Novak Đoković arhivirao je Olimpijske igre, sledi operacija "US Open", još jedna bolna tačka karijere mora da se ispravi.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je prošle godine šokantno diskvalifikovan zbog nesmotrenog poteza i pogađanja sudije Laure Klark.

Slučajno je pogodio stariju gospođu koja je bila linijski sudija i koja nije ni gledala gde leti loptica.

Tako je pogođena u vrat i dugo se hvatala za grlo, zbog čega Novaku nije bilo spasa, morao je da ode u svlačionicu u duelu protiv Pabla Karenja Buste, pri rezultatu 6:5 za Španca, u četvrtom kolu.

Put do titule otvoren je Dominiku Timu, Austrijanac je došao do svog jedinog Grend slema u karijeri, a od tog US Opena, Novak nije izgubio nijedan meč na Grend slemovima.

Otvorio je 2021. godinu dominantno, osvojio je Australijan open, pa Rolan Garos i Vimbldon, sada je na 20 titula, koliko imaju Nadal i Federer.

Sada ima dva motiva „do neba“, da pokori Njujork posle diskvalifikacije, i da dođe do rekordne 21. titule Grend slema.

Ironija je da je na poslednja četiri Grend slema samo Laura Klark uspela da osujeti Novaka na putu do titule, sada će imati tenisku konkurenciju.

Ipak, Rafael Nadal se nije proslavio na početku sezone na betonu, iako je sve podredio tome u želji da tempira formu za US Open.

Ispao je već u osmini finala Vašingtona, od 14. nosioca Harisa, pa se potvrdilo da će morati dobro da zapne ako želi da dođe prvi do 21. Grend slema.

Foto: Tanjug/AP Photo/Nick Wass

RAFA STRAHUJE, RODŽER ODUSTAJE

Rafa je propustio Vimbldon i Olimpijske igre, samo da bi se spremio za beton, a u intervjuu za zvanični sajt US Opena, potvrdio je da Novaka vidi kao prvog favorita.

„Pa, već je osvojio tri titule ovde. Dakle, kada osvojite tri, možete osvojiti četiri, bez sumnje, zar ne? Igraće na tvrdom terenu, verovatno najbolja podloga za njega. Pa zašto da ne? Naravno, biće to i teško, biće tu drugi momci koji žele da osvoje poslednji slem u sezoni. Ali, da, naravno da je jedan od jasnih favorita, verovatno najveći.  Ove godine postigao je nešto, pa, neverovatno. Hajde da vidimo. Ne znam. Definitivno verujem da on to može, bez sumnje“, rekao je Rafa.

Sa druge strane, Rodžer Federer sve više i više otkazuje.

Odustao je od Toronta i Sinsinatija, problemi sa kolenom su prejaki, nije igrao ni na Olimpijskim igrama, na Vimbldonu je ispao u četvrtfinalu, proslavio je i jubilarni 40. rođendan.

Odigrao je samo 13 mečeva u 2021. godini i nema lak put, ukoliko želi da priredi senzaciju, a realno je i da odustane od US Opena.

Ovaj put, US Open igraće se pred punim tribinama, dozvoljen je pun kapacitet i to je potvrđeno 21. jula.

Novak ima priliku da postane treći teniser sa kalendarskim slemom posle Roda Lejvera 1969. i Dona Badža 1938. godine, a turnir se održava od 30. avgusta do 12. septembra.

Novak i Zverev Foto:JAN WOITAS / AFP / Profimedia

KO VREBA ŠANSU?

Dominik Tim pod znakom pitanja je zbog povrede, ali Novak mora biti oprezan i sa Danilom Medvedevim, kome je beton omiljena podloga i na kom je došao do finala Australijan opena ove godine.

Stefanos Cicipas ima motiv više zbog poraza na Rolan Garosu u finalu, a Aleksandar Zverev došao je do samopouzdanja koje mu je nedostajalo.

To je učinio pobedivši Novaka u Tokiju, iz senke će pretiti još Andrej Rubljov i Mateo Beretini, koji ima odličnu sezonu i koji se dokazao na Vimbldonu ove godine.

Italijan je odustao od Tokija i imaće svežinu potrebnu za nastup u Americi.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare