Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Srpski teniser nastavlja da pomera granice, a u riznici rekorda bi zasigurno želeo da ima i zvanje najtrofejnijeg igrača svih vremena. Ipak, to neće biti nimalo lak zadatak.

Novak Đoković je osvajanjem turnira u Tel Avivu stigao do 89. titule u karijeri. Slavio je u finalu protiv Marina Čilića sa 6:3, 6:4 i tako na najbolji način okončao debi u Izraelu.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, ono što navijače najviše zanima je da li će srpski teniser uspeti da ugrozi rekord Džimija Konorsa koji je u karijeri osvojio čak 109 titula. Ipak, za razliku od mnogih drugih tenisera Đoković je retko kada igrao turnire iz serije 250 (praktično je taj nivo takmičenja igrao samo u Srbiji jer voli da igra pred domaćom publikom). Uostalom u karijeri je odigrao samo 36 turnira iz serije 250, primera radi Rodžer Federer je nanizao čak 77.

Kada se to zna, onda i ne čudi što je Švajcarac u karijeri osvojio 103 titule i trenutno je najtrofejniji od svih članova „Velike trojke“ jer je Nadal na 92 trofeja. Ipak, Federer je primera radio osvojio čak 10 titula u rodnom Bazelu, koji je revnosno igrao iz godine u godinu(uostalom i dalje se vodi kao aktuelni šampion).

Računica govori da bi Novak mogao da izjednači ili prevaziđe rekord Džimija Konorsa ukoliko tokom četiri godine koje su pred nama svaki put osvoji pet ili više turnira. S obzirom na to u kakvoj se formi trenutno nalazi to ne deluje kao nemoguća misija, ali svaka povreda bi to mogla dodatno da zakomplikuje.

Đoković je od 2018. godine svake godine osvajao najmanje četiri turnira (ove godine je trenutno na tri), najuspešnija je bila sezona 2015. kada je podigao 11 titula, 10 je podigao 2011… Sve ovo navodi na zaključak da ta misija nije nemoguća, ali je nezahvalno prognozirati toliko u budućnost. Tim pre što je Đoković najavio da će tokom godina igrati sve manje i da će truditi da bude u najboljoj formi za grend slem turnire. Ipak, ako je verovati onima koji ga okružuju, očekuje se da Đoković ima 25 i više grend slem titula na kraju karijere što bi uz masterse i turnir u Srbiji moglo da bude dovoljno za još jedno zvanje najboljeg u istoriji.

Tu će ključno biti pitanje da li će se Đoković odlučiti da igra na manjim turnirima u trenutku kada njegova zvezda bude bila u padu. Da li će se potpuno fokusirati na grend slem i masters turnire ili će igrati i na manjim turnrima gde su veće šanse da osvaja turnire (slabiji protivnici, ali i manji broj mečeva). Ukoliko taj faktor bude zadovoljen i Srbin odluči da igra nešto češće na slabijim turnirima na kojima bi mogao da dominira ko zna gde je granica.

Zanimljivo da su Federer, Nadal i Đoković do 89. titule u karijeri stigli u otprilike isto vreme kada je u pitanju životna starost sa 35 godina i od četiri do sedam meseci starosti.

Đoković će do jubilarne 90. titule pokušati da dođe u izuzetno jakoj konkurenciji. Na turniru će uz njega igrati i Karlos Alkaraz, Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Andrelj Rubljov, Hubert Hurkač, Feliks Ože-Alijasim i Marin Čilić.

BONUS VIDEO Novak Đoković se zbunio, zaboravio da nema pauzu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar