Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Sve je bliže najprestižniji teniski turnir na svetu, a aktuelni šampion je do sada odigrao samo jedan meč na travi.

Vimbldon počinje 27. juna, a prvi meč na Centralnom terenu će, po tradiciji, odigrati aktuelni šampion Novak Đoković.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski teniser se donedavno za turnir spremao u Crnoj Gori gde je sedam dana radio sa Jakubom Menšikom, jednim od najtalentovanijih juniora sveta i igrača koji je na juniorskom Australijan openu igrao finale.

Ipak, već u ponedeljak je Đoković odradio prvi trening na terenima Vimbldona, a u sredu je odigrao i prvi meč na travi.

Na egzibiciji u Harlingenu je Đoković je ubedljivo savladao Feliksa Ože-Alijasima sa 6:2, 6:1, a Kanađanin je bio potpuno razoružan iako je deveti teniser sveta. To je samo uverilo čitavu planetu da je Đoković izuzetno motivisan da igra na Vimbldonu, turniru koji je sanjao da osvaja kao dečak, i da će bez ikakve dileme biti prvi favorit. Naravno, nije ni Feliks odigrao na svom uobičajenom nivou, pa je tako bukvalno poklonio gem za 5:2 Đokoviću kada je nanizao četiri greške zaredom.

Đoković je nešto više koristio slajsleve i tako je često pravio razliku, baš kao i što je servisom to činio. Dva puta je proklizao i pao na travu, ali bez posledica. Uspeo je srpski teniser tako i da sakrije većinu aduta, a da istovremeno dominantno slavi.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Upravo ono što mu je neophodno za igru na travi funkcioniše odlično, pre svega servis i ritern, pa sa mnogo samopouzdanja čeka žreb u petak od 11.00.

Trenutno znamo da će Đoković potencijalno najteži zadatak imati u četvrtfinalu jer bi mogao da igra protiv Matea Beretini (jedini poraz u poslednje dve godine na travi mu je onaj od Đokovića u finalu Vimbldona), Ože-Alijasima, Huberta Hurkača ili Karlosa Alkaraza, koji je i najveća enigma jer nije poznato koliko se zapravo dobro snalazi na travi, iako bi po stilu igre trebalo da mu „legne“.

Đoković će biti prvi nosilac na Vimbldonu (ne igraju Aleksander Zverev i Danil Medvedev), pa bi sa Rafaelom Nadalom potencijalno mogao da odmeri snage tek u finalu.

Srpski teniser ima najveći procenat pobeda na Vimbldonu u istoriji (88,76), a uz to i nestvaran niz koji traje od 2014. godine.

Đoković je od tada samo jednom poražen (iznenađenje turnira je 2016. godine priredio Sem Kveri u trećem kolu), jednom je predao meč zbog povrede, a na pet turnira je podigao trofej (ukupno ih ima šest).

Kverijeva pobeda sa 7:6(6), 6:1, 3:6, 7:6(5) je bio prvi poraz Đokovića pre četvrtfinala grend slema još od Rolan Garosa 2009. godine. Ipak, ovaj poraz je Đoković višestruko naplatio.

Đoković ima niz od 21 vezane pobedu na Vimbldonu (osvojio je poslednja tri izdanja, 2020. godine se nije igralo zbog koronavirusa). Novak je 2017. godine predao meč Tomašu Berdihu (Čeh vodio sa 7:6 (2), 2:0) zbog problema sa povredom lakta.

Sve ovo govori da je opravdano breme favorita po mišljenju teniskih stručnjaka, kladionica i navijača na plećima Đokovića.

BONUS VIDEO Barbara Šet o rivalstvu Đokovića i Nadala i značaju da Novak ostane prvi

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare