Novak Đoković ATP Rim
Foto: AP Photo/Gregorio Borgia)

Novak Đoković za sada uspešno obavlja misiju osvajanja Rolan Garosa, možda i najteži poduhvat u svetu tenisa, ali ni ovom prilikom nije moglo da prođe bez sukoba sa navijačima.

PROČITAJTE JOŠ

Koliko god da je uspešan i da postavlja i obara brojne rekorde, Novak teško dolazi do simpatija najvećeg dela publike. Mnogi ne mogu da mu oproste uspeh i razultate i činjenicu da se drznuo da se umeša u borbu za najboljeg igrača svih vremena, koja je trebala da bude rezervisana za nekog od ljubimaca teniskog sveta.

Ranije je u centru pažnje bio Sampras, sada je to skoro dve decenije Federer, a kako je izvesno da će ostati bez skoro svih rekorda, sada se navija za Nadala.

Ponovo je Novak bio na meti navijača u meču drugog kola kada je u tri seta savladao Pabla Kuevasa.

Naime, jedan bezobrazni navijač na tribinama je neprestano pravio buku prilikom Novakovog servisa. Nakon jednog od njih je Srbin odlučio da priđe do sudije i da pita „koliko dugo još planira da trpi ovakvo ponašanje“.

Sudija je pokušao da ga smiri, a Novak mu je pokazao u pravcu tog momka. Nakon jednog osvojenog poena proslavio je to gledajući ka mladiću.

Nije ovo prvi put da se srpski teniser našao na udaru navijača na teniskim terenima.

Jedan od najupečatljivijih momenata bio je na Vimbldonu 2019. godine posle epskog finala protiv Rodžera Federera. Iako je opšte poznato da je Švajcarac miljenik publike, ponašanje publike prema našem asu je bilo neopisivo, Zviždanje, ometanje, dobacivanje, a atmosfera se graničila sa patološkom mržnjom.

Novak je sve to prevazišao, uspeo da pobedi posle divovske borbe, a onda na kraju čučnuo i uzeo da gricka travu i poslao im jasnu poruku ko je „gazda“ Vimbldona.

Đoković je posle meča ispričao da je sve prevazišao tako što se trudio da tu energiju preusmeri u svoju korist.

„Oni su vikali Rodžer, Rodžer, a ja sam čuo Novak, Novak u mojoj glavi“, rekao je naš teniser posle meča.

To nije neuobičajeno kada je u pitanju londonska trava, gde je publika gotov stalno na strani njegovih rivala.

Ono što je iznenadilo mnoge jeste bio odnos publike u Australiji, grend slemu koji je Novak najviše puta osvojio.

Ove godine je Novak imao prilično neprijatna iskustva u Melburnu.

Interesantan detalj se desio po okončanju drugog seta u meču sa Tejlorom Fricom koji je Đoković jedva dobio. Novak je seo na stolicu da presvuče majicu, a onda su se sa tribina „Rod Lejver arene“ začuli Nadalovi navijači.

Đoković ih je više puta tokom seta pozdravljao, dok su skandirali: „Idemo, Rafa, idemo“.

Kada je seo na stolicu, samo je napravio grimasu. Svestan je bio da je navikao na takve stvari i da ga to mnogo ne dotiče. Tokom karijere se često dešavalo da velika većina stadiona bude protiv njega.

Ipak, mnogo žešće je bilo u finalu 2020. godine protiv Dominika Tima.

Navijači su zdušno podržavali Tima u tom meču, a u jednom trenutku je Đoković izgubio kontrolu i počeo da psuje publiku.

Toliko se iznervirao da je u jednom trenutku zaurlao: „J****o umuknite!”

Jedan od najvećih sukoba sa navijačima koji se pamte jeste na US Openu 2019. godine u meču sa Denisom Kudlom.

Pre nego što je Đoković počeo meč protiv Amerikanca Denisa Kudle, gledalac mu je nešto bezobrazno dobacivao što je najboljeg tenisera nateralo da prekine svoju servis-rutinu, ode do ivice terena i verbalno se, u četiri, pet sekundi, razračuna sa nepristojnom osobom.

Novak mu je tada poručio da će ga naći posle meča.

Posle je na konferenciji nakon ubedljive pobede na duhovit način sve to objasnio šta je mislio kada je rekao da će ga naći.

„Da, da ga častim pićem, sviđa mi se momak. Sačuvaću to za nas, ali on mi je pomogao, iako on to ni ne zna“, rekao je Đoković na konferenciji.

Čak i na turnirima nižeg ranga, Novak je imao problema sa bezobraznom publikom. Početkom 2020. na ATP kupu u Sidneju tokom meča sa Kevinom Andersonom je imao sukob sa publikom.

Đoković je želeo potpunu koncentraciju u taj-brejku prvog seta kada je prvo zastao na 3:1 zbog toga što je sa tribina čuo „aut“, i prekinuo poen, da bi potom ušao u raspravu sa sudijom Mohamedom Lajanijem koji mu nije dozvolio čelendž.

Osvojio je poen za 4:2, pošto je Anderson pogodio loptu, ali je Đoković ponovo sa tribina čuo uzvike, ne znamo da li na srpskom ili engleskom jeziku.

„Ćuti bre!!!“, vikao je na navijače, a nisu izostale ni psovke.

Jedini turniri na kojima Novaka bezgranično vole i nikada nije imao ni najmanju neprijatnost pored Beograda jesu u Kini. Izuzetno cenjen i poštovan na dalekom istoku, Đoković se tamo oseća kao na domaćem terenu.

Sve dok bude igrao na najvišem nivou i pretio da obori sve rekorde, izgleda da ga čekaju još mnogo zvižduka i bezobraznog ponašanja navijača.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare